Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Oroligheter vid Folkets demonstration

En stor polisinsats och oroligheter pågick vid Raoul Wallenbergs torg i Stockholm i samband med en demonstration med främlingsfientliga Folkets demonstration.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Polisen hade inte fått in någon ansökan om motdemonstration.
Foto: Anna-Karin Nilsson
En motdemonstrant plåstras om på Raoul Wallenbergs plats i Berzelii park i Stockholm under den så kallade Folkets Demonstration på lördagseftermiddagen.
Foto: Maja Suslin/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Personer tas om hand av polis.
Foto: Twitter
Polisen kontrollerar en demonstrant.
Foto: Maja Suslin/Tt / TT NYHETSBYRÅN
En stor polisinsats och oroligheter pågår vid Raoul Wallenbergs torg i Stockholm i samband med en demonstration med Folkets demonstration.
Foto: Fredrik Sjöshult
Några personer blev omhändertagna.
Foto: Fredrik Sjöshult
1 / 8

Det uppstod mindre bråk vid Raoul Wallenbergs torg i Stockholm under lördagen i samband med främlingsfientliga Folkets demonstration.

Uppemot 30 motdemonstranter omhändertogs av polis.

– Det är personer som stört den allmänna ordningen, säger Kjell Lindgren, presstalesperson vid polisen i Stockholm.

En av de personer som omhändertogs var kvinnan som kastade en tårta i ansiktet på Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson under en boksignering 2014.

Enligt Kjell Lindgren vid polisen i Stockholm var alla omhändertagna en del av den motdemonstration som organiserats i närheten av Raoul Wallenbergs torg och som inte hade tillstånd att demonstrera.

Polisen var nöjd med sin insats.

– Demonstrationen genomfördes som det var tänkt. Som förväntat fick vi en motdemonstration men den har vi också hanterat. Tyvärr var vi tvungna att omhänderta mellan 25 och 30 personer på grund av ordningsstörningar, säger Kjell Lindgren, och berättar att flera av de som omhändertogs försökte tränga sig igenom polisens avspärrningar.

– Det fanns risk att de skulle störa den tillståndsgivna demonstrationen, säger han och sammanfattar:

– Vi betraktar att vår insats har gått enligt plan.

Ett 30-tal personer har omhändertagits av polis för störande av den allmänna ordningen.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Många civilpoliser

Många poliser, även civilklädda, rörde sig i området runt Raoul Wallenbergs torg i Stockholm med anledning av de pågående demonstrationerna.

Bland de som polisen valde att omhänderta var en person med megafon som agerade ledare för motdemonstranterna. Personen ska ha instruerat deltagarna och bland annat uppmanat dem att inte släppa in polisen.

Alldeles intill demonstrationsplatsen ligger en synagoga. På Svenska kommittén mot antisemitism är man kritisk till att den främlingsfientliga demonstrationen fick hållas i synagogans närhet.

– Det är djupt beklämmande. Bara 30 meter härifrån demonstrationsplatsen ligger Stockholms synagoga. Jag var här på gudstjänst i dag och där fanns överlevande från Förintelsen. Risken att de ska behöva se den här demonstrationen är förfärlig, säger Willy Silberstein, kommitténs ordförande.

Men polisen menar att man har stöd i lagen för att låta demonstrationen ske just här.

– Ordningslagen som styr demonstrationen tar inga sådana hänsyn. Man tittar på ordning, säkerhet och trafik, säger Kjell Lindgren.

Högerextrema Soldiers of Odin närvarade vid folkets demonstration.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Hyllande nyanlända

En äldre kvinna passerade av en tillfällighet området. Hon ville inte uppge sitt namn, men förklarade att hon var emot demonstranternas främlingsfientliga budskap.

– Jag jobbar som lärare åt nyanlända ungdomar. Och jag kan säga att de många gånger är smartare och mer motiverade än svenska barn. Bland de bästa barnen är de från Afghanistan, säger hon.

Demonstrationen av Folkets demonstration i dag är den femte i ordningen i Stockholm. Under de tidigare har det ofta varit lugnare.

I ansökan har man den här gången angett att man räknar med runt 500 deltagare, från bland annat Stockholm, Umeå, Göteborg och Malmö.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.