Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oron: Mutationerna sprids fritt i samhället

Tre scenarier för kommande veckorna.
Professor Jan Albert.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT NYHETSBYRÅN
Sten Linnarsson, professor och prefekt på institutionen för medicinsk biokemi och biofysik.
Foto: Ulf Sirborn
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: SIMON SAMUELSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den brittiska varianten sprider sig i Sverige – och enligt professor Jan Albert kan det krävas hårdare åtgärder för att bekämpa den. 

Samtidigt räds experter att varianten kan orsaka en tredje våg. 

– Jag tycker inte att man övervakat förloppet, man måste förstå hur många som är smittade, säger Sten Linnarsson vid Karolinska institutet.

Att en tredje våg kan slå till mot Sverige är Anders Tegnells ord. Knappt är vi ute ur den andra vågen när statsepidemiologen och andra experter varnar för nästa. 

Boven i dramat tros vara den brittiska varianten, som snabbt fått fäste i Sverige. 

– Att den brittiska varianten verkar vara i omlopp i Sverige är inte så överraskande. Den verkar, så långt man kommit med kunskap om den, vara mer spridningsbenägen – men inte ett problem för immunitet från vaccination eller genomgången infektion jämfört med vanliga varianter. Men ingenting är tvärsäkert ännu, säger Jan Albert. 

”Det är det som är kruxet”

Sverige har stängt in sig och hoppas på så sätt kunna undvika många fall av den brittiska varianten. Den senaste siffran från Folkhälsomyndigheten, från måndagen den 2 februari, sa att Sverige hade 155 bekräftade fall av mutationen.

Hur effektiv gränsstängningen är beror på hur stor smittspridningen är i Sverige jämfört med andra länder. Och här har Sverige ett problem, anser Sten Linnarsson, professor och prefekt på institutionen för medicinsk biokemi och biofysik. 

– Man måste veta hur många som har genomgått smitta och därför kan tänkas vara immuna. Vad är spridningen på olika varianter? Man testar väldigt mycket, men den testningen görs av individer som väljer att gå och testa sig. De siffrorna går inte att använda för att förstå den faktiska smittspridningen, säger han.

Enligt Sten Linnarsson är det viktigt att veta hur många som haft corona och vilken variant eftersom de kan krävas olika åtgärder.

Jan Albert anser att det kan krävas hårdare åtgärder.

– Det är det som är kruxet med den här varianten, att den verkar vara mer spridningsbenägen. Så med samma grad av motåtgärder i form av social distansering och annat blir effekten lite mindre. Man måste ha fler hårdare åtgärder för att nå samma effekt, om den är mer spridningsbenägen. Och det är det som är oron.

”Avgörande att resande testas”

I grannländerna har myndigheterna tryckt på vikten av extra koll, på grund av mutationerna.

– Vi ska utgå från att de nya och mer smittsamma virusvarianterna får fäste i Danmark. Därför är det helt avgörande att resande testas och isoleras efter inresa, har Tyra Grove Krause, överläkare vid danska SSI, tidigare sagt i ett pressmeddelande.

Line Vold, avdelningsdirektör på norska folkhälsoinstitutet, har också påtalat vikten av extra smittspårning på grund av de sydafrikanska och brittiska mutationerna.

– Smittspårningsteamen i kommunerna måste börja med extra testning och tätare uppföljning av närkontakter, för att reducera risken för eventuell vidarespridning, har hon tidigare sagt.


Se hela intervjun med Anders Tegnell.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.