”Oroande” deltautbrott – var tionde smittad fullvaccinerad

Överläkaren om deltavarianten: Man ska inte överdriva det.
Foto: ANNIKA BYRDE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Norska myndigheter oroas sig för att deltavarianten ska bita sig kvar i samhället.

Samtidigt kommer rapporter om att nära var tionde smittad i utbrottet i kommunen Fæder är färdigvaccinerade.

– Det är överraskande många, det är oroande, säger Frode Forland, smittskyddsdirektör vid norska Folkhelseinstittutet, till Dagbladet.

I Norge pågår ett utbrott av den mer smittsamma deltavarianten i kommunen Fæder. Totalt 64 personer är bekräftats smittade, vilket gör det till landets hittills största deltautbrott.

Det plötsligt uppkomna utbrottet får de norska smittskyddsmyndigheterna att oroa sig. Det visar sig nämligen att en av tio smittade i Fæder har fått båda doserna vaccin – och alltså är färdigvaccinerade.

– Det är överraskande många, säger Frode Forland, smittskyddsdirektör vid norska Folkhelseinstittutet, till Dagbladet.

– Det är oroande.

Kommer undersöka vilket vaccin de fått

Myndigheten avvaktar med att dra några slutsatser kring de många smittade innan de fått in kompletterande data.

Information som kan behövas är vilket vaccin som de smittade fått. Forland håller öppet för att de kan ha fått Astra Zenecas vaccin som första dos – innan vaccinet stoppades för användning i landet.

– De bästa siffrorna vi har hittills kommer från Storbritannien. De pekar mot att mRNA-vaccin (Pfizer och Moderna, reds. anm.) är mer effektiva mot deltavarianten än vektorvaccin (Astra Zeneca och Janssen, reds. anm.), säger Forland.

Det är oklart hur deltavarianten tog sig in i Norge. Enligt Forland kan det ha kommit från en uppsjö av länder. Myndigheten undersöker just nu 27 möjliga smittokedjor som kan tagit varianten till Norge.

Experten: Så oroliga ska vi vara för deltavarianten

Virusforskaren Ali Mirazimi reder ut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.