Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oscar Sjöstedt nytt toppnamn i SD

Oscar Sjöstedt har utsetts till ekonomisk-politisk talesperson för Sverigedemokraterna.
Foto: Sven Lindwall
Paula Bieler utsetts till jämställdhetspolitisk talesperson.
Foto: Sven Lindwall
Ny talesman i kulturpolitiska frågor blir Aron Emilsson.
Foto: Sven Lindwall

Sverigedemokraterna möblerar om bland sina talesmän inför valrörelsen.

Partitoppen Sven-Olof Sällström får maka på sig som partiets finansministerkandidat till förmån för - en tjänsteman.

- Nu börjar vi formera vårt kommande lag, säger SD:s partisekreterare Björn Söder.

Partisekreteraren Björn Söder presenterade under tisdagsförmiddagen tre nya talesmän för partiet. Oscar Sjöstedt, 33, blir ny ekonomisk-politisk talesman. Paula Bieler, 26, blir ny jämställdhetspolitisk talesman och Aron Emilsson, 24, blir ny kulturpolitisk talesman.

Ingen av dem sitter i dag i riksdagen men alla kandiderar - på valbar plats - i höstens val. Sjöstedt och Bieler är sedan flera år tillbaka anställda som tjänstemän på partiets riksdagskansli medan Emilsson är lokalpolitiskt aktiv i Västsverige.

Förändringarna innebär att tre SD-ledamöter får maka på sig som talesmän för partiet. Sjöstedt ersätter Sven-Olof Sällström, Bieler ersätter Mattias Karlsson och Emilsson ersätter Margareta Larsson,

Partiet har under hela mandatperioden haft problem med den viktiga posten som ekonomisk-politisk talesman. SD-ledamoten Johnny Skalin, som först hade uppdraget, ansågs för svag i debatterna och gav ett osäkert intryck också under partiets egna presentationer av den ekonomiska politiken. Under 2012 ersattes han av partihöjdaren Erik Almqvist men han blev kortvarig på posten. Efter att Expressen hösten 2012 avslöjade järnrörsskandalen avgick han bland annat som ekonomisk-politisk talesman.

Almqvists ersättare, SD-ledamoten Sven-Olof Sällström, sågs redan då som en nödlösning. Flera inom partiet har haft synpunkter på Sällströms förmåga att föra ut partiets politik. Han anses inte kunna matcha motståndare som finansminister Anders Borg, M, och Socialdemokraternas Magdalena Andersson i debatterna. Andra i partiet har anmärkt på att Sällström - som har några svajiga år som Icahandlare bakom sig - saknar sakpolitisk tyngd i ekonomifrågor.

Sjöstedt är utbildad nationalekonom

Redan när Sällström utsågs talades det i delar av partiet om Oscar Sjöstedt som är utbildad nationalekonom från Stockholms universitet. Då ansågs han som omöjligt på grund av att han inte satt som ledamot i riksdagen. Nu när riksdagsåret går mot sitt slut kan riksdagskandidaten Sjöstedt utses och partikällor berättar att partiet inte vill ha Sällström som finansministerkandidat under valrörelsen.

När Björn Söder under tisdagens presskonferens fick frågan om varför Sällström fått maka på sig sade han att Sällström redan när han utsågs hade flaggat för att han skulle lämna posten:

- Det var under förutsättning och önskemål från honom att han bara skulle sitta till och med valåret.

I nuläget är det inte bestämt om Sällström, eller Mattias Karlsson, kommer att få nya talesmansposter i partiet.

Partiet passade också på att presentera en vårbudgetnyhet under presskonferensen. SD vill befria alla företag med upp till nio anställda från den allmänna löneavgiften. Förslaget väntas kosta drygt 22 miljarder kronor och ska finansieras med genom att slopa regeringens generella sänkning av arbetsgivaravgiften och den speciella ungdomsrabatten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.