Oron efter nya varianten – Storbritannien stoppar resor

Richard Bergström: Nytt vaccin på tre månader
Foto: SCIENCE PHOTO LIBRARY/IBL
Foto: ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK / ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHANNA GERON / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Nu har samtliga medlemsländer inom EU kommit överens om att det är nödvändigt att tillfälligt stoppa resande till och från södra Afrika på grund av den nya coronamutationen, rapporterar The Guardian.  

Världshälsoorganisationen WHO har döpt varianten till ”Omicron” och kallar det för en ”orosvariant”. 

Organisationen säger att det kan ta veckor innan man vet hur vaccinen biter på mutationen, rapporterar CNBC.  

– När det väl har börjat röra sig mellan länder går det nog inte att få stopp på den, säger statsepidemiolog Anders Tegnell. 

En ny virusvariant av covid-19, B.1.1.529, sprider sig just nu snabbt på Afrikas kontinent. 

Under fredagskvällen namngavs den av WHO som Omicron. Organisationen uppger att det kan ta veckor att förstå hur varianten kan påverka medicinska bedömningar, behandling och hur effektiva de etablerade coronavaccinen är mot den den, rapporterar CNBC. 

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström ställer sig dock positiv och säger till DN att Sverige kan ha ett modifierat vaccin mot nya varianten inom tre månader – bara man beslutar om det. Det gäller både vaccin från Pfizer och Moderna.

– I princip samtliga dessa kommer att kunna vara modifierade till att skydda också mot en ny variant av viruset om det skulle visa sig behövas, säger Richard Bergström till Dagens Nyheter.

Medicinsk expertis känner djup oro inför varianten eftersom den har en ovanlig konstellation av mutationer och en profil som skiljer sig från andra så kallade orosvarianter av viruset. 

Sydafrika har bekräftat omkring 100 prover av varianten, som även upptäckts i Botswana och Hongkong. 

EU-länderna överens om att det behövs tillfälligt reseförbud

Under fredagskvällen enades EU:s medlemsländer om nödvändigheten i att tillfälligt stoppa resande till och från södra Afrika. Det rör sig om länderna Sydafrika, Botswana, Eswatini, Lesotho, Moçambique, Namibia och Zimbabwe, rapporterar The Guardian. 

Överenskommelsen kom efter att kommissionen under förmiddagen föreslagit reseförbud mellan södra Afrika och unionen. 

Orsaken är den nya virusmutationen Omicron. 

Den ökade smittspridningen i framför allt Sydafrika har fått forskarna att misstänka att det är kopplat till den nya varianten. Fram tills nyligen hade Sydafrika runt 200 bekräftade coronafall om dagen men på torsdagen sköt antalet registrerade fall i höjden med nästan 2500 fall. 

Analyser från diagnoslaboratorier tyder på att varianten sprider sig snabbast i den folkrika provinsen Gauteng. 

På fredagen kom rapporter om att virusvarianten nu påträffats i Belgien, där det nu är två misstänkta fall. Det skriver nyhetssajten Het Laatste Niews med hänvisning till virologen Marc Van Ranst som nu undersöker två prover.

Sverige avvaktar WHO:s analyser

Anders Tegnell, statsepidemiolog, säger till Expressen att myndigheten inväntar WHO:s analyser för att avgöra hur pass oroande den är.

– Vi följer utvecklingen men vi kan inte göra några egna analyser eftersom vi inte har tillgång till den datan. Vi har möten med WHO och följer deras bedömningar och ser om vi kan göra något mer. 

Han tycker att Sverige redan gör mycket i sammanhanget men säger ändå att det kan bli aktuellt att kontrollera vilka direktflyg som eventuellt kommer att beröras. 

– Vi har ju även svenskar i de här områdena, så frågan är inte helt lätt säger Tegnell. 

– Tycker det är för tidigt att göra någon bedömning kring hur oroliga vi behöver vara över den här varianten. Sedan är det så att när det väl har börjat röra sig mellan länder går det nog inte att få stopp på den.

EU-kommissionen gjorde dock en annan bedömning och har alltså enats om att ett nödstopp för flygresor från regioner i södra Afrika är nödvändigt. 

https://twitter.com/vonderleyen/status/1464132568333398018

”Den värsta vi har sett hittills”

Men det är inte bara EU som reagerar. Den brittiska regeringen stoppar under fredagen inresor från sex afrikanska länder: Sydafrika, Namibia, Zimbabwe, Botswana, Lesotho och Eswatini. 

Norge har fattat beslut om att införa karantänstvång för inresande från flera länder i södra Afrika. 

En expert kallar varianten ”den värsta vi har sett hittills”, skriver BBC, och oron sprider sig nu för att vaccin inte biter på B.1.1529. 

Senare under dagen följde Österrike, Tjeckien, Tyskland, Italien, Frankrike och Nederländerna efter det beslutet och stoppar resor från södra Afrika. Samtliga länder inkluderar Sydafrika – men också länder som Botswana, Swaziland, Lesotho, Namibia, Zambia och Zimbabwe återfinns bland de som nu förbjuds inresa, skriver Omni.

Varianten har flest mutationer av alla tidigare covid-19-varianter, hela 50 stycken – vilket är många fler än Delta varianten. 


Det vet vi om nya mutationen

Mutationen upptäcktes 11 november i Botswana. Den har sedan dess spritt sig till Sydafrika och Hong Kong.

Hittills finns ungefär 100 bekräftade fall i Sydafrika. Vad som är remarkabelt är att antalet bekräftade covidfall överlag har skjutit i höjden, från cirka 200 om dagen till nästan 2 500 fall i torsdags.

Mutationen har formellt namnet B.1.1.529, men kan komma att ges namnet ”Ny” av WHO – om de finner att varianten är ”variant of concern”.

Den har 32 mutationer i Spikeproteinet, alltså det protein som viruset använder sig av för att sig in i våra celler.

De mutationerna skapar oro hos experter, som menar att det gör att viruset skulle kunna kringgå immunitet, även vid vaccination.

WHO har kallat till krismöte, där de ska avgöra om varianten är ”intressant” eller ”oroväckande”.

Flera länder har infört olika former av reserestriktioner för Sydafrika, Botswana och närliggande länder. Där Storbritannien, Israel och Italien gått längst och helt stoppat flyg från en rad länder. EU-kommissionen önskar också inreseförbud till unionen.

Utvecklingen har tagit forskarna på sängen och professor Tulio de Oliveira chef för Sydafrikas Epidemicenter som ger den sydafrikanska regeringen råd om pandemifrågor säger till Nyhetsbyrån Blomberg att han är ”väldigt, väldigt orolig”.

– Den här varianten har överraskat oss och har utvecklats snabbare och med fler mutationer än vad vi förväntade oss, säger professor Tulio de Oliveira till BBC

Fler mutationer betyder inte nödvändigtvis att viruset blir farligare för människor, men inom forskarvärlden finns det en oro över att viruset nu är radikalt annorlunda från det som upptäcktes i Wuhan 2020. Vaccinen som tagits fram har utvecklats på den ursprungliga varianten av SARS-CoV-2.  

Ett allvarligt hot mot vaccinationsprogrammet 

Brittiska regeringskällor uppger för The Guardian att den nya sorten kan vara ett ”allvarligt hot” mot landets vaccinprogram.

– De tidiga indikationerna vi har av den här varianten är att den kan vara mer smittsam än deltavarianten och att de vacciner som finns just nu kan vara mindre effektiva mot den, säger Storbritanniens hälsominister Sajid Javid under torsdagskvällen rapporterar The Guardian.

Han tillägger:

– Våra forskare är djupt oroade av den här varianten. Jag är oroad, förstås. Det är en av anledningarna till dagens åtgärder.

WHO kallar till möte

Storbritanniens inreseförbud börjar gälla från och med fredag med ett totalstopp för inkommande flyg från de sex länderna. Flygtrafiken kommer att släppas på från och med söndag klockan 04:00 men efter det behöver de inresande som kommer från de rödlistade länderna sitta i karantän på särskilda hotell. 

Men det är inte bara Storbritannien som reagerar. Även Israel vidtar ut- och inreseförbud till samma länder plus Mocambique. Detta efter att en patient testat positivt för den nya varianten. 

https://twitter.com/WHO/status/1464006046586974211

Inget fall har upptäckts i Sverige. 

”Då denna genetiska grupp är ny är inte mycket känt om dess egenskaper. Våra utredare säger att den har mutationer i spike-genen som i andra varianter är kopplade till nedsatt neutraliserande förmåga av antikroppar”, skriver Anna Wetterqvist, pressekreterare på Folkhälsomyndigheten, i ett mejl till TT. 

Torbjörn Selander: ”Enorm ökning plötsligt”

Expressens reporter Torbjörn Selander på plats i Sydafrika.

Amina Manzoor: Därför är forskarna riktigt bekymrade

Det här vet vi om den nya virusvarianten.

Storbritannien stoppar inresor från södra Afrika

Sydafrika och ytterligare fem länder rödlistas för inresor i Storbritannien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.