Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Osas utvisas till Nigeria – riskerar att dödas

Osas Godstime ska utvisas till Nigeria.
Foto: Expressen TV
– Jag vill inte åka tillbaka till Nigeria och bli stenad till döds, säger han.
Foto: Privat
Osas har fått flera hotfulla sms av homofobisk karaktär sedan han flydde från Nigeria.
Foto: Skärmdump

Osas Godstime, 18, flydde till Sverige för tre år sedan.

Nu ska han utvisas till landet där han, som homosexuell, riskerar fängelse – eller värre.

Med domarsiffrorna 2 mot 1 slogs beslutet fast – Migrationsdomstolen tror inte på Osas sexuella läggning och utvisar honom till Nigeria.

– Jag vill inte åka tillbaka till Nigeria och bli stenad till döds, säger han.

14 års fängelsestraff.

Lynchning.

Avrättning.

Att leva öppet som homosexuell i Nigeria lämnar få alternativ. 

”Människor som du brukar dödas och offras till gudarna.”

Osas Godstime, 18, kommer aldrig glömma orden han fick höra. Varje spottloska, knytnävsslag och kränkning från tiden i Nigeria ekar inom honom.

De mentala bilderna från när hans dåvarande pojkvän nästan misshandlades till döds har bränts fast i minnet. Osas tittar ner på sina händer och hopflätade fingrar när han berättar om erfarenheterna.

Sedan den dagen han först såg andra homosexuella avrättas på tv försökte han bära sin hemlighet i tystnad.

”Vi blev nästan stenade till döds”

Osas var tillsammans med en äldre kille när han ertappades första gången. Ryktet spreds och till slut ska hela byn ha känt till det.

– Vi blev nästan stenade till döds, berättar Osas.

Osas drar upp ärmarna på den laxfärgade tröjan och visar ärren. På underarmarna. Vaden. Bakhuvudet.

Foto: Privat

Flydde till Sverige

Förbudet mot samkönade relationer har rotats i Nigeria sedan 100 år tillbaka. Osas Godstime visste att tiden var knapp när fler och fler fick reda på hans hemlighet i byn där han bodde; att stanna i landet var inte längre tänkbart.

Han flydde och tog sig först till Libyen. Osas berättar att han såldes som slav och bland annat våldtogs under vapenhot. Sex månader senare kunde han fly – med Sverige i sikte.

Foto: Privat

Resan över Medelhavet var utdragen, ångestfylld och farlig. Flera av dem han reste med klarade sig inte, berättar Osas.

Men han tog sig fram.

Fick hot från Nigeria

Sedan 2015 har Osas Godstime levt i Sverige. Han har gått i skolan, skaffat vänner och har en pojkvän som bor i Malmö.

Kontrasten blev extremt påtaglig när Osas hamnade i ett land där han inte behöver hålla sin kärlek till sin partner dold. Han firade friheten, deltog i en Pridefestival och la ut bilder.

Men det förflutna väntade runt hörnet.

När han la ut bilder i sociala medier dök hotfulla meddelanden upp i inkorgen.

– De skrev att jag borde dö i Europa med min homosexuella livsstil, säger Osas.

Osas har fått flera hotfulla sms av homofobisk karaktär sedan han flydde från Nigeria.
Foto: Skärmdump
Foto: Skärmdump
Foto: Skärmdump
Foto: Skärmdump

Han kallades för en ”styggelse” och uppmanades att inte komma tillbaka till Nigeria. Osas svarade inte, men orden sjönk in.

Fick avslag på ansökan om uppehållstillstånd

Oron att återvända till ett land där han i bästa fall riskerar över ett decennium bakom galler eller i värsta fall avrättning höll Osas hopp om att få uppehållstillstånd i Sverige vid liv.

Migrationsverket, som först avslog ansökan om uppehållstillstånd ändrade sitt beslut efter nya förhör – och godtog Osas berättelse om hans sexuella läggning.

Foto: Privat

När ärendet skickades till Migrationsdomstolen gjordes dock en annan bedömning. De var inte övertygade om Osas sexualitet och beslutade att avslå ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd.

– De frågade om min sexualitet och jag öppnade mig. Jag berättade exakt allt som hänt mig.

”Sverige är mitt hem”

Osas blev förtvivlad av beskedet.

– Jag har nästan dött där jag kommer ifrån. Att skicka mig dit innebär att jag dör eller hamnar i fängelse i 14 år. Jag skulle dö där, säger han.

– Så fort de ser mig kommer de bränna mig levande eller stena mig. De förstår inte min smärta. De fattar sitt beslut, men förstår inte vad jag har gått igenom.

Tårar rinner längs Osas kinder. Han lägger ansiktet i händerna och blir tyst en stund.

Foto: Expressen TV

– Sverige är mitt hem. Mitt hopp, min andra chans. Det är här jag vill dö. Jag vill inte åka tillbaka till Nigeria och bli stenad till döds. Jag skulle ruttna och dö där.

Osas torkar bort sina tårar och kavlar ner ärmarna över ärren.

– Jag är gay, det här är den jag är. Jag vill att hela världen ska veta vem jag är.

Migrationsverket: Osas är homosexuell

Migrationsverket svarar inte på specifika frågor om Osas fall – där de bedömde att han är homosexuell. Däremot svarar presskommunikatören Linn Nilsson på generella frågor.

Hon förklarar i ett mejl till Expressen att en person får uppehållstillstånd som flykting om personen kan styrka att den riskerar förföljelse i hemlandet.

”Till grund för vår bedömning ligger den sökandes egna uppgifter men vi tittar också på hur situationen är för hbtq-personer i hemlandet”, skriver Linn Nilsson.

Foto: SAMUEL UNÉUS

Hur avgör ni om en person som söker asyl är homosexuell eller inte?

”Migrationsverket ska inte försöka fastställa en persons sexuella läggning eller könsidentitet, varken utifrån inlämnad dokumentation eller den muntliga berättelsen. Däremot ska den som ansöker om asyl i Sverige göra sitt behov av skydd sannolikt.”

Linn Nilsson skriver också att Migrationsverket känner till att situationen för hbtq-personer i Nigeria ”är allvarlig”.

”Bryter mot internationella konventioner”

Terfa Nisébini, advokat och expert i asylfrågor, anser att det inte finns något ”rätt” och ”fel” svar på frågorna som ställs under bedömningen av en sökandes sexuella läggning – och tycker att Osas borde ha beviljats uppehållstillstånd.

”Sen får man ha i minnet att synen på sexuell läggning och könsidentitet skiljer sig mellan olika kulturer och samhällen, sen kan det vara svårt för många att prata om sin sexuella läggning och sina upplevelser vilket i många andra länder är skambelagd och förbjudet”, skriver hon i ett mejl till Expressen.

”I just detta fall framgår av migrationsdomstolens dom att dem har gjort bedömningen att Osas Godstime lämnat motstridiga uppgifter i avgörande delar av sin berättelse. Men uppenbarligen tycker inte Migrationsverket det, vilket är värt att belysa, då dem har medgett bifall till överklagandet under den muntliga förhandlingen". 

I Nigeria, dit Osas ska utvisas, döms homosexuella till fängelse eller döden. Vad innebär det att utvisa en person till ett sådant land?

”Om Sverige utvisar en person som är homosexuell till Nigeria innebär det att Sverige bryter mot internationella konventioner och utlänningslagen.”

Hur kan bedömningarna skiljas så mycket i organisationerna?

”Ärenden kan bli avgjorda utifrån den enskilda handläggarens subjektiva uppfattning baserad på tex stereotypa uppfattningar och fördomar, med detta inte sagt att just denna domen är ett resultat av det men att det finns en sådan risk i just hanteringen av asylärenden rörande hbtq-frågor, vilket också varit kritiserat från olika håll.”

Migrationsdomstolen inte överens om Osas sexuella läggning

I Migrationsdomstolen skilde sig meningarna om Osas Godstimes sexuella läggning.

En av de tre nämndemän som deltog i avgörandet gjorde följande anförande:

”Jag anser att A genom sin berättelse har gjort sin sexuella läggning sannolik och att han därför ska beviljas uppehållstillstånd som flykting.”

Samtidigt förklarar Maria Lindquist McMurray, rådman på Förvaltningsrätten i Stockholm, att Migrationsdomstolen anser att Osas berättelse om sin sexualitet ”inte var tillförlitlig”.

”Detta innebar att han inte förmått göra sannolikt att han är homosexuell och att han därför skulle riskera skyddsgrundande behandling i Nigeria”, skriver Lindquist McMurray i ett mejl till Expressen.

”Vid sådana förhållanden kan uppehållstillstånd på den grunden inte medges och följaktligen inte heller någon statusförklaring”, fortsätter hon och hänvisar vidare till domen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.