Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oro för besättningen – på beslagtagna tankern

Erik Hånell: ”Hoppas att man hittar en diplomatisk lösning”
Den svensk-brittiska oljetankern beslagtogs i Hormuzsundet den 19 juli.Foto: TASNIM NEWS AGENCY HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En bild på Stena Imperos besättning tagen på skeppet som bevis på deras välmående den 22 juli.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
En iransk militärbåt cirkulerar kring Stena Impero i HormuzsundetFoto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA

De svenska ägarna av den brittiskflaggade oljetankern som beslagtagits av Iran har uttryckt ”en växande oro” för besättningen.

De 23 sjömannen har hållits fångna på tankern Stena Impero sedan den beslagtogs i Hormuzsundet för snart två veckor sedan.

Stena Bulk ber nu Storbritannien och Irans regeringar att ”hitta en snabb lösning” så att besättningen kan släppas fri.

Det svenska rederiet Stena Bulk säger att de nu blir alltmer oroliga för besättningen på den oljetanker som beslagtogs i Hormuzsundet i Iran för 12 dagar sedan.

Rederiet har endast haft kontakt med de 23 sjömännen vid ett tillfälle, då de fick tala med skepparen i telefon.

Efter samtalet för en vecka sedan sa Stena Bulk att besättningen var ”trygga” på skeppet, men nu har situationen förändrats.

I ett pressmeddelande skriver Stena Bulk och Northern Marine Management att de har en ”växande oro för besättningens välfärd”.

Ber Iran och Storbritannien att agera

– Då få framsteg har gjorts sedan fartyget beslagtagits den 19 juli så ber vi de involverade regeringarna att hitta en snabb lösning så att våra 23 uppskattade sjöfarare kan återvända till sina familjer och gå vidare efter denna pärs, säger Stena Bulks vd Erik Hånell i ett uttalande.

De länder som är involverade i fallet med den beslagtagna tankern Stena Impero är Iran och Storbritannien. 

Besättningen består av 23 personer från Indien, Lettland, Filippinerna och Ryssland. Det finns varken svenska eller brittiska medborgare ombord på oljetankern.

Svenska utrikesdepartementet har tidigare klargjort att det ligger det på Storbritannien att agera i frågan, eftersom Stena Impero är registrerat där.

Ingen byteshandel av beslagtagna fartyg

Bara veckor innan Stena Impero beslagtogs meddelade myndigheter på brittiska Gibraltar att en iransk oljetanker stoppats i sundet, och kommer hållas kvar.

Enligt Storbritanniens marinkår misstänks fartyget ha skeppat olja till Syrien, vilket strider mot ett EU-handelsförbud. Iran har fördömt agerandet och kallar det för ”sjöröveri”.

Förra veckan indikerade Irans president Hassan Rouhani att de två länderna skulle kunna slängbyta de två beslagtagna fartygen, något som Storbritannien har uteslutit.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.