Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oroligheter i Hamburg vid G20-mötet

Protester har utrbutit i Hamburg inför G20-mötet som startar på fredagen. Det står "Welcome to hell" på demonstranternas banderoller. Foto: ARMANDO BABANI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Poliserna ska ha tillgång till kravallutrustning. Foto: ARMANDO BABANI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Upp emot 100 000 personer deltar i demonstranterna på torsdagskvällen enligt AFP. Foto: MICHAEL PROBST / AP TT NYHETSBYRÅN

Stora protester har utbrutit i Hamburg, Tyskland, inför Donald Trumps möte med Angela Merkel, på torsdagen.

Tusentals personer demonstrerar på gatorna, rapporterar AFP.

"Welcome to Hell" står det på demonstranternas banderoller på gatan.

Polisen har använt tårgas mot demonstranterna och har anhållit sex personer för att ha kastat flaskor på polisen, skriver TT.

111 poliser ska ha skadats. 

Samtidigt kommer uppgifter om att Trump isoleras från klimatdebatten.

På torsdagen anlände den amerikanske presidenten Donald Trump i Hamburg, Tyskland, för att träffa förbundskansler Angela Merkel inför helgens G20-möte som startar på fredagen.

På gatorna i Hamburg demonstrerar tusentals personer som håller upp banderoller med texterna "Welcome to Hell" och "Smash G20!", enligt AFP.

https://twitter.com/AFP/status/883087590374748160

Upp emot 100 000 personer deltar i demonstranterna på torsdagskvällen enligt nyhetsbyrån. 

Det är således första gången som Tysklands sekundärstad Hamburg anordnar ett sådant stort, internationellt möte. Och staden har förberett med cirka 20 000 poliser inför det stora mötet i helgen. Poliserna ska även ha tillgång till kravallutrustning, bepansrade fordon, helikoptrar och drönare.

Polisen har använt tårgas

Enligt AFP har polisen anhållit sex personer för att ha kastat flaskor på polisen under en marsch där 11 000 personer gick genom Hamburg till techno-musik och med en banderoll med buskapet "Jag dansar hellre än att ha G20". 

Bild från protesterna.Foto: MARKUS SCHREIBER / AP TT NYHETSBYRÅN

Även vattenkanoner och tårgas ska ha använts mot demonstranterna, skriver TT.

Våldsamheterna ska ha dragit i gång efter att polisen uppmanat maskerade och svartklädda demonstranter att ta av sig sina masker.

 

LÄS ÄVEN: Allt du behöver veta om G20-mötet – på tre minuter 

 

Upp emot 30 demonstrationer förväntas äga rum under tvådagarsmötet. De flesta demonstranterna förväntas vara fredliga, men flera vänsterradikala och anarkistiska grupper har förväntats spä på protesterna i mer våldsam riktning. De som demonstrerar är anti-globaliseringsaktivister, fackföreningar, studenter och kyrkogrupper, enligt AFP.

Under dagen och kvällen har demonstrationerna eskalerat. Foto: MARKUS SCHREIBER / AP TT NYHETSBYRÅN

Journalisten Mathieu von Rohr, från tyska Der Spiegel, twittrade under torsdagskvällen ut en bild som visar svart rök över Hamburg.

https://twitter.com/mathieuvonrohr/status/883032024323379201

"Stridslystet budskap"

Mannen bakom banderollen med buskapet "Welcome to Hell", Andreas Blechschmidt, säger till AFP att det är ett "stridslystet budskap".

– Det är ett stridslystet budskap... men det är också menat som en symbol att G20 är ansvarig för världsvida helvetestillstånd som till exempel hunger, krig och klimatkatastrofer, säger han till nyhetsbyrån.

Polisen använde vattenkanoner mot demonstranterna.Foto: MICHAEL PROBST / AP TT NYHETSBYRÅN

Han berättar även att aktivisterna ska försöka hindra ledarna från att tillträda mötet på fredagen, och att de "reserverar sig själva för möjligheten till militant motstånd". 

Angela Merkel har gått ut och sagt att fredliga demonstrationer respekteras, men att "de som använder våld hånar demokrati".

Protester bröt ut på tisdagen

Redan under tisdagskvällen ökade oroligheterna i Hamburg när polisen tvingades använda vattenkanoner mot demonstranter som protesterade mot det kommande G20-mötet. Fem personer skadades vid händelsen.

Under onsdagen protesterade även cirka 1 000 personer mot mötet genom att klä ut sig till zombies, som CNN rapporterade om. Det hela beskrevs som en scen ur en mardröm, då demonstranterna gick i tystnad över gatorna i Hamburg, under den två timmar långa protesten.

På gatorna i Hamburg demonstrerar tusentals personer som håller upp banderoller med texterna "Welcome to Hell" och "Smash G20!", enligt AFP.Foto: FRIEDEMANN VOGEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Några av de ledare som kommer delta i mötet är, förutom Trump och Merkel, den ryska presidenten Vladimir Putin och Kinas Xi Jinping.

Hamburg beskrivs av AFP som välförberett inför G20-mötet och jobbar nu för att undvika ett återupprepande av 2001 års G8-möte i den italienska staden Genoa, liksom invigningen av EU:s nya centralbank i Frankfurt, 2015.