Det är just nu oroligt utanför parlamentsbyggnaden i Aten. Demonstranter har börjat kasta brandbomber mot polisen. Foto: Emilio MorenattiDet är just nu oroligt utanför parlamentsbyggnaden i Aten. Demonstranter har börjat kasta brandbomber mot polisen. Foto: Emilio Morenatti
Det är just nu oroligt utanför parlamentsbyggnaden i Aten. Demonstranter har börjat kasta brandbomber mot polisen.  Foto: Emilio Morenatti
omkring 12 500 människor hade samlats på Syntagmatorget för att protestera mot förslaget, som bland annat omfattar höjda skatter och pensionsreformer.omkring 12 500 människor hade samlats på Syntagmatorget för att protestera mot förslaget, som bland annat omfattar höjda skatter och pensionsreformer.
omkring 12 500 människor hade samlats på Syntagmatorget för att protestera mot förslaget, som bland annat omfattar höjda skatter och pensionsreformer.
Ett stort antal personer har samlats på Syntagmatorget för att protestera.Ett stort antal personer har samlats på Syntagmatorget för att protestera.
Ett stort antal personer har samlats på Syntagmatorget för att protestera.

Oroligt utanför parlamentet i Aten

Publicerad

Det är just nu oroligt utanför parlamentsbyggnaden i Aten.

Demonstranter har börjat kasta brandbomber mot polisen.

Ett stort antal personer har samlats på Syntagmatorget för att protestera.

Enligt AP utbröt oroligheterna medan det just nu debatteras ett förslag i parlamentet på de ekonomiska åtgärder som krävs för att Eurozonens räddningspaket ska godkännas.

Nyhetsbyrån uppger att omkring 12 500 människor hade samlats på Syntagmatorget för att protestera mot förslaget, som bland annat omfattar höjda skatter och höjd pensionsålder.

Enligt uppgifter från platsen kastade demonstranterna brandbomber mot polisen, som ska ha svarat med att använda pepparspray och tårgas.

Samtidigt uppger premiärminister Alexis Tsipras, trots motstånd inom hans eget parti Syriza, att räddningspaketet är det bästa Grekland hade kunnat få för att hindra landet från att tvingas ut från Eurosamarbetet.

Under kvällen, medan kravallerna pågår utanför parlamentet, hålls en omröstning om att lagstifta kring åtgärderna som krävs för det 86 miljarder stora räddningspaketet.

Vice finansministern avgår i protest

Redan inför omröstningen var läget turbulent i Grekland.

Medan Tsipras ställer sig bakom förslagen, som han samtidigt kallat för "irrationellt", protesteras det inom den grekiska regeringen.

Vice finansministern Nadia Valavani lämnade tidigare på dagen in sin avskedsansökan i protest mot förslaget med orden:

– Jag kommer inte att rösta för detta ändringsförslag och det innebär att jag inte kan stanna i regeringen.

Över hälften av Syrizas centralkommitté ska i ett gemensamt uttalande ha fördömt avtalet, och kallat det för "en kupp mot nationen av EU:s ledare".

Samtidigt ska högerextrema Gyllene grynings parlamentsledamot Ilias Kasidiaris visat sitt missnöje genom att i ilska kasta dokumenten om förslaget genom kammaren.

Om Tsipras nu förlorar sin majoritet riskerar han ett nyval, enligt Reuters.

Ett nytt möte med Eurogruppen kommer att hållas klockan 10 på torsdagen, efter omröstning. Där ska de avgöra om Grekland uppfyllt kraven för ett räddningspaket.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag