Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Oro utanför turkiska ambassaden

Det var oroligt utanför turkiska ambassaden i Stockholm.

Ett hundratal personer hade samlats utanför ambassaden.

Demonstrationen utanför Turkiets ambassad i Stockholm urartade med sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. Fyra personer greps i tumultet.

– Det var under all kritik, omänskligt och ovärdigt, säger vittnet Kemal Görgü.

Ett hundratal personer samlades utanför den turkiska ambassaden på Dag Hammarskjölds väg under torsdagen. Det var inledningsvis stökigt mellan två grupperingar på platsen.

Dels en prokurdisk demonstration, som hade tillstånd från polisen att demonstrera, och en proturkisk motdemonstration som inte hade tillstånd.

Den proturkiska demonstrationen som inte hade tillstånd kommer enligt SVT Nyheter att rapporteras för brott mot ordningslagen.

– Det är två sammankomster. Det har varit försökt till konfrontationer, säger Lars Byström vid Stockholmspolisen.

Men först lugnades situationen och demonstranterna började ge sig i väg.

– Sedan skulle vi göra ett gripande och då uppstod tumult, säger Lars Byström vid polisen.

"Omänskligt och ovärdigt"

På flera fronter uppstod konfrontationer mellan polis och demonstranter. Poliser tryckte ner personer mot marken i samband med gripanden, vilket rörde upp starka känslor.

– Polisens flathet mot den pro-turkiska demonstrationen och hårdhet mot våra ungdomar gjorde att det urartade. Det var under all kritik, omänskligt och ovärdigt, säger vittnet Kemal Görgü, ordförande för paraplyorganisationen Sveriges fredsråd, som fanns på plats för den kurdiska demonstrationen.

I tumultet blev en ruta på en polisbil sönderslagen. Då utbröt vild jakt på gärningsmannen med bland annat en hästpatrull.

Enligt polisen var anledningen till det första gripandet att personen ska ha förberett ett kast med en sten mot polisen.

Tumult uppstod

Polisen ska ha gripit fyra personer i samband med demonstrationerna. Flera personer på platsen vittnar om oroligheterna och att det gått våldsamt till.

– Polisen slog ner två ungdomar och deras vänner blev naturligtvis oroliga, säger Abdullah Kaya.

– Det var övervåld och oacceptabelt i en demokrati som Sverige. Det var för mycket i dag. Jag är besviken och ledsen, säger Kemal Görgü.

Polisens presstalesperson Lars Byström:

– Som vanligt kan man göra en anmälan om man tycker att det har begåtts övervåld, säger Lars Byström.

Brott mot ordningslagen

Bakgrunden till torsdagens demonstration är att konflikten mellan turkisk militär och den kurdiska gerillan PKK, samt till viss del YPG, har trappats upp de senaste dagarna.

Det har rapporterats om flera dödsfall och Turkiet har genomfört flyganfall mot PKK.

Vid 17-tiden lugnade sig situationen i närheten av Turkiets ambassad i Stockholm och de flesta demonstranterna hade lämnat platsen.