Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Orkanen Matthew når högsta styrkekategorin

Orkanen Matthew har nu uppnått den högsta styrkenivån – kategori 5 – enligt AP Foto: NASA.gov
Orkanen är den starkaste sedan år 2007 då orkanen Felix bland annat drog in över Nicaragua. Foto: Ariel Leon / AP

Den tropiska cyklonen Matthew som hotar Jamaica har nått kategori 5, den starkaste kategorin.

Det gör den till den starkaste orkanen i Atlanten sedan 2007.

– Vi är satta i hög beredskap, säger Evan Thompson på National Meteorological Service till AP.

Orkanen Matthew förväntas nå Jamaica under måndagen. Nu har den uppnått den högsta styrkenivån – kategori 5 – enligt AP. Det innebär att den överstiger en vindstyrka på 69,3 meter per sekund. Den tropiska cyklonen är därmed den starkaste sedan Felix 2007 som bland annat drabbade Nicaragua.

– Vi anser att det är allvarligt. Vi är satta i hög beredskap, säger Evan Thompson på National Meteorological Service till AP.

Många har nu laddat upp med förnödenheter inför stormen på Jamaica, som är vana med orkaner. Matthew ser däremot ut att bli starkare än de cykloner som vanligtvis kommer med vindar som uppnår 71 meter per sekund.

Ligger över Karibiska havet

Vid 05-tiden på lördagsmorgonen, svensk tid, befann sig cyklonen över Karibiska havet, 71 mil sydost om Jamaicas huvudstad Kingston, 12,5 mil nordväst om colombianska Punta Gallinas.

Ovädrets kärna väntas fortsatt ligga över Karibiska havet under lördagen, för att sedan röra sig in över Jamaica på söndagen.

Inför cyklonen har Jamaicas premiärminister Andrew Holness gått ut med ett meddelande till nationen:

– Medborgare bör vidta alla nödvändiga åtgärder. Staten kommer att göra allt vi kan, men jag måste vädja till alla jamaicaner att ta ansvar för sin egen säkerhet, säger han.

Kan nå Florida

Samtidigt har alla mindre båtar på ön uppmanats att ligga kvar i hamn fram till det att ovädret är över.

Det är inte bara Jamaica som oroligt väntar för att se hur cyklonen utvecklar sig. Beroende på hur långlivad den är kan den slå så långt norrut som USA:s sydkust.

– Om Matthew behåller sin intensitet, finns en större risk för förödelse från regn och översvämningar över stora delar av atlantkusten, säger Bernie Rayno, meteorolog på Accuweather, och fortsätter:

– Å andra sidan, om intensiteten minskar, så kan den fortfarande orsaka betydande förödelse längs atlantkusten, men på en mycket mindre yta.