Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oroligheter under nazi-demonstration

Det var mycket oroligt i dag i centrala Stockholm när den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen demonstrerade.

Minst två personer fick föras till sjukhus efter att ha blivit träffade av föremål som kastats.

– En flicka har fått en glasflaska i huvudet. Hon fördes med ambulans från området, säger polisens informatör Albin Näverberg.

DETTA ÄR KRISTALLNATTEN

* Natten mellan den 9 och 10 november 1938 brändes och förstördes över 1 400 synagogor och bönehus i Tyskland och Österrike.

* Omkring 7 500 judiska butiker fick skyltfönstren krossade, vandaliserades och plundrades.

* Enligt senare forskning dog 1 500 personer i samband med kristallnatten.

* 30 000 judiska män arresterades och skickades till koncentrationsläger.

* Kristallnatten följdes av fler förföljelser av judar och betraktas av många historiker som en central händelse i förspelet till Förintelsen.

* Attackerna, som utfördes av lokala parti- och SA-organisationer, pågick i praktiken från den 7 november till den 13 november, vilket gör att händelserna kallas Novemberpogromen.

* Novemberpogromen markerade att de tyska nazisterna var beredda att använda vilka medel som helst i kriget mot judarna.

* Det är också oklart vem som från början hittade på namnet kristallnatten. Det skulle kunna vara en cynisk benämning på pogromen som skapades av förövarna.

Källor: NE, Levande historia

Det var stundtals mycket oroligt i centrala Stockholm på lördagen.

Den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen hade fått tillstånd till en demonstration på Östermalm i Stockholm, och ett 80-tal personer slöt upp.

Demonstrationen utgick från Karlaplan och målet var den grekiska ambassaden där tåget skulle hylla det högerextrema grekiska partiet Gyllene gryning.

Minst två huvudskador

Ett stort antal personer hade samtidigt slutit upp för att markera mot demonstrationen och enligt polisen var motdemonstranterna omkring 400-450 personer.

På demonstrationstågets väg längs Karlavägen kastades flaskor, bengaliska eldar och knallskott mellan demonstranter och motståndare, och minst två personer skadades.

En av dem var en ung kvinna som fick en glasflaska i huvudet. Enligt kvinnans vän, som Expressen.se talat med, passerade de förbi på Karlavägen när en flaska kastades från demonstrationståget.

– Hon träffades i huvudet. Det var väldigt mycket blod, men vi är på sjukhus nu och hon kommer att få åka hem i kväll, säger vännen.

Expressen rapporterade direkt

Ytterligare en skadad tillhörde den nazistiska demonstrationen.

– Det är en man och han fick ett föremål i huvudet och fördes med ambulans till sjukhus, säger polisen talesman Lars Byström.

Expressen.se:s reporter Ludvig Drevfjäll rapporterade direkt från platsen och vittnade om knallskott, flaskor och facklor som flög genom luften.

Stundtals var stämningen kaotisk och tåget stannades flera gånger av polisen på grund av oroligheterna.

Träffades av gatsten

Vid Nybrogatan skadades ytterligare en av motdemonstranterna.

Jonna Sandell, som var med i motdemonstrationen, berättar om hur det plötsligt urartade.

– Det började när en av nazisterna kastade en smällare mot oss. Någon kastade då tillbaka någon sorts "eldigt" föremål, och då urartade det. De kom emot oss med vapen; glasflaskor, gatsten, bengaliska eldar och smällare. På en sekund tappade polisen totalt kontrollen och deras hästar stegrade mot oss, säger hon.

Hon beskriver det som ett våldsamt kaos. Plötsligt träffades hon av en gatsten i ryggslutet.

– Jag blev chockad och kunde knappt gå efteråt. Jag är själv legitimerad läkare och jag tror att jag kan ha fått en spricka i svanskotan, säger hon.

När Expressen.se talar med henne har hon blivit undersökt hemma hos två läkare men hon vet fortfarande inte om hon blir tvungen att åka till akuten i morgon.

– Det som gör mig mest upprörd är att de tillåts att fortsätta mot grekiska ambassaden när de visat tydligt för polisen att de har vapen på sig. Det tycker jag är förfärligt, säger hon.

Inga gripna

På plats vid Kommendörsgatan, utanför den grekiska ambassaden, tvingades polisen att utrymma gatan. Demonstranterna fördes i väg samtidigt som motdemonstranterna motades bort.

Svenska motståndsrörelsen hade demonstrationstillstånd till klockan 18.30, men ungefär en timme tidigare var demonstrationen över. Då hade demonstranterna eskorterats ned i tunnelbanan vid Valhallavägen och förts bort från platsen.

Enligt Lars Byström, har inga personer gripits eller omhändertagits. Polisen kommer nu att gå igenom bland annat videomaterial för att se om någon kan lagföras i efterhand.

"Mest våldsamma i Norden"

Svenska motståndsrörelsen är, enligt Alexander Bengtsson tillförordnad vd på stiftelsen Expo, direkta arvtagare till den tidigare organisationen Vitt ariskt motstånd.

– Det är en öppet nationalsocialistisk organisation som uppmanar sina medlemmar att exempelvis bära kniv, säger han.

Alexander Bengtsson menar att organisationen beskriver sig som en revolutionär rörelse som vill göra en så kallad "vit revolution".

– Det är den mest våldsamma nazistiska grupperingen vi har i Sverige, och hela Norden, i dag, säger han.

Våldet viktigast

Organisationen har, enligt Alexander Bengtsson, utfört våldsamma attacker under 2000-talet.

– Min bild är att Svenska motståndsrörelsen är en sista utpost inom den svenska nazismen. Det är en grupp för de som vill gå från ord till handling och som tycker att våldet är det viktigaste inom nazismen, säger han.

Att organisationen valde att demonstrera just på årsdagen för kristallnatten är inget annat än ren och skär symbolik, enligt Alexander Bengtsson.

– Det är bara symbolik. Och det här har man gjort tidigare, man har bland annat anordnat demonstrationer i samband med Förintelsens dag den 27 januari. Det är att förflytta fokus från konsekvenserna utav nazistiska idéerna och idealen och i stället blir det fokus på konfrontationer mellan antirasister och nazister, säger han.

EU-ministern: "Fulkomligt vidrigt"

Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson är bedrövad av scenerna hon sett i Stockholm i dag. I ett mejl till Expressen.se skriver hon:

– Kristallnatten var nazisternas brutala generalrepetition inför Förintelsen. Fullkomligt vidrigt att svenska nynazister i dag använt 75-årsdagen av kristallnatten för att föra ut sin motbjudande antisemitism, skriver hon och fortsätter:

– De är tyvärr inte ensamma. I värderingskrisens Europa växer både högerextremistiska partier och antisemitismen. I dag finns lika många folkvalda rasister i europeiska nationella parlament som under 1940-talet.

I morgon söndag medverkar hon i en minnesmanifestation för Kristallnattens offer i Stockholms stora synagoga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.