Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oron när smittan sprids – allt fler ”röda zoner”

Nya siffror visar hur många procent som har antikroppar mot covid-19
Smittan sprids allt mer i bland annat Storbritannien, Frankrike och Indien. Bild från coronatester på gränsen mellan Frankrike och Tyskland.
Foto: PHILIPP VON DITFURTH / AP TT NYHETSBYRÅN
Matt Hancock, hälsominister i Storbritannien.
Foto: STELLA PICTURES/AVALON.RED B68

Frankrike listar ytterligare sju områden som ”röda zoner” och Indien har haft den högsta dagsnoteringen av nya coronafall av något land i världen. 

Även i Storbritannien syns en kraftig ökning. 

– Tyvärr verkar det som att vi börjar se en period av exponentiell tillväxt för den brittiska epidemin, och om det blir så kan vi räkna med fortsatta ökningar de kommande veckorna, säger Paul Hunter, professor i medicin, till BBC.

Coronaviruset fortsätter sin utbredning i USA: Enligt Reuters har smittan de senaste dagarna ökat i 22 av landets delstater. Visserligen minskar spridningen i folkrika delstater som Kalifornien, Florida och Texas, men på andra håll går det i motsatt riktning.

I South Dakota har antalet fall ökat med 126 procent de senaste två veckorna. 

Ökningen är inte isolerad till USA – på flera håll i världen kommer nu rapporter om att fallen blir fler. 

”Sprid inte sjukdomen” 

I fredags i förra veckan larmade Frankrike om knappt 9 000 nya smittade. Och nu kommer beskedet att landet stramar åt ytterligare. Numera är 28 av landets 108 departement – län – så kallade ”röda zoner”. 

På andra sidan Engelska kanalen rapporterar hälsominister Matt Hancock om en ”oroande” ökning. Främst är det yngre som smittats.

– Så sprid inte sjukdomen till dina far- och morföräldrar om du är en ung person. Alla måste följa socialt distanserande, säger han.

Storbritannien har 350 000 bekräftade fall av corona – 41 500 har avlidit. 

Ökar världen över

Fallen ökar också i Danmark. Under helgen inkom ytterligare cirka 350 fall.

Under söndagen rapporterade Indien om 91 723 nya smittade i landet. Det är den högsta siffran för nya bekräftade fall under en dag – i världen.

I Spanien pratar man nu, enligt TT, om en andra våg. Sedan restriktionerna lyfts har landet tusentals nya fall varje dag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.