Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oro i S inför uppgörelse om migrationen: ”Går åt fel håll”

Intern oro inom S inför migrationsuppgörelse. S-ledningen anklagas för att vara både otydlig och ängslig.
Göran Dahlström (S), kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm.
Foto: MIKAEL SJÖBERG
Regeringspartierna har gått med på liberaliseringar inom ramen för janurariöverenskommelsen med L och Annie Lööfs C.
Foto: LISA MATTISSON
Statsminister Stefan Löfven (S).
Foto: SÖREN ANDERSSON / TT NYHETSBYRÅN

Inför samtalen om migrationspolitiken som ska inledas nästa vecka kommer intern kritik inom Socialdemokraterna mot hur partiet hanterat den laddade frågan. 

S-ledningen anklagas för att vara både otydlig och ängslig och de steg som nu tas mot en mer generös flyktingpolitik som en följd av januariöverenskommelsen saknar stöd inom partiet. Det visar Expressens stora enkät bland 600 S-politiker.

– Man har inte tagits folks oro på allvar och man har inte vågat säga som det är, säger Göran Bergström, S-kommunalråd i Strömsund.

På tisdag nästa vecka inleds överläggningarna mellan alla riksdagspartier om en ny migrationspolitik för att ersätta dagens tillfälliga lagstiftning.

Men redan innan den nya migrationskommittén inlett sitt arbete har Socialdemokraterna, om än motvilligt, gått med på vissa liberaliseringar inom ramen för janurariöverenskommelsen, som slöts mellan S, C, L och MP.

Före sommaren fattade riksdagen också beslut om att förändra reglerna för anhöriginvandring, så även alternativt skyddsbehövande får rätt att återförenas med sina familjer i Sverige – efter att även KD gett sitt stöd. 

Dessutom har S, MP, C och L enats om att driva på för en ny ”humanitär skyddsgrund” ska införas i de överläggningar som nu ska ske i migrationskommittén.

Men internt i Socialdemokraterna tycks stödet för en liberalisering möta ett betydande motstånd.

Det visar Expressens stora enkät bland förtroendevalda S-politiker runtom i landet.

Stor majoritet för stram politik

Totalt har 574 S-företrädare valt att svara på frågan om Socialdemokraterna ska verka för en fortsatt stram migrationspolitik.

 307 personer, motsvarande 53 procent, svarar: ”Ja, dagens regelverk bör permanentas” 

 68 personer, motsvarande 12 procent, svarar ”Ja, strama åt ytterligare.”

 199 personer, motsvarande 35 procent, svarar: ”Nej, inför en mer generös flyktingpolitik”.

Totalt uppger alltså 65 procent av S-politikerna som deltagit i enkäten att de antingen vill att dagens tillfälliga lag – som innebar en historisk åtstramning när den infördes 2016 – ska ligga fast, eller att politiken ska stramas åt ytterligare. 

I undersökningen har många också valt att i skriftliga kommentarer tycka till om hur de anser att partiledningen hanterat migrationsfrågan. En återkommande kommentar är att partiet, efter omständigheterna, skött det ganska bra, men att man är bekymrad över vad det nya samarbetet med C, L och MP ska leda till.

”MP och C har för mycket makt”

”Uppgörelsen mellan S,MP, C och L blev mycket olycklig för S i denna fråga. MP och C har nu för mycket makt i frågan. Vi har så många olösta problem att en stram flyktingpolitik måste ligga fast. S måste få övriga partier i uppgörelsen att använda sunt förnuft för hela landets bästa”, skriver en S-företrädare.

”MP och C har fått för stort inflytande. Mer traditionell socialdemokratisk migrationspolitik”, efterlyser en annan.

Det finns också S-företrädare som är direkt kritiska mot den egna ledningen. En av dem är Göran Bergström, kommunalråd i jämtländska Strömsund. 

Han beskriver, precis som framkom i Expressens artikel på torsdagen om S-politikernas nödrop, en mycket ansträngd ekonomi i kommunen.

– Kostnaderna har vältrats över på kommunerna. Vi har redan en mycket hög kommunalskatt och kan inte höja ytterligare, säger Göran Bergström.

– Det är lätt att säga att vi ska öppna våra hjärtan. Det är lätt att säga att i vi inte ska bygga några murar i Europa. Men när konsekvenserna blir som i Filipstad, då är det uppenbart att det här inte är hållbart, fortsätter han.

 ”Vi måste våga tala klartext”

Göran Bergström önskar att hans egen partiledning var tydligare med var partiet står inför de förhandlingar som nu ska till i riksdagen, och tycker det finns saker att lära av de socialdemokratiska partikamraterna i Danmark, som länge drivit en mycket restriktiv invandringspolitik.

– Socialdemokraterna i Danmark har varit sju-åtta år före oss i sina resonemang. När vi nu börjar vakna upp och ser konsekvenserna av politiken som bedrivits är problemen redan stora. Vi måste våga tala klartext, säger Göran Bergström. 

Ytterligare ett S-kommunalråd som deltagit i Expressens enkät och framför hård kritik mot den egna partiledningen är Göran Dahlström, kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm.  

– Det saknas en tydlig linje och är alldeles för ängsligt i partiet. Kommunerna är så pressade att vi måste få en paus så vi kan försöka sätta dem i arbete som redan kommit. Kommer det hela tiden fler, som det gör nu, så klarar vi det inte, säger han.

Göran Dahlström vill se en stor uppgörelse mellan Socialdemokraterna och Moderaterna där man tydligt anger att ”volymerna” måste sänkas kraftigt - alltså i linje med det förslag Moderaterna presenterade i veckan. Men han är inte särskilt hoppfull och tror att regeringen kommer driva igenom nya liberaliseringar av politiken. 

– Jag är orolig för att det här kommer gå åt precis fel håll när man ska enas med Miljöpartiet och Centern, säger Göran Dahlström.

Djup splittring internt

Men alla håller inte med om att S ska driva på för en stram linje, vilket också framkommer tydligt i Expressens enkät där drygt en tredjedel av de förtroendevalda uppger att de vill se en mer generös politik. 

När partiet presenterade förslag på en rad skärpningar av migrationspolitiken våren 2018 möttes det också av hård intern kritik, och partiledningen valde då att tona ned retoriken.

Från S-ledningens sida spelar man också ned betydelsen av de uppgörelser man slutit med de övriga partierna bakom januariöverenskommelsen, och menar att partiet står för en fortsatt stram linje.

Expressen har utan framgång sökt justitie- och migrationsminister Morgan Johansson för en kommentar.

Expressens höstenkät

Totalt har 678 förtroendevalda S-politiker deltagit i Expressens enkät, som pågick 26-28 augusti. 

De som deltagit är ledamöter i riksdagen, regionerna, kommunstyrelser, kommunfullmäktige, kommunala nämnder och i domstolar. 

Frågan i enkäten löd: Inom kort inleds arbetet med att ta fram en ny migrationspolitik i

Sverige. Anser du att Socialdemokraterna då ska verka för en fortsatt stram flyktingpolitik?

574 personer valde att svarat på frågan, och här är resultatet: 

307 personer, motsvarande 53 procent, svarar: ”Ja, dagens regelverk bör permanentas” 

68 personer, motsvarande 12 procent, svarar ”Ja, strama åt ytterligare.”

199 personer, motsvarande 35 procent, svarar: ”Nej, inför en mer generös flyktingpolitik”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.