Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Orkanen Dorian närmar sig USA – turistmål i riskzonen

Så förbereder sig boende och företag inför Dorian.
Amerikanska rymdstyrelsen Nasas bild av orkanen Dorian.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Invånare i Florida lagrar förnödenheter inför den väntande orkanen.Foto: CHARLES TRAINOR JR/AP/TT
Kunder köar i Altamonte Springs i Florida i väntan på orkanen. De får bara köpa två lådor var med vattenflaskor.Foto: ORLANDO SENTINEL/TNS/ABACA / STELLA PICTURES/ORLANDO SENTINEL/TNS/ABACA

Orkanen Dorian ökar i styrka och närmar sig sydöstra USA – medan miljontals människor, främst i Florida, bävar inför en möjlig katastrof.

Samtidigt rapporteras på lördagen en kursändring så att orkanen kan missa Florida och i stället slå till med full kraft mot Syd- och Nordcarolina.

– Vi har börjat andas ut. På hotellet har man till och med gjort halt när det gäller förberedelserna inför Dorian, säger svenske Kurt Jansson på besök i Miami Beach.

Dorian klassas som en kategori 4-orkan och väntas nå USA på tisdagen – och ses som den värsta orkan som nått den amerikanska kusten sedan 1992, enligt amerikanska medier.

På söndagen väntas den dra fram över Bahamas – som riskerar att drabbas av ”stora och destruktiva vågor” nära kusten, enligt Nationella orkancentret i USA. 

Florida är i beredskapsläge och invånarna förbereder sig på skadeverkningarna. Men enligt nya rapporter har orkanen ändrat kurs.

Disney World i Florida är i riskzonen för orkanen Dorian.Foto: GUSTAVO CABALLERO/SOUTH BEACH PHOTO/SHU

”Märkbar ändring”

”Det har under natten blivit en märkbar ändring i prognosen för Dorian efter tisdag”, meddelar Nationella orkancentret (NHC) på Twitter på lördagen.

Men än är faran inte över för Florida. NHC understryker att prognosen är osäker och att Florida fortfarande är i farozonen. Dorian har nått styrkan 64 m/sek och kan vålla översvämningar och annan förödelse.

https://twitter.com/NHC_Atlantic/status/1167767214109278210

På Floridas östkust köpte invånare vattenflaskor och andra förnödenheter. Flera butiker rapporterade att allt var slutsålt och bensinstationer fick slut på bensin.

– De köper allt som kan ha samband med en orkan. Ficklampor, batterier, generatorer, säger Amber Munter, biträdande chef i en järnhandel i Cape Canaveral i Florida, till Reuters. 

Kurt Jansson från Norrtälje är på besök i Miami Beach.Foto: PRIVAT

Svenske turisten: ”Det är lugnare nu”

Kurt Jansson från Norrtälje är i Miami Beach tillsammans med hustrun Eva. De är i Florida för att fira hans 65-årsdag på torsdag.

– Det är klart att vi varit lite oroliga, men nu verkar orkanen inte drabba oss. På hotellet har man till och med för tillfället gjort halt vad beträffar skyddsåtgärderna, säger Kurt Jansson.

– De började med att plocka ner lampor, men nu har man avbrutit det arbetet i och med att man tror att orkanen kommer att nå land norr om oss. Det känns som att de flesta här är oberörda nu.

Turister lämnar Bahamas

Samtidigt lämnar massor av turister av Bahamas. Många skyndade till den internationella flygplatsen innan den stängde klockan 10 lokal tid på fredagskvällen.

Floridas guvernör Ron DeSantis uppmanade invånarna i delstaten att lagra minst en veckas behov av mat, vatten och medicin.

Floridas guvernör Ron DeSantis.Foto: ORLANDO SENTINEL/TNS/ABACA / STELLA PICTURES/ORLANDO SENTINEL/TNS/ABACA

Borgmästare Linda Hudson i Fort Pierce i Florida uppmanar de 46 000 invånarna att inte ta några chanser utan att utrymma sina hem så snart som möjligt, rapporterar Reuters. 

– Det är dags att fatta beslut nu. Vänta inte tills vägarna norrut förvandlas till parkeringsplatser, säger hon.

”Mar-a-Lago klarar sig självt”

President Donald Trump säger att ”det är lite för tidigt” att tänka på utrymning. Han ska diskutera frågan med berörda myndigheter på söndagen.

”Jag följer orkanen Dorian och får ofta information och uppdateringar”, skriver Trump på Twitter.

Han säger att hans egen exklusiva anläggning i Florida, Mar-a-Lago, befinner sig ”mitt i” riskzonen för orkanen, rapporterar NBC. 

– Mar-a-Lago kan klara sig självt. Det är en mycket kraftfull plats, säger han.

Donald Trumps exklusiva anläggning Mar-a-Lago.Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

Lovisa Sennerman, 23, och tre andra svenska tjejer bor i en lägenhet i Fort Lauderdale i Florida.

– Det är klart man är orolig. Vi har en flyktväg om vi måste dra, säger Lovisa och fortsätter:

– De två, tre senaste dagarna har folk börjat förbereda sig mer och mer. Vi har köpt på oss vatten, mat, ficklampor och powerbanks. Vi har försökt köpa på oss konservburkar men mycket börjat ta slut i butikerna, så vi har köpt bröd, chips och måltidskakor. 

– Vi försöker förbereda oss så mycket som möjligt om strömmen skulle gå, säger hon.

Lovisa Sennerman, Beatrice Fritz och Anna Rosenberg delar en lägenhet i Fort Lauderdale i Florida.Foto: Privat / Privat

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.