Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oro i Ukraina: Våldet kommer trappas upp

Foto: David Mdzinarishvili

Fyra demonstranter uppges ha skjutits ihjäl av polisen senaste dagarna.

Men just nu råder vapenvila mellan aktivister och kravallpolis i Ukrainas huvudstad Kiev.

Samtidigt har hundratals aktivister ockuperat stadshuset i staden Rivne.

Under gårdagen kom rapporter om att flera demonstranter skjutits ihjäl av kravallpolis i Kiev.

Enligt TT har polis under natten försökt riva delar av de regimkritiskas barrikader, men tvingats backa när demonstranterna kastat sten mot dem.

Oppositionsledaren och proffsboxaren Vitalij Klitjko uppmanade i går aktivisterna att gå till attack om de inte får gehör från president Viktor Janukovitj.

Vapenvila

I dag har han i stället uppmanat till vapenvila fram till klockan 20.00 lokaltid eftersom han under dagen kommer ha samtal med president Janukovitj, rapporterar AFP.

– Jag kommer tillbaks och berättar för er hur mötet har gått. Upprätthåll barrikaderna, men håll er lugna tills jag informerat er om mötet, ska han ha sagt till demonstranterna enligt nyhetsbyrån Interfax Ukraine, som citeras av AFP.

Nu har Janukovitj begärt ett extrainsatt parlamentsmöte, enligt AFP.

Talmannen Volodymyr Rybak uppger att det som ska diskuteras är oppositionens krav på regeringens avgång, samt de kontroversiella antidemonstrationslagarna som regeringen införde förra veckan.

Fem döda

Aktivisterna uppger att totalt fem personer har omkommit i sammandrabbningar de senaste dagarna och att fyra av dem ska ha skjutits ihjäl av kravallpolis. Utöver det ska hundratusentals människor ha skadats. Uppgifter som ukrainska myndigheter tillbakavisar.

– Jag hoppas att det inte blir fler dödsfall. Men polisen skjuter med gummikulor mot alla, även läkare som försöker hjälpa, säger en aktivist som TT talat med.

Oroligheterna sprider sig också i landet. Enligt TT, som citerar Interfax, har flera hundra invånare i Rivne i nordvästra delen av Ukraina ockuperat det regionala stadshuset, där de ska ha krossat fönster och ha slagit in en dörr. De kräver ett möte med regionens högsta ledning.

Flera tusen människor har också samlats utanför byggnaden och kräver att de lokala politikerna ska komma ut.

"Våld är inte svaret"

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger i en intervju med SVT att han är mycket oroad över upptrappningen.

– Våld är inte svaret, säger han.

Han är också hård i sin dom mot den ukrainska presidenten.

– Det är Janukovitj som är ansvarig och det är Janukovitj som måste ändra inriktning på politiken, säger Fredrik Reinfeldt till SVT Nyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.