Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oskyldigt dömd för 23 år sedan - blev fri i går

Foto: Richard Drew

Efter att ha suttit oskyldigt fängslad i nästan 23 år kunde David Ranta, 58, i går lämna fängelset som en fri man.

– Just nu känns det som jag är under vatten och simmar. Det här är överväldigande, säger han till CNN.

David Ranta, 58, dömdes i juni 1991 för att ha skjutit ihjäl en rabbin vid ett misslyckat diamantrån i Brooklyn. Vid den fällande domen fick han mellan 37,5 år till livstid i fängelse.

Det skulle ta tjugo år för att ett tidigare vittne skulle träda fram och erkänna att denne blivit tillsagd att peka ut David Ranta i en vittneskonfrontation. Efter en undersökning av fallet, som började redan för två år sedan, rekommenderade åklagarna att domen skulle upphävas.

– Mr Ranta, att säga att jag är ledsen för vad du har behövt uthärda är en underdrift och oerhört missvisande. Men jag säger det till dig ändå, sa domaren Miriam Cyrulnik.

23 år stulna

Bara några timmar efter att ha blivit frigiven sa David Rantas advokat, Pierre Sussman, till CNN att de tänker stämma staden New York och New York-polisen.

– Min klient har fått 23 år stulna från honom. Det är en livstid. En generation. Om ni ser på före- och efterbilderna av honom ser ni att det är en helt annan person som går ut än den som gick in i fängelset.

Pierre Sussman kallade även målet för en "travesti på rättvisa från första början".

– Polisarbetet var som bäst kasst och som sämst kriminellt. Det är ord som jag inte använder lättvindigt. Men när man tittar närmare på polisarbetet ser man tydligt att det är många ledtrådar som inte har följts upp, säger han till CNN.

Efter David Rantas rättegång har en annan man blivit identifierad som mördaren. En änka har trätt fram och identifierat hennes nu döda man som den skyldige. Även en tidigare fånge har trätt fram och sagt att han hittade på ett vittnesmål mot David Ranta för att förbättra hans egna chanser.

Tillsagd vem han skulle peka ut

Men det var Menachem Liebermans framträdande som var en av de viktigaste anledningarna till att David Ranta blev frigiven. Vid mordet var han bara 13 år och han säger nu att han blev tillsagd av polisen att peka ut Ranta.

– De sa åt mig att välja killen med den stora näsan. Jag var för ung för att inse att det var iscensatt. Jag hade aldrig varit med om en vittneskonfrontation tidigare. Jag var bara en del av processen. Men allteftersom åren gick och jag såg på nyheterna hur oskyldiga människor blev frigivna så började jag tänka tillbaks på rättegången jag själv var med om. Jag mindes att jag blev tillsagd vem jag skulle peka ut.

Men Louis Scarcella, som var en av poliserna som höll i utredningen, säger till CNN att David Ranta erkände hans inblandning i rånet och att arresteringen var korrekt. Att ett vittne skulle ha blivit tillsagt hur denne skulle vittna avfärdar han.

– De säger att jag satte dit honom. Men du kan föra till protokollet att jag aldrig har satt dit någon i hela mitt liv. Du måste vara en låg, låg jävel för att göra något sådant.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.