Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Oroligt utanför parlamentet i Aten

Det är just nu oroligt utanför parlamentsbyggnaden i Aten. Demonstranter har börjat kasta brandbomber mot polisen. Foto: Emilio Morenatti
omkring 12 500 människor hade samlats på Syntagmatorget för att protestera mot förslaget, som bland annat omfattar höjda skatter och pensionsreformer.
Ett stort antal personer har samlats på Syntagmatorget för att protestera.

Det är just nu oroligt utanför parlamentsbyggnaden i Aten.

Demonstranter har börjat kasta brandbomber mot polisen.

Ett stort antal personer har samlats på Syntagmatorget för att protestera.

Enligt AP utbröt oroligheterna medan det just nu debatteras ett förslag i parlamentet på de ekonomiska åtgärder som krävs för att Eurozonens räddningspaket ska godkännas.

Nyhetsbyrån uppger att omkring 12 500 människor hade samlats på Syntagmatorget för att protestera mot förslaget, som bland annat omfattar höjda skatter och höjd pensionsålder.

Enligt uppgifter från platsen kastade demonstranterna brandbomber mot polisen, som ska ha svarat med att använda pepparspray och tårgas.

Samtidigt uppger premiärminister Alexis Tsipras, trots motstånd inom hans eget parti Syriza, att räddningspaketet är det bästa Grekland hade kunnat få för att hindra landet från att tvingas ut från Eurosamarbetet.

Under kvällen, medan kravallerna pågår utanför parlamentet, hålls en omröstning om att lagstifta kring åtgärderna som krävs för det 86 miljarder stora räddningspaketet.

Vice finansministern avgår i protest

Redan inför omröstningen var läget turbulent i Grekland.

Medan Tsipras ställer sig bakom förslagen, som han samtidigt kallat för "irrationellt", protesteras det inom den grekiska regeringen.

Vice finansministern Nadia Valavani lämnade tidigare på dagen in sin avskedsansökan i protest mot förslaget med orden:

– Jag kommer inte att rösta för detta ändringsförslag och det innebär att jag inte kan stanna i regeringen.

Över hälften av Syrizas centralkommitté ska i ett gemensamt uttalande ha fördömt avtalet, och kallat det för "en kupp mot nationen av EU:s ledare".

Samtidigt ska högerextrema Gyllene grynings parlamentsledamot Ilias Kasidiaris visat sitt missnöje genom att i ilska kasta dokumenten om förslaget genom kammaren.

Om Tsipras nu förlorar sin majoritet riskerar han ett nyval, enligt Reuters.

Ett nytt möte med Eurogruppen kommer att hållas klockan 10 på torsdagen, efter omröstning. Där ska de avgöra om Grekland uppfyllt kraven för ett räddningspaket.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!