Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter utbrotten i Italien – människor låser in sig

Storstaden stänger ner efter spridningen av Coronaviruset i Italien.
Socialminister Lena Hallengren (S) och minister för internationellt utvecklingsarbete Peter Eriksson (MP) håller pressträff med anledning av coronaviruset.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sveriges regering meddelar i dag att man bidrar med 40 miljoner till WHO:s krisfond.
Foto: Lovisa Åkesson
Vårdpersonal utanför en stängd skola i Padua i Italien.
Foto: NICOLA FOSSELLA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Människor i munskydd i Milano.
Foto: LUCA BRUNO / AP TT NYHETSBYRÅN
Melinda Sandrini, 18, från Milano säger till Expressen att hon först blev livrädd för viruset. Sedan läste hon på och då lugnade hon ner sig.
Hyllorna i matbutikerna är tomma.
Foto: ANDREA CANALI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Många har låst in sig hemma.
Foto: ABACA / STELLA PICTURES/ABACA
1 / 8

Över 200 personer har smittats av coronaviruset i Italien och sex personer har dött. 

Nu töms matbutikerna i städerna och folk låser in sig.

– På ett sätt fruktar jag coronaviruset men ändå inte så mycket. Det är en influensa, säger gymnasieeleven Melinda Sandrini, 18, från Milano.

De senaste dagarna har det nya coronaviruset, covid-19, fått fäste i Europa. I Italien har över 200 personer bekräftats smittade och sex personer har dött. Det rapporterar AP och flera andra medier. De flesta fallen har konstaterats i norra Italien, i regionen Lombardiet, där Milano är huvudstad. 

Den senaste personen som dog var en äldre kvinna från Crema i närheten av Milano. Hon var sjuk i cancer sen tidigare.

Ännu har man inte hittat källan till utbrottet. 

Melinda Sandrini från Milano säger att hon först blev livrädd, men att hon sedan lugnade ner sig. Hon berättar för Expressen att folk har bunkrat och tömt livsmedelsbutikerna.

– När jag var ute och handlade i går morse såg jag folk fylla kundvagnarna för att stänga in sig hemma. Enligt mig är sådant beteende obegripligt. I dag brukar det vanligtvis vara mycket människor ute men majoriteten har stängt in sig hemma, säger hon.

Edgard Ferexes, 27, som bor och jobbar i Milano, säger att man inte behöver vara rädd – men däremot kan det vara bra att vara uppmärksam. 

– Jag tror att man bör vara försiktig och agera vid nödvändiga situationer utan att skapa för mycket panik. Just nu håller man på att skapa för mycket panik. Det är bra att vara uppmärksam, men utan att få för mycket panik, säger han till Expressen.

Giacomo Scalera, 19, student från Milano, säger att han inte är orolig men att han håller koll via sociala medier. Hans mamma är enligt honom mer orolig. 

– Min mamma vill inte att jag och min bror ska gå utanför hemmet, säger han till Expressen.

TV: Expressen pratar med invånare på plats i Milano

Flera döda av coronaviruset i Italien – Expressen pratar med invånare på plats i Milano.

Under måndagen upptäcktes ett nytt misstänkt fall av coronaviruset, denna gång i Monaco. En italiensk kvinna fick läggas in på sjukhus efter att hon visat symptom på att bära smittan, det skriver lokaltidningen i Nice. 

Ytterligare en coronasmittad italienare upptäcktes några timmar senare under måndagskvällen – i Teneriffa, Spanien. Gran Canarias regionpresident Ángel Víctor Torres skriver på Twitter att personen har isolerats och att fler tester ska tas under tisdagen.

Efter utbrotten i Italien – regeringen höll presskonferens

Efter att smittan rapporterats i allt fler länder meddelade Sveriges regering att man bidrar med 40 miljoner kronor i utökat stöd till Världshälsoorganisationens, WHO, krishanteringsfond. Pengarna i fonden används i arbetet för att minska spridningen av coronaviruset. 

– Det är en slags självhjälp. Det gör att vi kan få en bättre kontroll och bättre uppgifter från omvärlden att göra rätt analyser här hemma, säger Peter Eriksson, minister för internationellt utvecklingsarbete (MP). 

WHO:s generaldirektör Dr Tedros Adhanom var med på måndagens presskonferens via länk. Han tackade Sverige för gåvan. 

– I dag gör ni två saker. Ni förbereder Sverige, men samtidigt hjälper ni andra länder med svagare sjukvårdssystem, sa han. 

Socialministern: Beredskapen är god 

Socialminister Lena Hallengren (S) säger att regeringen noggrant följer utvecklingen och är beredda att vidta åtgärder som så behövs.

– Det finns ett lagstöd för att vidta speciella åtgärder, så som exempelvis karantän. I dagsläget finns inte behov av den typen av tvingande åtgärder, säger hon.

Regeringens samlade bedömning är att Sveriges beredskap är god. Och Socialstyrelsen har tittat på antalet vårdplatser och bedömer att det finns en god kapacitet för att ta hand om potentiella covid-19-patienter. 

– Jag tycker att man ska lyssna till den smittskyddsmyndighet vi har i Sverige, som också är experter på smittskydd, de sitter på väldigt mycket kunskap. Jag tycker att vi ska lita på dem, säger Lena Hallengren. 

Alla myndigheter håller dock inte med socialministern om att beredskapen är god. I en skrivelse från Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen varnar man nu för att det kan bli en liknande situation som tidigare i höstas, när det rådde materialbrist, det skriver Aftonbladet.

Arbetar för fullt med ett vaccin 

Över hela världen, där det konstaterats coronafall arbetar forskarna med att ta fram ett botemedel. Virusodlingen i Sverige kommer från kvinnan i Jönköping och den ska nu spridas till forskare, skriver Svenska dagbladet.

– Jag hoppas att vi kan börja inom de närmsta veckorna, säger Kristina Nyström, docent i medicinsk mikrobiologi vid Göteborgs universitet, en av forskarna som kommer att arbeta med att försöka hitta ett antiviralt läkemedel mot det nya coronaviruset, till SvD.

Coronaviruset slår inte bara till mot människor även börsen har drabbats. Under måndagen så gick börserna runt om i världen ner kraftigt, det skriver bland annat Washington Post.

TV: Regeringen om Coronaviruset: ”Sverige har en bra beredskap”

Regeringen presenterar hur man bereder sig för en eventuell spridning av Coronaviruset.

TV: Socialministern: ”Sverige har åtta karantänshamnar”

Bland annat kan åtta nya sjukhus kan analysera prover.

TV: Iran grips av coronaskräck: ”Folk är väldigt oroliga”

Antalet smittade ökar hela tiden – Kassem Hamadé rapporterar.

TV: Peter Eriksson: ”Kan hända över nästan hela världen”

Därför bidrar Sverige med 40 miljoner till WHO för att motverka corona-spridning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.