Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flera bekräftade fall av Omikron i Europa

Boris Johnson: ”Vi måste agera nu”.
Minst 61 nya fall av covid-19 har bekräftats i Nederländerna.
Foto: HOLLANDSE HOOGTE/SHUTTERSTOCK / HOLLANDSE HOOGTE/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Passagerare har isolerats efter att ha blivit smittade av corona på en flygresa från Sydafrika.
Foto: PETER MACDIARMID/SHUTTERSTOCK / PETER MACDIARMID/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Oron sprider sig nu för att den nya coronamutationen omikron redan finns i flera europeiska länder. 

Ett första bekräftat fall har hittats i Belgien och under lördagen rapporterade Tyskland, Storbritannien, Italien och Tjeckien sina första fall.

I Danmark har man upptäckt två misstänkta fall av nya varianten. 

I Nederländerna har 61 passagerare isolerats efter att ha blivit smittade av corona på en flygresa från Sydafrika och i Storbritannien bekräftas två fall av mutationen. 

Under torsdagen var bara strax över 100 fall av den nya covidvarianten omikron bekräftade – majoriteten i Sydafrika.

Europas första fall upptäcktes i Belgien på fredagen. Nu har omkring 600 passagerare anlänt med två plan från Johannesburg i Sydafrika till flygplatsen Schipol, nära Amsterdam. 

61 misstänkta fall av nya mutationen 

Minst 61 nya fall av covid-19 har bekräftats i Nederländerna och det holländska hälsoministeriet är rädda att smittspridningen ska öka, rapporterar Daily Mail. 

Det är inte säkert att passagerarna har den nya mutationen, men de har fått genomgå tester som ska analyseras och samtliga hålls isolerade på ett hotell. Enligt nederländska myndigheter finns ”troligtvis” den nya varianten bland de smittade på planet. 

Ett fall av omikron har identifierats i Tyskland under lördagen, hos en person som återvänt från Sydafrika. Under lördagsförmiddagen identifierades också fall i Tjeckien. Enligt landets hälsomyndigheter rör det sig om en person som nyligen återvänt från Namibia, rapporterar Ekstrabladet.

Senare på kvällen bekräftade danska hälsoministeriet att man misstänker två fall av misstänkta varianten – vilket det med ”stor sannolikhet” rör sig om. 

Två bekräftade fall i Storbritannien 

Även Storbritannien bekräftade på lördagseftermiddagen nya fall. Nu lanseras riktade tester i landets drabbade områden. 

En rad länder har nu infört flygstopp från flera länder i södra Afrika, för att försöka bromsa smittan.

Storbritannien har stoppat alla flyg från södra Afrika, och på lördagen meddelade premiärministern Boris Johnson att alla rom reser in i landet ska testa sig och isolera sig i väntan på resultatet. Samtidigt införs krav på munskydd i kollektivtrafiken och i affärer. 

Sydafrika registrerade 2 828 nya Covid-fall på fredagen, men ännu har ingen behövt läggas in på sjukhus. 

Tegnell: ”För tidigt att bedöma hur oroliga vi behöver vara”

Än så länge finns inga bekräftade fall i Sverige och Anders Tegnell sa under fredagen att Folkhälsomyndigheten inväntar WHO:s analyser för att avgöra hur pass oroande den nya mutationen är. 

– Det är för tidigt att göra någon bedömning kring hur oroliga vi behöver vara över den här varianten. Sedan är det så att när det väl har börjat röra sig mellan länder går det nog inte att få stopp på den, sa Tegnell till Expressen. 

FHM:s rekommendation: ”Stanna hemma”

Alla resenärer som har vistats i Sydafrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Moçambique, Namibia eller Eswatini (Swaziland) de senaste sju dagarna uppmanas av Folkhälsomyndigheten att testa sig för covid-19, så snart som möjligt efter inresa i Sverige. 

Rekommendationen gäller alla och man ska även stanna hemma i sju dagar efter ankomst till Sverige. 


Se också:
Experterna: Det vet vi om nya virusvarianten

”Supermuterad” variant av covid-19 upptäckt i Sydafrika.

Bergström: ”Förstår inte vad alla väntar på”

Uppmaningen till alla svenskar.

Direktrapport: Coronaviruset

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.