Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Oro för rysk påverkan av valet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Regeringen satsar 100 miljoner kronor på extra på det svenska cyberförsvaret inför valet.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Vladimir Putin.
Foto: EPA

Gayrykten, hackerattacker och falska nyheter om flyktingbråk som sprids via sociala medier.

Flera exempel på ryska försök att påverka valrörelser med cyberattacker i andra länder förskräcker inför årets svenska val och Säpo varnar för "främmande makt" och ”påverkansoperationer”.

I Sverige är oron stor för valpåverkan via bland annat sociala medier. En färsk Demoskopundersökning som Expressen publicerat visade att 58 procent av svenskarna är oroliga för att nätjättarna kan påverka riksdagsvalet i höst.

Spåren av valpåverkan från val i andra länder den senaste tiden förskräcker:

Inför det franska valet i maj förra året spreds rykten om att Emmanuel Macron är homosexuell. Ryska Russia Today och Sputnik News pekades ut som källor till det ryktet - som också blev förstasida på en fransk gaytidning med hjälp av ett fotomontage - och förtal om att Macron varit otrogen.

https://twitter.com/garcon_magazine/status/857875433924157440?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.mediaite.com%2Fonline%2Flets-chat-about-that-photoshopped-topless-pic-of-emmanuel-macron-on-an-lgbt-mag-cover%2F

Macrons rival i valet – högerpolitikern François Fillon – pekades ut som den ryska favoriten i presidentvalet vid sidan av Marine Le Pen. Fillon hade också uttalat sig positivt om ett franskt närmande till Ryssland igen.

Inför valet såg Fillon ut som en förlorare i alla opinionsmätningar, men i valspurten presenterade ryska Sputnik News franska sajt plötsligt en mätning som visade att Fillon var i ledning.

Ryska Sputnik News franska sajt presenterade sensationella opinionssiffror före det franska valet.

Det visade sig vara helt fel. Macron vann och på en presskonferens tillsammans med Vladimir Putin konstaterade den franske presidenten:

– Låt oss säga som det är: Russia Today och Sputnik uppträdde inte som pressen och journalister, de uppträdde som organ influerade av lögnaktig propaganda.

https://twitter.com/anneapplebaum/status/869227949874176003?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fqz.com%2F993984%2Fwhen-vladimir-putin-met-emmanuel-macron-russias-alleged-interference-in-the-french-election-came-back-to-bite-him%2F

Den amerikanska presidentvalkampanjen stördes av att hackare kom över mejl från det Demokratiska partiet. Mejlen, som läckte ut via Wikileaks, var negativa för Hillary Clinton och en utredning pågår nu om rysk inblandning i valet som gynnade Donald Trump.

Hackare gjorde ödesdigert VPN-misstag

Nyligen avslöjades hur hackern bakom intrånget har begått ett ödesdigert misstag.

Hittills har han varit känd under kodnamnet Guccifer och utgett sig för att vara en ”solo-hackare” från Rumänien, men när han skulle logga in nyligen glömde han slå på sin VPN-klient och avslöjades då med att befinna sig i Ryssland på en IP-adress med koppling till underrättelsetjänsten, enligt sajten Daily Beast.

Även den tyska förbundsdagens mejlsystem har utsatts för en hackerattack där tysk säkerhetspolis anklagade Ryssland för intrånget. Tyskland har utsatts för falsk nyhetsrapportering om flyktingsituationen i landet från ryska sajter – enligt kritikerna i syfte att splittra och polarisera Merkels Tyskland.

Försvarsministern utsatt

Försvarsminister Peter Hultqvist har också utsatts för falsk ryktesspridning. Ett förfalskat brev som påstods komma från honom där han ville sälja vapen till Ukraina spreds av en tysk nyhetssajt och ursprungskällan spårades, enligt Dagens Nyheter, till Ryssland.

Det förfalskade brevet med Hultqvists namnteckning.

Ett ryskt tv-team har också anklagats av dansk radio för att ha erbjudit ungdomar i Rinkeby betalt för att ställa till med kravaller. Det antogs vara ett försök att polarisera den svenska integrationsdebatten.

https://twitter.com/JakobAlbrecht/status/839171523839684613

Svenska myndigheter mobiliserar nu inför valet i september. MSB har huvudansvaret för att genom information motverka valpåverkan men även andra myndigheter som Säpo och FRA har fokus på valet.

”Mot bakgrund av de uppgifter som framkommit om påverkansoperationer riktade mot de franska och amerikanska valen har risken för liknande påverkan i samband med det kommande svenska valet 2018 alltmer diskuterats”, skriver FRA i den senaste årsrapporten.

Säpo varnar för valpåverkan från främmande makt i Sverige

Säpo varnar för ett modus som liknar det som hänt utomlands där en hackerattack följs av smutskastning i valrörelsen.

– Det finns en risk för att främmande makt genom påverkansoperationer försöker påverka förtroendet, säger Linda Escar, biträdande enhetschef för säkerhetsskyddsenheten på Säpo.

https://twitter.com/SAPOsverige/status/966685319671238656

Varningen gäller både före och efter valet - dels för att resultatet kan påverkas genom falska nyheter men också att det finns risk för att resultatet ifrågasätts med hjälp av desinformation och propaganda som kan spridas både i traditionella medier och via sociala medier i ett förändrat medielandskap.

– Att vi inhämtar alltmer information via sociala medier har medfört en förskjutning av ansvaret för källkritik till individen, säger Linda Escar.

Varning för blinda fläckar i det svenska skyddet mot påverkan

Kim Elman är en del av Försvarsmaktens psyops-förband, som ska motverka fientlig propaganda vid ett angrepp mot Sverige, men jobbar civilt som operativ chef för cybersäkerhet på säkerhetsföretaget Vesper.

Inför det svenska valet varnar han för två blinda fläckar: förmågan att tidigt avslöja ett intrång och förmågan att tidigt avslöja när uppgifter sprids på nätet.

– Asymmetrin i sociala medier utnyttjas för att sprida desinformation. Här kan en liten grupp människor få stor spridning för propaganda och vilseledande information. Men det gäller inte bara politisk påverkan, det kan också drabba ett företag som är i behov av att exempelvis vara en attraktiv arbetsgivare, säger Kim Elman.


LÄS MER: Hon avslöjade Putins trollfabrik – här är varningen till Sverige 


Han har tidigare studerat RT och Sputniks spridning i Sverige och säger nu om sajterna:

– Deras strategi att hålla en hög grundnivå för att etablera ett grundförtroende är tydlig.

Samtidigt varnar han för att alternativ till de kända ryska sajterna.

– Bulvankällorna ökar, konstaterar han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.