"Fantastiskt, helt fantastiskt! De har verkligen lyckats," säger Oscar Carl Olof, 29, om nya prinsens namn. Foto: Privat"Fantastiskt, helt fantastiskt! De har verkligen lyckats," säger Oscar Carl Olof, 29, om nya prinsens namn. Foto: Privat
"Fantastiskt, helt fantastiskt! De har verkligen lyckats," säger Oscar Carl Olof, 29, om nya prinsens namn.  Foto: Privat

Oscar Carl Olof: "Det var på tiden"

Publicerad

Oscar Carl Olof är namnet på Sveriges nyaste prins.

Men han är inte ensam om att heta så.

– Äntligen, säger prinsens namne Oscar Carl Olof Blomdahl, 29, om namnvalen.

I dag meddelades namnet på kronprinsessparets nya son. Valen föll på Oscar Carl Olof, en namnkombination som han inte är ensam om i Sverige.

Totalt finns det 15 personer i Sverige som har den kombinationen av namn, skriver TT. En av dem som redan levt en tid med de namnen är Oscar Carl Olof Blomdahl, 29. Även han har tilltalsnamnet Oscar.

– Äntligen! Det var på tiden, helt klart. Jag har ju gått och väntat här nu, säger han om namnvalet.

Han tycker att kronprinsessparet gjorde ett väldigt bra val när det gäller namnen.

– Fantastiskt, helt fantastiskt! De har verkligen lyckats. De har prickat in tre stycken väldigt kungliga namn. Det passar ju bra i sammanhanget, säger Oscar Blomdahl.

Hoppas på felskick

Hittills har två svenska kungar hetat Oscar, där Oscar II var den senaste i ledet. Själv har Oscar Blomdahl inget kungligt påbrå, men han hoppas att prinsens nya namn kan ge honom en skjuts in i hovlivet.

– Man kan kanske få lite fler inbjudningar till baler och annat nu i framtiden, några felskick, säger han.

Helst skulle han vilja bli inbjuden till Guldbaggegalan.

– Det är ett fräckt namn på en gala, säger han.

Oscar Blomdahl arbetar som jurist och bor i Stockholm. Han gillar sitt liv som kunglig namne.

– Det är väldigt bra. Jag har inte tänkt på det tidigare, men antagligen har det mycket att göra med namnet, säger Oscar Blomdahl.

Nu hoppas han att även den nyfödde prinsen kan få lite av den lycka som han tror hör ihop med deras gemensamma namn.

– Med ett sådant namn har han alla förutsättningar att få ett långt och lyckligt liv och han kommer att lyckas med det han tar sig för, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag