Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Oron för ny mutation: Delta plus sprider sig

Forskaren: Faktorn som kan leda till en fjärde våg.
En person testar sig för covid-19 i Indien.
Foto: ANSHUMAN POYREKAR/HINDUSTAN TIMES/SHUTTE / ANSHUMAN POYREKAR/HINDUSTAN TIMES/SHUTTERSTOCK SHU
Indien har varit hårt drabbat av coronaviruset.
Foto: DEBAJYOTI CHAKRABORTY/NURPHOTO/SHUTTERSTO / DEBAJYOTI CHAKRABORTY/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTE

En ny variant – delta plus – har upptäckts i Indien.

Enligt forskare finns det ännu ingen anledning att oroa sig – mest för att man inte har särskilt stor kunskap om den nya varianten. 

Omkring 40 fall av den så kallade deltaplus-varianten har hittats i Storbritannien, rapporterar brittiska The Mirror. Mutationen befaras vara mer smittsam och ha större benägenhet att angripa lungceller, samt potentiellt vara mer resistent mot vaccin. Indien klassade på tisdagen mutationen inom graden för ”av särskild betydelse”. 

Samtidigt menar brittiska forskare att det i nuläget finns för lite data till att fastställa hur smittsam och farlig deltaplus-mutationen faktiskt är. 

Oklart om vaccin biter

Till BBC säger forskarna att det är för tidigt att säga om deltaplus-varianten är farligare än den första delta-varianten och menar att Indien var aningen snabba med att klassificera mutationen som ”av särskild betydelse”. 

Deltaplus-varianten har påträffats i många länder: Kina, Japan, Nepal, Polen, Portugal, Ryssland, Schweiz, USA, Indien och Storbritannien. Totalt rör det sig om cirka 80 länder, uppger BBC

– Det finns ingen data som stöder att varianten skulle bringa en allmän oro, säger Dr Gagandeep Kang, virolog, till BBC. 

Virus muterar hela tiden och de allra flesta varianter påverkar inte smittspridningen överhuvudtaget. Hur smittsam den nya varianten är finns det ingen tydlig forskning kring. 

Man vet inte heller exakt hur utbrett delta plus är – och det finns ingen information om hur väl vaccin biter på varianten.

– Du behöver biologisk och klinisk information för att kunna avgöra om det är riktigt att oroa sig, säger Dr Gagandeep Kang. 

Det här betyder, enligt BBC, att det krävs mer information för att ge ett besked om antikroppar från andra varianter skyddar mot delta plus.

Farshid Jalalvand svarar på frågor om virusmutationen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.