Oron för personrån ökar bland ungdomar

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå).
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Andelen som känner oro över brottsligheten i samhället har ökat från 43 procent 2019 till 47 procent 2020, vilket är den högsta nivån sedan mätningarna startade, visar Brottsförebyggande rådets (Brå) nationella trygghetsundersökning.

Särskilt bland unga män 16–19 år, har oron ökat de senaste åren.

”Det är en tydlig trend att oron över brottsligheten ökat bland unga män, och personrån är den brottstyp där oron för att utsättas ökat tydligast. Det bör dock noteras att även om unga mäns oro har ökat tydligast, så är det generellt sett kvinnor som är mest oroliga”, säger Maria Molin, projektledare på Brå, i ett pressmeddelande.

Det personbrott som flest uppger att de utsätts för är hot, medan det är minst vanligt att uppge utsatthet för personrån.

Sedan 2017 har förtroendet för polisen ökat med 12 procentenheter, från 42 till 54 procent i år. Som helhet uppvisar förtroendet för rättsväsendet en svagt uppåtgående trend, från 44 procent 2017 till 49 procent 2020.

LÄS MER: Tullverket: Vi behöver ny lag för att stoppa kriminella

LÄS MER: Polisens nya satsning – för att lösa fler brott

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.