Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Oron inom KD: ”Smäll för partiet”

KD-ledaren om Skyttedals framtid
Johan Ingerö sparkades i tisdags från posten som KD:s partiesekreterare.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anmälan från Skyttedal kom i början av mars men rör en händelse som inträffade för nio år sedan på Kristdemokraternas valvaka. Ärendet är nedlagd då den anmälda gärningen är preskriberad.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Ebba Busch säger att Johan Ingerö som partisekreterare var en felrekrytering.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES
Lars-Axel Nordell (KD).
Foto: PRESSBILD
Patrik Åkesson (KD).
Foto: Carl Carlert

Turbulensen inom KD efter att partisekretare Johan Ingerö hastigt tvingats lämna posten som partisekretare väcker oro bland partiföreträdare.

– Det blir ju en smäll för partiet, säger Patrik Åkesson, ersättare i partistyrelsen.

Samtidigt riktas ovanligt hård kritik mot Ebba Busch inom KD:s toppskikt, enligt uppgifter till Expressen. 

https://embed.pod.space/player?episode=politikrummet/65-kriskatastrofen-i-kd&theme=spaceblue

Det var förra tisdagen som KD:s partisekretare Johan Ingerö sparkades efter en senare nedlagd polisanmälan om sexuellt ofredande från partitoppen Sara Skyttedal.

Bland partiföreträdare finns nu en oro för att skandalen kommer att bita sig fast i partiet. 

– Det är klart att det drar ner förtroendet för oss. Det är klart att det påverkar. Men det är bara att bita i det sura äpplet och jobba stenhårt framåt, säger Patrik Åkesson, gruppledare för KD i Växjö.  

– Det är naturligtvis inte bra, kortsiktigt. Det är inte alls bra, säger Lars Axel Nordell, riksdagsledamot för KD 2009-2018. 

”Oskickligt”

Krisen har blivit en mardröm för KD – och lett till ett direkt ifrågasättande av Busch, säger Expressens politikreporter Tomas Nordenskiöld i podden ”Politikrummet”. 

– Jag pratade med en av partiets högsta företrädare i går och höll nästan på att trilla av stolen. En så hård kritik mot en sittande partiledare var de väldigt länge sedan jag hörde. 

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, understryker att det klassiska svaret från statsvetare är att skandaler av olika slag blåser över – men att två saker skiljer den aktuella situationen från ”vanliga” skandaler.

Den första är hur Busch ledarskaps ifrågasatts för första gången. 

– Det som gör att det på sikt skulle kunna utsätta henne för press, och därmed också partiet, är att det finns en politisk schism här mellan framför allt Sara Skyttedal och hennes falang och den mer traditionella kristdemokratin som nu har kommit upp till ytan.

Den andra är att att KD-ledaren hanterat krisen ”oskickligt” genom sin öppna kritik, enligt Demker.

– Hon har inte varit intresserad av att läka ihop det här genom att titta framåt och har betonat att både Ingerö och Skyttedal har agerat på olämpliga sätt.

”Var väl panik”

Ebba Busch har sagt att Ingerö skulle ha bytts ut i vilket fall – eftersom han inte fungerade i rollen som det var tänkt.

– Det skedde väl snabbare än vad som annars skulle ha skett, säger Patrik Åkesson.

Lars Axel Nordell beklagar att Ingerö lämnade så fort. 

– Det var väl panik. Nu mister vi Johan Ingerö, som inte kommer att fortsätta. Det ser jag som tråkigt. Sen kanske vi också mister en EU-parlamentariker.

Tidigare finansmarknadsminister Mats Odell (KD) tycker att partiet hanterat läget på ett acceptabelt sätt – trots svåra avvägningar.

– Det är helt legitimt. Det är som i näringslivet, när det handlar om topptjänster så är det ganska osentimentalt. Man måste se till att man har rätt personer på rätt plats. 

”Ett sätt att släta över den här svåra konflikten”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.