Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Orsaken till deltautbrotten – Tegnell pekar ut festerna

Överläkaren är övertygad om att vi skulle klara av ytligare ett våg.
Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, talar under torsdagens myndighetsgemensamma digitala pressträff om pandemiläget.
Foto: LARS SCHRÖDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Studentflak vid Sergels torg i Stockholm.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN

Deltavarianten av covid-19 sprids nu i Sverige – utbrott har skett i tre regioner. 

Anders Tegnell pekar ut fester som en orsak: 

– Man har haft stora omfattande fester och stora skolavslutningar och då har man fått den här spridningen, sa han under torsdagens presskonferens. 

Totalt har 207 fall av deltamutationen har rapporterats till Folkhälsomyndigheten. Och det finns skäl till oro, enligt Tegnell.

– Deltavarianten har visat sig vara väldigt välanpassad att spridas i våra moderna samhällen, inte minst i Storbritannien.

Kronoberg, Värmland och Blekinge har lokala deltautbrott.

En orsak till smittspridningen är fester och folksamlingar, enligt Tegnell.

– Om jag förstår informationen från Värmland och andra ställen rätt så har man haft stora omfattande fester och stora skolavslutningar och då har man fått den här spridningen. Det visar att vi inte är ur den här pandemin, vi måste fortsätta visa respekt för den.

Tegnell varnar för fler utbrott

Det positiva är att vaccinet och åtgärderna verkar ha effekt, enligt Anders Tegnell.

– Det betyder inte att vi kan slappna av, men det kan vi inte med det vanliga viruset heller. Det gäller att ha respekt för covid-19 som pandemi, säger han.

Anders Tegnell säger att det kommer att fortsätta blossa upp regionala utbrott i framtiden. 

– Det kommer att dyka upp fortsatta problem lokalt, framför allt när man glömmer att följa de allmänna råd som vi har på plats.

Så tänker regeringen om vaccineringen kring deltavarianten

Regeringen håller presskonferens om coronaläget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.