Michelle berättar för n-tv om skräcken hon och hennes vänner kände under nyårsnatten. Foto: Skärmavbild n-tvMichelle berättar för n-tv om skräcken hon och hennes vänner kände under nyårsnatten. Foto: Skärmavbild n-tv
Michelle berättar för n-tv om skräcken hon och hennes vänner kände under nyårsnatten.  Foto: Skärmavbild n-tv
Hur har du reagerat på övergreppen under nyårsaftonen i Köln? Julie Becker, 47 år, musiker, München: – Jag kan inte förstå att något sådant ska kunna hända i Köln. Som tysk är man van att känna sig säker i sitt eget land. Jag tror detta kommer att ställa till med mycket problem. Det är så synd. Foto: Mats LarssonHur har du reagerat på övergreppen under nyårsaftonen i Köln? Julie Becker, 47 år, musiker, München: – Jag kan inte förstå att något sådant ska kunna hända i Köln. Som tysk är man van att känna sig säker i sitt eget land. Jag tror detta kommer att ställa till med mycket problem. Det är så synd. Foto: Mats Larsson

Hur har du reagerat på övergreppen under nyårsaftonen i Köln?
Julie Becker, 47 år, musiker, München:
– Jag kan inte förstå att något sådant ska kunna hända i Köln. Som tysk är man van att känna sig säker i sitt eget land. Jag tror detta kommer att ställa till med mycket problem. Det är så synd.

 Foto: Mats Larsson
Hur har du reagerat på övergreppen under nyårsaftonen i Köln? Carina Schmidt, 27 år, lärarinna, Leverkusen: – Jag är chockad över vad som hänt, men jag hoppas verkligen att det inte leder till att de invandrarfientliga blir starkare. Jag har själv två syriska barn i min klass, och ser varje dag familjernas glädje över att de är här. Foto: Mats LarssonHur har du reagerat på övergreppen under nyårsaftonen i Köln? Carina Schmidt, 27 år, lärarinna, Leverkusen: – Jag är chockad över vad som hänt, men jag hoppas verkligen att det inte leder till att de invandrarfientliga blir starkare. Jag har själv två syriska barn i min klass, och ser varje dag familjernas glädje över att de är här. Foto: Mats Larsson

Hur har du reagerat på övergreppen under nyårsaftonen i Köln?
Carina Schmidt, 27 år, lärarinna, Leverkusen:
– Jag är chockad över vad som hänt, men jag hoppas verkligen att det inte leder till att de invandrarfientliga blir starkare. Jag har själv två syriska barn i min klass, och ser varje dag familjernas glädje över att de är här.

 Foto: Mats Larsson
Hur har du reagerat på övergreppen under nyårsaftonen i Köln? Hanna Dierkes, 28 år, advokat, Köln: – Jag tror många kvinnor nu kommer att känna sig osäkrare. Jag gör det och undrar om jag kan röra mig ensam på stan på kvällen. Och en del kvinnor som blev angripna var ju inte ens ensamma. Vad man kan man göra, om du blir omringad av en massa män. Foto: Mats LarssonHur har du reagerat på övergreppen under nyårsaftonen i Köln? Hanna Dierkes, 28 år, advokat, Köln: – Jag tror många kvinnor nu kommer att känna sig osäkrare. Jag gör det och undrar om jag kan röra mig ensam på stan på kvällen. Och en del kvinnor som blev angripna var ju inte ens ensamma. Vad man kan man göra, om du blir omringad av en massa män. Foto: Mats Larsson

Hur har du reagerat på övergreppen under nyårsaftonen i Köln?
Hanna Dierkes, 28 år, advokat, Köln:
– Jag tror många kvinnor nu kommer att känna sig osäkrare. Jag gör det och undrar om jag kan röra mig ensam på stan på kvällen. Och en del kvinnor som blev angripna var ju inte ens ensamma. Vad man kan man göra, om du blir omringad av en massa män.

 Foto: Mats Larsson
Hur har du reagerat på övergreppen under nyårsaftonen i Köln? Ulrike Heller, 41 år, socialarbetare, Köln: – Jag ser poliserna här på stationen nu, men vad sysslade de med på nyårsafton? Men jag tycker det är synd att flera politiker direkt drar kopplingar till flyktingfrågan. Vi vet ju inte vilka som låg bakom detta. Foto: Mats LarssonHur har du reagerat på övergreppen under nyårsaftonen i Köln? Ulrike Heller, 41 år, socialarbetare, Köln: – Jag ser poliserna här på stationen nu, men vad sysslade de med på nyårsafton? Men jag tycker det är synd att flera politiker direkt drar kopplingar till flyktingfrågan. Vi vet ju inte vilka som låg bakom detta. Foto: Mats Larsson

Hur har du reagerat på övergreppen under nyårsaftonen i Köln?
Ulrike Heller, 41 år, socialarbetare, Köln:
– Jag ser poliserna här på stationen nu, men vad sysslade de med på nyårsafton? Men jag tycker det är synd att flera politiker direkt drar kopplingar till flyktingfrågan. Vi vet ju inte vilka som låg bakom detta.

 Foto: Mats Larsson
Hur har du reagerat på övergreppen under nyårsaftonen i Köln? Marianne Schade, 57 år, pensionär, Köln: – Man känner sig inte säker längre. Men jag har svårt att bedöma om detta var något planerat, eller om det bara gick överstyr och eskalerade. Det visar vilka problem som kan uppstå när olika kulturer möts. Jag bor själv delvis på Kreta och redan grekerna är väldigt olika oss. Foto: Mats LarssonHur har du reagerat på övergreppen under nyårsaftonen i Köln? Marianne Schade, 57 år, pensionär, Köln: – Man känner sig inte säker längre. Men jag har svårt att bedöma om detta var något planerat, eller om det bara gick överstyr och eskalerade. Det visar vilka problem som kan uppstå när olika kulturer möts. Jag bor själv delvis på Kreta och redan grekerna är väldigt olika oss. Foto: Mats Larsson

Hur har du reagerat på övergreppen under nyårsaftonen i Köln?
Marianne Schade, 57 år, pensionär, Köln:
– Man känner sig inte säker längre. Men jag har svårt att bedöma om detta var något planerat, eller om det bara gick överstyr och eskalerade. Det visar vilka problem som kan uppstå när olika kulturer möts. Jag bor själv delvis på Kreta och redan grekerna är väldigt olika oss.

 Foto: Mats Larsson
En del bar plakat med budskap även riktat mot förbundskansler Angela Merkel. Där stod: "Fru Merkel Var är ni? Vad säger ni? Det gör oss oroliga!" Foto: Oliver Berg / Epa / TtEn del bar plakat med budskap även riktat mot förbundskansler Angela Merkel. Där stod: "Fru Merkel Var är ni? Vad säger ni? Det gör oss oroliga!" Foto: Oliver Berg / Epa / Tt

En del bar plakat med budskap även riktat mot förbundskansler Angela Merkel. Där stod: "Fru Merkel Var är ni? Vad säger ni? Det gör oss oroliga!"

 Foto: Oliver Berg / Epa / Tt
Bastian Gottschalk. Foto: Mats LarssonBastian Gottschalk. Foto: Mats Larsson
Bastian Gottschalk. Foto: Mats Larsson

Osäkerheten sprider sig efter övergreppen

Publicerad

KÖLN. Polisen är på plats vid Kölns järnvägsstation.

Det är så dags det, tycker stadens kvinnor.

En ny osäkerhet har spritt sig efter massövergreppen på nyårsaftonen.

– Efteråt ville jag bara komma bort från stationen så fort som möjligt. Jag sprang de sista fem kilometrarna hem, säger Michelle, en 18-årig kvinna som utsattes för attackerna, till tysk tv.

Det mesta är sig likt igen på Kölns Hauptbahnhof, centralstationen mitt i centrala Köln, bokstavligen mitt emot den berömda katedralen.

Resenärer och turister strömmar förbi. Alla butiker och kaféer är öppna. Här syns inga spår efter vad som hände under nyårsafton då en stor grupp unga män av främst nordafrikanskt ursprung antastade kvinnor intill stationen.

Över 100 kvinnor har polisanmält övergrepp, tre fjärdedelar av attackerna beskrivs som sexuella. En kvinna ska även ha blivit våldtagen.

En av dem som utsattes av attackerna är 18-åriga Michelle som intervjuades i tyska tevekanalen n-tv. Hennes vittnesmål har återgetts i flera andra medier.,bland andra i Kölner Express och brittiska Daily Mail.

Michelle beskriver skräcken hon och hennes kvinnliga vänner kände på nyårsaftonen när de plötsligt omringades av ett 30-tal aggressiva män som tafsade på deras kroppar och sedan stal deras tillhörigheter innan de försvann därifrån.

– Efteråt ville jag bara komma bort från stationen så fort som möjligt. Jag sprang de sista fem kilometrarna hem, säger Michelle till tevekanalen.

Flera poliser på plats

Den som kan sitt Köln märker en skillnad mot nyårsafton denna januaridag. Det är betydlig fler poliser på plats. Flera polisbilar står exempelvis parkerade på torget framför stationen.

– De brukar inte vara här, säger Marianne Schade, pensionerad lärarinna. De ska förstås få oss att känna oss säkrare, men för mig känns det snarare tvärtom när jag ser dem.

– Det känns inte bra att se så många poliser här. Jag vill inte leva i ett samhälle där jag ska behöva gå omkring och känna mig rädd.

En grupp kvinnor demonstrerade i tisdags kväll framför domen i Köln i protest mot övergreppen, men även i protest mot att polis och myndigheter lät det ske.

En del bar plakat med budskap även riktat mot förbundskansler Angela Merkel. Där stod:

”Fru Merkel Var är ni? Vad säger ni? Det gör oss oroliga!”

Ingen av kvinnorna jag träffar på järnvägsstationen var här på nyårsafton. Det var däremot den 18-åriga studenten Bastian Gottschalk.

Han passerade förbi vid åttatiden på kvällen, men då var det mesta lugnt. När han återvände vid tvåtiden på natten var det desto mer kaotiskt.

– Det var chockerande att se, berättar han. De sköt fyrverkeripjäser mot folk och jag såg hur grupper av män gick fram till kvinnor och trakasserade dem.

– Det var definitivt inte normalt det som pågick. Det fanns poliser här också, men de gjorde helt klart inte sitt jobb.

Tre misstänkta

Det är en åsikt som många delar. Polisen sa i sitt första pressmeddelande på nyårsdagen att helgen varit lugn, något den alltså definitivt inte var.

Bland polisens kritiker finns även Tysklands inrikesminister Thomas de Maiziere.

– Polisen får inte arbeta så här, sa de Maiziere i går.

Köln polis säger sig nu ha tre misstänkta men de har inte gripits än.

Nyhetsbyrån AP uppger att den tyska polisen undersöker om attackerna i Köln kan kopplas till ett kriminellt nätverk i grannstaden Düsseldorf. Där har liknande incidenter med män som attackerar kvinnor för att distrahera dem innan de stjäl deras tillhörigheter pågått sedan 2014.

Enligt Markus Niesczeri, talesperson för Düsseldorfpolisen, har man identifierat mer än 2000 misstänkta män i samband med organiserade stölder. Han kunde dock inte säga om det har skett några gripanden i dessa fall, skriver AP.

Borgmästare Henriette Reker blev också förlöjligad på sociala medier efter att hon uppmanat kvinnor att vid den kommande karnevalen i Köln i februari försöka hålla sig på armlängds avstånd från främlingar.

– Jag skrattade högt när jag hörde det, säger Carina Schmidt, 27-årig lärarinna.

– Det är ju löjligt. Precis som om det var kvinnorna som bar skuld till det som hänt. Och hur ska man kunna hålla armslängds avstånd under karnevalen?

Carina Schmidt medger att hon känner sig lite osäkrare nu, än hon gjorde för några dagar sedan. Det är en fruktan som återkommer gång på gång.

– Jag var tack och lov hemma på nyårsafton, säger 41-åriga socialarbetaren Ulrike Heller. Men efter det som nu skett kommer att jag att undvika demonstrationer och folksamlingar.

Många är förvånade

Många uttrycker också sin förvåning över att det är just i Köln detta hänt. Staden med cirka en miljon invånare har i regel haft en öppen och liberal inställning i sociala frågor, från invandring till kampen om homosexuella rättigheter.

Den nu förlöjligade borgmästaren Henriette Reker har exempelvis tydligt tagit ställning för flyktingarnas rätt att komma till Tyskland. Hon är nyvald på posten och utsattes i oktober för ett knivangrepp, antagligen kopplat just till hennes positiva syn på invandrare.

Den anti-muslimska organisationen Pegida har sitt starkaste fäste i Dresden i östra Tyskland. Många av dem jag talar med, tror nu att rörelsen kan komma att växa sig starkare, även i städer som Köln.

– Det finns helt klart en risk att medelklassen rör sig högerut mot de högerpopulistiska och invandrarfientliga, säger lärarinnan Carina Schmidt.

– Men jag hoppas verkligen det inte sker. Tyskland är ett rikt land, jag har själv två syriska barn i min klass sedan ett par månader. De är så fina och glada.

De flesta jag talar med säger att de stödjer Angela Merkels beslut att släppa in de asylsökande till Tyskland. Men alla tror också att hennes arbete nu blivit svårare efter nyårsnatten i Köln.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag