Foto: Tommy Pedersen
 Foto: Tommy Pedersen

Ortmark om näthatet: "Tycker de får tåla det"

Publicerad

Journalisten Åke Ortmark, 83, kritiseras efter att ha uttalat sig i debatten om näthat.

I en intervju med "P4 Extra" på söndagen sa han bland annat att offentliga personer får tåla att kallas för "hora".

– Åke Ortmark verkar inte ha en susning om vad vissa kvinnor tvingas gå igenom, säger radioprofilen Titti Schultz.

Den välkända tidigare SVT-journalisten Åke Ortmark intervjuades i "P4 Extra" i Sveriges radio på söndagen.

Den rutinerade journalisten fick bland annat frågor om debatten om näthat som rasat sedan "Uppdrag Gransknings" uppmärksammade program tidigare i februari. Han sa bland annat att offentliga personer "får tåla" att kallas för "hora."

– Jag tycker för det första att hot om våld inte är acceptabelt. Däremot tycker jag att man ske se med stor förståelse på andra delar av det så kallade näthatet. Jag tycker inte att det är särskilt upprörande om jag själv blir kallad för horkarl eller om någon av mina kollegor kallas för hora, sa Ortmark i radion.

"Farligt att begära skydd"

Enligt Ortmark, som just nu är aktuell med boken "Makten och lögnen", är näthatet något man får stå ut med för att ha en långtgående yttrandefrihet.

– Alla vi som deltar i det offentliga samtalet har råkat illa ut i just den här meningen genom decennierna. Det är mycket farligt om vi börjar begära skydd, för då begränsar vi yttrandefriheten. Och jag tycker att yttrandefriheten är ett övergripande värde. Man får inte tassa i de marker som skulle innebära att man minskar yttrandefriheten, sa han i "P4 Extra".

"Samma retorik som alltid"

Fridah Jönsson, 20, kolumnist i Metro var en av flera kvinnor som vittnade i "Uppdrag Granskning" om det sexistiska hat de utsatts för.

Hon är kritisk till Ortmarks uttalanden.

– Det är samma retorik som alltid hörs i den här diskussionen, att man ska behöva tåla det för att man är offentlig, säger hon.

– Det är klart för att han är en man som har makt, han har inte blivit utsatt för samma saker och blivit dömd för sitt utseende. Det är klart att man får tåla saker, men inte dödshot och hot om man ska bli våldtagen, säger hon.

"Tiga ihjäl Åke Ortmark"

Radioprofilen Titti Schultz, 40, var en annan som medverkade i "Uppdrag Granskning" och berättade vad hon utsatts för.

– Åke Ortmark verkar inte ha en susning om vad vissa kvinnor tvingas gå igenom. Jag tänker inte ens kommentera det, jag vill tiga ihjäl Åke Ortmark, säger hon.

När Expressen.se når Åke Ortmark står han fast vid sina uttalanden.

– Jag tycker att kritiken är missriktad och överdriven. Jag är framför allt rädd för att man börjar nagga yttrandefriheten i kanten om man griper in mot det så kallade näthatet, säger han.

– Det är klart att nolltolerans ska råda mot hot och våld, men däremot att man kallar mig eller någon annan "fitta", "hora" eller "horkarl" är tyvärr en del av det offentliga samtalet som det ser ut i dag.

"Fått använda toalettpapper"

Ortmark berättar också att han själv råkat ut för mycket otrevligheter under sin karriär som journalist.

– Jag har fått använt toalettpapper skickat till mig och sådana saker som offentligt verksamma personer råkar ut för. Det är obehagligt och det är klart att man rycker till och är rädd. Men det är det offentliga livets villkor och jag tror tyvärr att det är svårt att komma ifrån. Jag befarar för att vi är på väg in i ett samhälle där yttrandefriheten på olika sätt begränsas.

Vad säger du om kritiken att du som man har svårt att förstå det hat som kvinnor i offentligheten utsätts för?

– Att ta in kön, ålder eller etnicitet i en debatt tycker jag är diskriminerande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag