Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Organisationen Bry anmäler SVT:s ”Att rädda ett barn”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Agneta Bravélius, grundare av och generalsekreterare i gruppen Barns rättsskydd (Bry)
Foto: VIKTORIA DAVIDSSON
Bo-Göran Bodin producerade SVT-serien ”Att rädda ett barn”.
Foto: SVT

Hot, avståndstaganden och rättsliga strider. 

Barnrättsgruppen Bry har hamnat i hetluften efter SVT-dokumentären ”Att rädda ett barn”. 

Nu har personer kring Bry anmält dokumentären till Granskningsnämnden – och hävdar bland annat att SVT bryter mot lagen.

SVT-serien ”Att rädda ett barn” av journalisten Bo-Göran Bodin engagerade en jättepublik. I tre avsnitt i maj–juni skildrade dokumentären en vårdnadstvist som urartade till kidnappning.

Den handlar om fallet ”Anna och Elias”, som mamman och sonen kallas, en bitter strid mellan två föräldrar om den nu nioårige son Elias. 

Anklagelser mot Bry

Ett genomgående tema i serien är anklagelser mot gruppen Barns rättsskydd (Bry), som beskylls för att ha stött mamman med hjälp av falska uppgifter. Kampen fortsätter – fler rättegångar väntar i höst.  

Nu har mammans tidigare juridiska ombud Jan Björklund liksom Brys generalsekreterare Agneta Bravélius och före detta polisen Monica Dahlström-Lannes, som ingår i kretsen kring organisationen, anmält dokumentären till Granskningsnämnden. 

De hävdar i sina anmälningar att produktionen strider mot ”etiska regler”, att SVT ”bryter mot Barnkonventionslagen” genom att visa upp pappan i bild och att delar av innehållet som ”en förfalskning.”

”Noggranna avvägningar”

– Det står vem som helst fritt att anmäla till Granskningsnämnden om man inte gillar ett program. Det betyder inte att man har rätt. Vi har gjort noggranna faktamässiga och etiska avvägningar så vi känner oss trygga med publiceringen, säger producenten Bo-Göran Bodin.

Jan Björklund, som tidigare var mamman Annas juridiska ombud, säger att han även har anmält Bodin för förtal.

– Jag framställs i programmet som något slags konspirationsteoretiker, som en underlig figur. Efter serien har jag fått förtäckta hot, säger han.

Bodin svarar:

– Han producerar många anmälningar så det var väntat att han skulle anmäla oss. Allt vi säger och visar i dokumentären har stöd i materialet.

Kändisar drar bort stöd

SVT-serien visar att kändisar som förre ishockeyspelaren Nicklas Lidström, skådespelaren Stefan Sauk och körledaren Gabriel Forss stöttade Bry – men deras videoklipp med stöd har nu försvunnit från gruppens Facebook-sida. 

Skådespelaren Stefan Sauk.
Foto: /IBL / /IBL

– Jag såg serien och fick en fullständig chock. Jag skrev till Bry att jag inte på något sätt vill figurera i sammanhang med Bry, säger Stefan Sauk.

– Jag blev otroligt illa berörd av serien och kände direkt att jag inte kan stå bakom den verksamhet de bedriver, säger Gabriel Forss. 

Körledaren Gabriel Forss.
Foto: ANNA RUT FRIDHOLM / ANNA RUT FRIDHOLM EXPRESSEN

Agneta Bravélius, Brys grundare och generalsekretare, har inte velat kommentera.

Mamman Anna bor i en förort till Stockholm. Sonen Elias, som fördes bort av mamman under fem månader, bor sedan mer än ett år med pappan i centrala Stockholm.

Fallet ”Anna och Elias”

• Under flera år var föräldrarna till ”Elias” invecklade i en vårdnadstvist. Mamman ”Anna” anklagade pappan för att ha misshandlat sonen och utsatt honom för sexuella övergrepp. Anklagelserna befanns vara grundlösa i en rad utredningar.

Oktober 2018. Efter att förlorat en vårdnadstvist förde mamman bort Elias, 8, och höll honom gömd i fem månader.

Mars 2019. Polis stormar gömstället i inre Norrland, Anna häktas.

Juni 2019. Mamman döms till villkorligt och böter för grov egenmäktighet med barn och grovt förtal av pappan. Domen överklagas av båda sidor.

Maj–juni 2020. SVT:s ”Dokumentär inifrån” berättar om fallet i tre avsnitt.

November–december 2020. Planerade rättegångsdagar i pågående brottmål och vårdnadsprocess i fallet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.