Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Osäkerheten runt vaccinet – därför sticker Sverige ut

Moderna har testat sitt vaccin på många över 65 år vilket även där visat ett gott resultat.
Johan Carlson, chef på Folkhälsomyndigheten.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare.
Foto: ADAM WRAFTER / BILDBYRÅN
Lena Einhorn, virolog och författare.
Foto: AGNETA ÅKESSON / NORSTEDTS

Omvärlden jublar åt vaccinframgångarna – och bygger skyndsamt infrastruktur för att massvaccinera befolkningen.

I Sverige varnar i stället Folkhälsomyndigheten för att vaccin inte är lösningen på pandemin.

Samtidigt höjs röster för att vårens testkaos kan upprepas med vaccineringen.

De senaste veckorna har flera vaccintillverkare rapporterat positiva resultat, och senast på måndagen meddelade Moderna att de ansökt om nödgodkännande av sin kandidat i såväl USA som EU. Enligt företaget har deras vaccin 94 procents effektivitet.

Runtom i världen rustar länder nu inför storskalig vaccinering mot covid-19. I Tyskland byggs idrottsanläggningar om till vaccineringsstationer, som ska vaccinera 20 000 människor per dag, och i USA har myndigheterna utlovat miljontals vaccinerade redan i december.

Sjukhus i Storbritannien har i dagarna fått besked om att ställa in sig på att påbörja vaccinationerna redan nästa måndag, den 7 december. Enligt premiärminister Boris Johnson kan en majoritet av landets riskgrupper ha fått vaccinet lagom till påsk.

Från svenskt håll har kommunikationen varit mer försiktig. Vaccinering före årsskiftet är uteslutet, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell. Folkhälsomyndighetens besked är att de första leveranserna rullas ut i landet först efter trettonhelgen. 

Dessutom understryker generaldirektör Johan Carlson att ett vaccin inte betyder att pandemin är över. Vaccinering av den breda allmänheten kan bli aktuellt först efter sommaren. Men enligt socialminister Lena Hallengren (S) ligger Sverige inte efter andra länder i planeringen.

– Vi är väldigt noga med att inte ge ett svar som vi inte är helt säkra på att vi kan hålla, sa Hallengren till Expressen i helgen.

Kritik mot ”pessimism” i vaccinfrågan

Författaren och virologen Lena Einhorn ifrågasätter vad hon ser som svensk pessimism.

– Det är anmärkningsvärt hur olika man talar om vaccinet i Sverige jämfört med i andra länder. I många länder planerar man för att börja massvaccinera så fort vaccinet är godkänt. Det är trots allt tiotusentals som vaccinerats i fas tre-studierna, och resultaten ser hittills mycket lovande ut. Då är det direkt farligt att grusa människors hopp. Dessutom riskerar man att påverka andra myndigheter och regioner, säger hon.

Enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström kan vi eventuellt få de första leveranserna före jul. Men det handlar då om vaccin för kanske tio tusen av tio miljoner invånare. 

Därtill kvarstår utmaningen i hur landets 21 regioner ska organisera arbetet, som ansvarar för vaccineringen.

Även om Lena Hallengren framhåller att Sverige har en nationell vaccinationsplan har Moderaternas partiledare Ulf Kristersson efterfrågat en tydligare ansvarsfördelning. M-ledaren säger till Aftonbladet att regeringen inte får upprepa förvirringen som uppstod runt covid-testerna i våras.

Lena Einhorn instämmer.

– Min farhåga är att logistiken fallerar ännu en gång, eftersom man var så otroligt sen med testning och smittspårning i våras, säger hon.

”Förväntningarna är enorma”

Landets regioner har också varierande förutsättningar för vaccinering, enligt Johan Brun, läkare och senior medicinskt sakkunnig på läkemedelsindustriföreningen Lif.

– Hur man gör i Stockholm och i Norrbotten kommer se olika ut. Jag tror att man måste ha stor respekt för regionernas svåra utmaning att planera för en massvaccination. Sjukvården är redan hårt ansatt, med en overklig vårdskuld och sliten personal. Samtidigt vet vi fortfarande inte när vaccinet kommer, vilket vaccin det blir och vad det innebär i kylförvaring, transporter och annat.

Han tror att många länder vill visa på ambition, även om de verkliga förutsättningarna för storskalig vaccinering fortfarande är osäkra.

– Förväntningarna på vaccinet är enorma. Många länder känner ett behov av att vara positiva och ge hopp, inte minst Storbritannien som är hårdast drabbade i Europa. Andra vill inte ge någon prognos, eftersom mycket under pandemin hittills har visat sig vara fel. Svenskar är generellt lite försiktiga, vi tar höjd för allt som kan hända.

Tillståndsprocessen för vaccin skiljer sig också åt i USA och Europa. Länder som exempelvis Storbritannien och Schweiz har dessutom egna processer, vilket innebär att de inte behöver invänta ett godkännande från EU.

– USA har ”lovat” att de ska kunna sända ut vaccin till alla sina vaccinationscentraler inom 24 timmar efter att de får ett godkännande. Men förutom läkemedelsföretagen själva så vet ingen ännu exakt hur möjligheterna ser ut, att från befintliga fabriker säkerställa att vaccinen kommer ut i respektive länder i proportioner som olika avtal är skrivna, och hur snabbt fortsatta leveranser kommer, säger Johan Brun.

Experten: December är uteslutet

Enligt Ali Mirazimi, professor och virusforskare vid Karolinska institutet, har alla länder olika förutsättningar för storskalig vaccinering. Däremot tror han att december är uteslutet, även i länder där man flaggar för att sätta i gång arbetet snarast.

Han pekar på att Sverige har erfarenhet av massvaccinering, även om logistiken väntas bli en stor utmaning.

– Vi har visat att vi klarar av det tidigare, under svininfluensan vaccinerade vi väldigt många på kort tid, jämfört med andra länder. Så rutinerna finns.

Därför tycker även Ali Mirazimi att svenska myndigheter kan bli mer optimistiska i sin kommunikation.

– Det är bra att kommunicera att vaccinet är här, så att alla är förberedda. Vi har inte vaccintvång, utan människor måste vilja själva, och då är det bra med optimism uppifrån. Då kan även regioner och vårdcentraler börja tänka på infrastrukturen. Om vi i stället säger att vaccinet kommer dröja så kanske man skjuter fram det arbetet.

Vaccinet kommer ge 2021 en ”euforisk kanonstart”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.