Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oscar, 14, tvingades operera bort hela benet

Oscar och mamma Anna.Foto: Privat / Privat
Oscar Tarantino.Foto: Privat / Privat

Få 14-åringar har gått igenom det Oscar Tarantino gått igenom. 

För snart två år sedan fick han och familjen beskedet att Oscar hade en ovanlig och svår cancer.

Nu drömmer han om ett robotben. 

– Det skulle vara det bästa och då skulle jag kunna gå, säger Oscar i ”Malou efter tio”.

I januari 2018 fick Oscar Tarantino, 14, från Stockholm, väldiga smärtor i sitt ena ben. Efter en röntgenundersökning fick familjen beskedet att Oscar hade en elakartad och svårbehandlad skelettcancer.

– Jag tänkte att ja, det är som det är, säger Oscar i TV4:s ”Malou efter tio” om cancerbeskedet.

Efter att ha genomgått flera tuffa cellgiftsbehandlingar, med cellgifter så starka att vuxna inte klarar av dem, blev Oscar tvungen att operera bort hela sitt högra ben och en del av bäckenet, något som Expressen har skrivit om tidigare.

Efter operationen fick Oscar väldiga fantomsmärtor.

– Det kändes som att ens naglar växte ut och högg en i foten och benet och överallt, berättar Oscar i ”Malou efter tio”.

Tål inte cellgifter längre

Nu har familjen en viloperiod från sjukhuset och Oscar mår mycket bättre, trots omständigheterna.

– Jag är fortfarande väldigt trött och jag har minnesförlust efter cellgifterna, säger Oscar i ”Malou efter tio”.

Oscar tillsammans med hunden Lea.Foto: Privat / Privat

På grund av de tuffa behandlingarna tål Oscar inte längre cellgifter. Familjen var tidigare inställd på att han skulle genomgå ytterligare en cellgiftsbehandling som planerats pågå i ett halvår.

– Men eftersom reaktionen var så stark och eftersom det inte finns så mycket forskning kring den här cancersorten så har de bestämt på konferenser, både internationellt och i Sverige, att ta bort cellgiftsbehandlingen, säger Oscars mamma Anna Eklund Tarantino i ”Malou efter tio”.

I stället väntar nu täta kontroller på röntgen varannan månad.

Drömmer om en tankestyrd protes

Eftersom Oscar har opererat bort hela sitt högra ben och en del av bäckenet har han inte kunnat få någon benprotes. Den finns helt enkelt inget skelett att fästa på.

I ”Malou efter tio” berättar Oscar om sin önskan att få en protes som han kan styra med tankarna.

– Om jag får drömma lite skulle jag vilja ha någonting som är kopplat till nerverna så att jag kan styra det med hjärnan. Det skulle vara det bästa och då skulle jag kunna gå.

Nästa år hoppas forskare i Göteborg på att börja operera in den typen av robotben. Forskaren Max Ortiz Catalan leder den grupp som har utvecklat världsunika proteser som kan styras av hjärnan.

 I ”Malou efter tio” förklarar Max Ortiz Catalan att tekniken fungerar som så att en protes kopplas till skelettet och att signaler skickas från hjärnan, till nerverna och sedan till protesen. Genom avancerad teknik skulle Oscar kunna kontrollera sin benprotes.

”Oscar har varit ett underverk”

För Expressen berättar Anna Eklund Tarantino menar hon att det vore fantastiskt om det fanns en lösning så att Oscar kunde få en protes.

– Nu är han jätteduktig på att åka rullstol men kroppen blir felbelastad av att sitta i rullstol och eftersom han inte har något sittben blir ryggraden krokig.

Oscar tillsammans med sin stora förebild, Aron Andersson.Foto: Privat / Privat

De senaste två åren har varit oerhört tuffa för familjen. Anna menar att det är Oscar själv som har fått dem att orka.

– Det är han som tillsammans med sin syster Mikaela skrattar varje dag, de skrattar så att tårarna sprutar. Jag och min man är så lyckligt lottade att ha dem, säger Anna och fortsätter:

– Det är en jäkligt tuff resa och man kastas hela tiden mellan hopp och förtvivlan, det kan vara ganska svårt att hantera men Oscar har varit ett underverk i sin styrka.

Angelicas magproblem var dödlig cancer