Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Oron för att kasta ut ryska diplomaterna

Joakim von Braun, specialiserad på IT-säkerhet och underrättelseverksamhet, menar att Sverige borde slänga ut alla de som enligt Von Braun verkar som ryska spioner, bland genom den ryska ambassaden i Stockholm.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rysslands ambassad i Stockholm hyser flera underrättelseofficerare som utåt verkar som diplomater.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Utrikesminister Ann Linde befarar en rysk hämndaktion om ryska diplomater utvisas.

Hämnden: svenska diplomater kastas ut från Ryssland.

Därför drar sig Sverige för att agera – i alla fall för stunden.

– Upprätthållandet av diplomatiska kontakter är särskilt värdefulla i nuläget då vår relation med Ryssland är ansträngd, säger Ann Linde.

Men en samordnad utvisningsaktion diskuteras på EU-nivå, uppger utrikesministern.

Expressen berättade i går om kravet från allt fler om att Sverige bör kasta ut de ryska underrättelseofficerare som opererar i Sverige under täckmandel som diplomater.

Flera oppositionspartier kräver att regeringen agerar och tidigare stats och utrikesministern Carl Bildt  skrev nyligen på sin blogg att EU-länderna bör gå samman och kollektivt utvisa ryska diplomater som identifierats som underrättelseofficerare.

Nu senaste är det Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, som höjer rösten i frågan.

Han anser att utrikesdepartementet måste agera även om svensk personal vid ambassaden i Moskva riskerar att ”straffas” och bli utslängda från landet.

Agrell har under flera årtionden följt den ryska utvecklingen inom området.

– Rysk underrättelseverksamhet är ett mycket mer direkt hot än tidigare, säger han till nyhetsbyrån TT.

– Det är faktiskt inte acceptabelt att ett land utnyttjar sina diplomatiska representationer för att bedriva en illegal underrättelseverksamhet.

Säpos namnlista

Säkerhetspolisen har en namnlista med ryska diplomater som i själva verket jobbar för någon av de tre ryska underrättelsetjänsterna.

– Frågan om de ska vara i Sverige eller inte, är en fråga för UD. De har beslutet, har Daniel Stenling, chef för Säkerhetspolisens kontraspionage sagt till Expressen.

Det ryska spionaget i Sverige

Ryssland har tre olika enheter som jobbar med spionage i Sverige.

Den civila ryska underrättelsetjänsten SVR, som i huvudsak bedriver spionage utanför Ryssland. Jobbar över ett brett fält.

Den militära underrättelsetjänsten GRU, som bland annat bedriver spionage riktad mot det miltära området och vissa specifika sektorer inom industrin. GRU har också regelrätta mordkommandon.

Ryska Federationens Federala Säkerhetstjänst, FSB ansvarar för ambassadens inre säkerhet, letar efter misstänkta spioner bland de egna och bedriver även visst spionage.

Ryssland är van vid att få diplomater utvisade eller avslöjande med olaglig verksamhet, men då först efter att de brutit mot Wienkonventionen, till exempel när en enskild diplomat blivit ertappad vid ett möte med en värvad agent. Det senaste fallet i Sverige gäller ambassadrådet Jevgenij Umerenko som togs på bar gärning under ett möte med sin agent på restaruang Kristall i Stockholm.

UD fruktar rysk diplomathämnd

Ryssarna kör nästan alltid efter principen ”öga för öga, tand för tand”, vilket betyder att de svarar med att utvisa motsvarande antal svenskar. Men om Sverige skulle ta till en massutvisning av underrättelseofficerare, trots att de inte ertappats med något olagligt, fruktar UD att vår egen ambassad i Moskva i princip blir tömd på personal.

– Ja, den risken finns att de går mycket hårt fram, säger en UD-källa.

Sveriges ambassad i Moskva ritades av den svenske arkitekten Anders Tengbom och togs i bruk 1972.
Foto: AXEL ÖBERG

Utrikesminister Ann Linde bekräftar delvis den bilden i en skriftlig dialog med Expressen och att det pågår en diskussion med Säpo om de ryska underrättelseofficerarna i Sverige

Flera EU-länder har utvisat ryska diplomater sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina. Även i Sverige höjs röster för att vi ska vidta liknande åtgärder.

Vad är det som gör att Sverige inte utvisar några av de ryska diplomater som Säkerhetspolisen pekar ut som underrättelseofficerare?

 – Sveriges regering agerar och protesterar kraftfullt när rysk diplomatisk personal ägnar sig åt aktiviteter som bryter mot Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser. Vad gäller eventuella framtida utvisningar av rysk diplomatisk personal i ljuset av den ryska aggressionen mot Ukraina utesluter Sverige inga åtgärder men vi föredrar att om möjligt agera gemensamt med andra länder.

– Upprätthållandet av diplomatiska kontakter är särskilt värdefulla i nuläget då vår relation med Ryssland är ansträngd, säger utrikesminister Ann Linde.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Säkerhetspolisen säger att man för en diskussion ”kring de här frågorna” med Utrikesdepartementet. Vilka risker/problem ser du med utvisningar av ryska diplomater just nu?

– Det stämmer att detta är en fråga som vi diskuterar. Åtgärder mot personer med diplomatisk status på ryska ambassaden i Stockholm riskerar att leda till åtgärder som drabbar den svenska ambassaden i Moskva. Upprätthållandet av diplomatiska kontakter är särskilt värdefulla i nuläget då vår relation med Ryssland är ansträngd.

Är man rädd för en rysk motreaktion?

– Nej.

Tänker du ta initiativ på EU-nivå för en samordnad aktion med utvisning av ryska diplomater?

– Frågan diskuteras redan i Bryssel.

Drygt 80 diplomater har tvingats resa hem från olika EU-länder och USA sedan det ryska anfallskriget inleddes mot Ukraina. Flest utvisningar har ägt rum i Polen där 45 ryska medborgare med diplomatisk status har uppmanats att lämna landet.

Zelenskyjs pik till Ryssland om försvunne ministern

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu har inte synts till på ett par veckor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.