I juli kunde den antirasistiska tidskriften Expo berätta om den interna splittringen i NMR och att det bildats en utbrytargrupp kring den tidigare ledaren Klas Lund.
Under måndagen blev en del namn som Lund samlat i sin gruppering - som heter Nordisk styrka - kända. I ledningen för utbrytarna finns flera tongivande nazister från NMR som Anders Rydberg, Emil Hagberg, Ingemar Westerbring, Niklas Yngwe och ledaren för den norska delen av NMR Haakon Forwald. På en presentationsbild syns flera andra, våldsbrottsdömda nazister.

Klas Lund, som dömdes för dråp på 80-talet, har ett långt förflutet inom vit makt-världen. På 90-talet var han med och bildade Vitt ariskt motstånd, VAM, som under en tid samlade några av Sveriges mest våldsamma nazister. Han ledde Svenska motståndsrörelsen, som sedan blev NMR, fram till 2015 då Simon Lindberg tog över.
Lund har som nazistledare genom åren hållit sig borta från större offentliga sammanhang. I den nya grupperingen står nu Anders Rydberg som ställföreträdande ledare.
Rydberg är tidigare dömd för våldsamt upplopp i anslutning till attacken mot den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp 2013. Förra månaden åtalades han, tillsammans med två andra personer, för vapenbrott, förberedelse till grovt vapenbrott och penningtvättsbrott.
Polisen hittade ammunition och vapendelar
Polisen hade slagit till mot en lägenhet i Södertälje i april förra året och hittat 41 burkar med pepparsprej, 189 patroner, 62 300 kronor i kontanter och tre metallrör. Polisens vapenexperter kunde sedan konstatera att metallrören med några förändringar skulle kunna användas som skjutvapen.
När Expressen kontaktar Rydberg, som nekar till brotten i åtalet, för att ställa frågor om hans roll i utbrytargrupperingen och åtalet mot honom säger han:
– Jag har inga kommentarer överhuvudtaget.
Christer Mattsson är forskare och expert på nazistiska organisationer vid Segerstedtinstitutet på Göteborgs universitet. Han säger om utbrytarna från NMR:
– Det här är en grupp som tillhör den radikala falangen. Radikal i ideologi och radikal i handling.
Christer Mattsson menar att det var väntat att något sånt här skulle hända inom vit makt-världen.
– Den svenska nationalsocialismen har aldrig klarat att hålla ihop i en och samma organisation. Det här mönstret är återkommande. Vi har intervaller när den svenska nationalsocialismen är välorganiserad och när den är mer subkulturell. På 90-talet var den väldigt subkulturell och nu är den hyggligt välorganiserad, säger Mattsson.
NMR:s misslyckanden
Han pekar på att NMR har lyckats att samla organisationen och skapa ett engagemang kring större demonstrationer under första maj och Almedalsveckan på Gotland. Men demonstrationen i Göteborg under Bokmässan för två år sedan blev ett misslyckande när nazisterna, efter att de avvikit från polisens instruktioner, tvingades lomma tillbaka till parkeringsplatsen som de utgått från. Det följdes av ett fiasko i valet i höstas där NMR bara lyckades samla 0,3 promille av väljarstödet i riksdagsvalet, vilket inte ens var hälften så bra som nazistiska Svenskarnas partis valsatsning 2014.
De svaga insatserna fortsatte under årets Almedalsvecka där bara cirka 25 nazister - betydligt färre än tidigare år - samlats för torgmöte i Visby. Nazisterna avbröt dessutom mötet i förtid på grund av regn.
– Det är svårt för dem i dag att visa vad de ska göra. Vart är de på väg nånstans? Ska de ha en demonstration vid Bokmässan igen? Eller första maj? Det blir lite långtråkigt för aktivister som vill att det ska hända mer och som är mer ideologiskt drivna, säger Mattsson.
Experten: ”Ökad risk för våld”
Splittringen inom NMR grundas också i olika självbilder inom nazismen, enligt Mattsson. NMR:s nuvarande ledare Simon Lindberg har försökt trumma in att de kan vara en rörelse som når ut till bredare massor, medan Klas Lunds inriktning har varit en elitistisk kamporganisation som inte är till för alla.
– Vad NMR gör nu är svårt att förutse. De kommer att slicka sina sår och fundera över en ny strategi. Den här nya gruppen, Nordisk styrka, däremot – de kommer att behöva visa upp sig på något sätt, säger Mattsson.
Finns det en ökad risk för våld?
– Ja, det finns det. Inte överhängande men heller inte försumbar. Det kommer att hända, men när och var kan vi inte förutse.
Jonathan Leman, researcher på Expo, tror också att det finns en risk för eskalering efter utbrytningen:
– Den nya gruppen behöver visa att de tror på andra metoder än NMR:s och att de är beredda att ta till de metoderna, inte bara i ord utan i handling. NMR, som blivit ifrågasatta av utbrytarna, har också att bevisa att de inte bara är radikala på sin hemsida. I den dynamiken finns en risk för upptrappning.
Tappat nyckelpersoner
Det kvarvarande NMR står nu inför en knepig situation, enligt Leman. Ambitionen att bli en bredare rörelse misslyckades i valet, och nu har flera av de mer radikala nazisterna brutit sig ur organisationen samtidigt som NMR har en konkurrens från andra hållet från mer pragmatiska vit makt-grupperingar.
– De blir av med nyckelpersoner och måste ersätta dem på olika sätt. Det är en stor utmaning för dem, säger Leman, som tillägger att en sån här intern konflikt också kan få folk att tappa sugen och lämna rörelsen.
NMR:s ledare Simon Lindberg gick i förra månaden ut i en text på deras propagandasajt Nordfront och bemötte påståenden att de ”liberaliserats” och ”avradikaliserats” - vilket han avfärdade som ”lösryckta påståenden”.

NMR-ledarens svar: ”Vi frodas”
När Expressen ställer frågor till Lindberg om vad utbrytningen betyder för NMR svarar han via sms:
”Till ditt förtret så lever och frodas vi. Nordiska motståndsrörelsen är byggd för att segra och låter sig inte slås ned.”
Säkerhetspolisen, som bevakar bland annat vitmaktmiljön, vill inte uttala sig om splittringen i NMR eller utbrytargruppen.
– Vi pratar inte om enskilda personer eller hur enskilda organisationers eventuella förgreningar eller utveckling går till. Vårt fokus ligger på brottsaktiva individer i extremistmiljöerna, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säkerhetspolisen.
Expressen har sökt företrädare, däribland Klas Lund, för Nordisk styrka. På nätet skriver de: ”Motståndaren försöker skapa ett falskt narrativ där vi utmålas som ´en mer extrem grupp´ eller särskilt våldsbenägna.”
NMR - Nordiska motståndsrörelsen
* Nazistiska Svenska motståndsrörelsen bildades 1997 av personer som var engagerade i grupperingar som Vitt ariskt motstånd, däribland Klas Lund. Organisationen, som numera heter Nordiska motståndsrörelsen, är revolutionär och antidemokratisk.
* Personer från NMR har varit inblandade i mängder med våldsdåd, som exempelvis attacken på den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp 2013. Säkerhetspolisens analys är att NMR på senare år varit den nazistgrupp som utgjort det största hotet mot Sveriges inre säkerhet.
* I höstas ställde NMR upp i riksdagsvalet och i tre kommunval: Ludvika, Boden och Kungälv. I ingen av kommunerna lyckades nazisterna få något mandat och bara 0,3 promille av väljarna la sin röst på dem i riksdagsvalet.
* Sedan 2015 leds NMR av Simon Lindberg som har ett förflutet inom Nationalsocialistisk front.
Ledningen för nazistutbrytarna
Klas Lund, 51, veteran inom svensk nazism. Han ledde Svenska motståndsrörelsen, som sen blev NMR, fram till hösten 2015. Han har genom åren varit drivande inom Vitt ariskt motstånd, som på 90-talet samlade flera militanta nazister. Dömd för dråp, rån och olaga vapeninnehav. Nu ledare för Nordisk styrka.
Anders Rydberg, 35, har varit regional ledare, så kallad nästeschef, för NMR i Stockholm. Han dömdes för våldsamt upplopp under attacken på den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp 2013. Han står nu åtalad för vapenbrott, förberedelse till grovt vapenbrott och penningtvättsbrott - brott som han nekar till. Är ställföreträdande ledare för Nordisk styrka.
Emil Hagberg, 35, var under lång tid en tongivande ledare inom NMR och deltagit i mängder med demonstrationer. Han dömdes för våldsamt upplopp efter attacken på den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp 2013. Bor i Sunnansjö i Dalarna, dit flera nazister flyttat.
Haakon Forwald, 40, har varit ledare för den norska delen av Nordiska motståndsrörelsen. Han var tidigare folkbokförd i byn Sunnansjö i Dalarna dit flera nazister flyttat. Han är numera skriven i Ludvika, som var en viktig del i NMR:s mobilisering inför valet.
Ingemar Westerbring, 41, bor i Hudiksvalls kommun. Han var regional ledare, så kallad nästeschef, i NMR för näste 4 som omfattar Västernorrlands, Jämtlands och Gävleborgs län. Engagerade sig redan i slutet av 90-talet i Nationalsocialistisk front.
Niklas Yngwe, 30, bor i Flens kommun och har varit en drivande kraft bakom NMR i Sörmland. Han har deltagit i flera av NMR:s större demonstrationer. Ingår nu i utbrytargruppen men syntes så sent som i juli i år i NMR-sammanhang under Almedalsveckan i Visby.