Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Oron bland forskarna – efter analys av omikron

Nya virusvarianten omikron har spridit sig till fler än 17 länder.
Den nya virusvarianten omikron tycks i Sydafrika spridas dubbelt så snabbt jämfört med deltavarianten.
Foto: LIM HUEY TENG / REUTERS X07021
Hittills har deltavarianten varit den mest smittsamma varianten.
Foto: Shutterstock

Den nya virusvarianten omikron tycks i Sydafrika spridas dubbelt så snabbt jämfört med deltavarianten, visar forskningsresultat.

– Den här vågen verkar gå mycket fortare än deltavågen, och vi tyckte att deltavågen var väldigt snabb. Det är otroligt, säger Juliet Pulliam, chef för epidemiologisk modellering och analys vid Stellenbosch-universitet i Sydafrika, till amerikanska mediebolaget NPR.

En analys som hon och hennes kolleger har gjort visar att omikronvarianten är ytterst smittsam och verkar ha en större förmåga att ta sig förbi immunförsvaret än vad deltavarianten har.

– Det finns en stor osäkerhet i analysen, men jag skulle säga att det är troligt, förklarar Pulliam för NPR.

Deras resultat presenterades på en forskarkonferens i fredags.

Hittills har deltavarianten varit den mest smittsamma kända varianten av coronaviruset.

Det är också sannolikt att fler som redan har haft covid-19 kommer att smittas även av omikronvarianten, jämfört med delta- och betavarianterna. Hur stor sannolikhetsökning för så kallade återinfektioner det rör sig om kan dock inte forskarna slå fast.

Deras studie drar heller inte några slutsatser kring om vaccinerade som smittas löper en större risk att bli sjuka av den nya virusvarianten, en så kallad genombrottsinfektion, eller inte.

Efter upptäckten i Sydafrika förra månaden har omikron visat sig i över 20 länder, men mycket är ännu oklart om den nya virusvarianten. Minst sex fall av omikron har hittats i Sverige. Samtliga har resehistorik till Sydafrika.

”Nu är det ju Norge som är ett problem”

Norges Tegnell om omikron: "Vi har största utbrottet i världen utöver Sydafrika” • Julbord blev ett superspridarevent.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.