Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dödliga orkanen Laura har slagit till mot Louisianas kust

Orkanen Laura närmar sig kusten. Vindar har redan nått land.Foto: NOAA Satellites
En polis vid en vägspärr i Lake Charles, Louisiana.Foto: GERALD HERBERT / AP TT NYHETSBYRÅN
Alla har i Lake Charles har ombetts att evakuera staden.Foto: GERALD HERBERT / AP TT NYHETSBYRÅN
Orkanen Laura rör sig mot USA. På torsdagsmorgonen svensk tid slog den till mot Texas.Foto: NOAA / POLARIS / NOAA / POLARIS POLARIS IMAGES
Stormen i Havanna, Kuba, drabbades tidigare av orkanen.Foto: ERNESTO MASTRASCUSA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Havanna, Kuba.Foto: YANDER ZAMORA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Orkanen Laura slog under morgonen mot Louisianas kust och myndigheter uppmanar människor att ta skydd.

Den dödliga orkanen väntas föra med sig katastrofala skador – men har under torsdagen nedgraderats från kategori 4 till 2.

Den tropiska orkanen Laura slog med kraftfulla vindar mot Louisianas och Texas kust. Då klassades den som en kategori 4-orkan och myndigheter varnade för att den snart skulle nå den högsta klassificeringen, kategori 5.

Men under dagen nedgraderades orkanen till kategori 2 och har nu en vindstyrka på omkring 44 meter per sekund, rapporterar CNN.

Det amerikanska orkancentret NHC beskriver orkanen som en ”oöverskådlig stormflod” som kommer ge ”katastrofal skada”. Minst 20 miljoner människor kan komma att beröras av orkanen.

”Det är en livshotande situation”

När orkanen slog mot Louisianas kustland gick NHC ut och varnade:

”Ta skydd nu!. Möt dessa extrema vindar som om en tornado närmar sig och flytta omedelbart till säkra rum. Vidta åtgärder nu för att skydda ditt liv”.

Meteorologen Donald Jones vid USA:s nationella vädertjänst varnar människor som bor söder om Innerstate 10 i sydvästra Louisiana och sydöstra Texas om faran att stanna. 

”Ditt liv kommer att vara i omedelbar och stor fara i början av kvällen om du inte evakuerar”, skrev han i ett inlägg på Facebook under onsdagskvällen.

Flera städer har beordrat evakueringsorder och flera tusen människor har lämnat sina hem längs den amerikanska kusten. Nationalgardet har kallats in i både Louisiana och Texas för att hjälpa till vid räddnings- och evakueringsinsatser.

https://twitter.com/NHC_Atlantic/status/1298821030039810050

”Det är en livshotande situation. Alla förberedelser för att skydda liv och egendom bör göras skyndsamt”, varnar myndigheter, skriver CNN.

Omkring 500 000 hushåll är just nu strömlösa i Texas och Louisiana.

SMHI väljer att uppmärksamma orkanen på sin Twitter där de skriver att Laura är den kraftigaste orkanen, sett till vindstyrka, som träffat Louisiana sedan 1856.

https://twitter.com/SMHIvader/status/1298874693211086849

24 personer har mist livet

Laura tillsammans med stormen Marco, som tidigare slog till mot Karibien, har hittills dödat 24 personer, skriver BBC.

Enligt Louisianas regering har inga dödsfall rapporterats i delstaten.

– Vi måste verkligen säga: Förbered er på det värsta, uppmanar Lina Hidalgo, högsta chef för Harris County i Texas, invånarna.

”Mycket av vår delstat kommer att vara i orkanen Lauras väg i kväll. Oavsett om ni evakuerar eller är hemma måste ni hålla er borta från vägarna. Det här är en tid för oss alla att be för det bästa, medan vi förbereder oss för det värsta. Gud välsigne er och era familjer. Var säkra i kväll”, twittrade Louisianas guvernör John Bel Edwards under gårdagskvällen.

Förstärker huset: ”Gud välsigne oss”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.