Organisation ljög om barnprostituerade

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mikael Alfvén och hans fru Ing-Marie Alfvén, grundare av Love and Hope.
Foto: Pressbild.

Ideella organisationen Love and hope – tidigare Love Nepal – har felaktigt pekat ut barn som prostituerade, skriver Aftonbladet.

Den kristna välgörenhetsorganisationen anklagas nu för att ha ljugit om att de räddar barn från bordeller, samtidigt som företrädarna bor på lyxhotell. 

2016 var ett genombrottsår för organisationen Love and hope. Den ideella organisationen, startad av evangelisten Mikael Alfvén och hans fru Ing-Marie Alfvén, samlade då in rekordbeloppet 32 miljoner kronor. Paret är båda aktiva inom pingströrelsen.

Ökningen med 13 miljoner kronor sedan året innan var mycket tack vare stor uppmärksamhet i medierna, och deras känslosamma budskap på organisationens sociala medier. På en Instagrambild från februari 2016 visas tre flickor i åttaårsåldern upp – under dem syns tre äldre flickor.

Kallade flickor för prostituerade

"Prostituerade och totalt förstörda", skriver Love and hope, och fortsätter: "6 år senare. Fulla av hopp och en tro på en framtid de aldrig trodde fanns."

Problemet är att flickorna aldrig har varit prostituerade. Det skriver Aftonbladet.

– Det där är rent ut sagt fantasi från Mikaels sida, säger Håkan Gabrielsson, missionär som driver välgörenhetsorganisationen Out of Ashes, till tidningen. 

Han var tidigare engagerad i ett hem för nepalesiska flickor som riskerade att bli sexuellt utnyttjade, men ännu inte blivit det, och i samband med det visat bilder på tre av flickorna för Mikael Alfvén.

https://www.instagram.com/p/BBaLWTyA_Ql/?taken-by=loveandhopesweden

Den ideella organisationen har upprepade gånger berättat om hur de räddat flickor i Nepal från sexhandel och bordeller. Den bilden delar inte Raju Sundas, grundare till ett hem som Love and hope bidragit till. 

Även Raju Sundas intygar att de tre flickorna på bilden varken varit prostituerade eller på någon bordell. Han säger till Aftonbladet att organisationen aldrig räddat några barn från bordellerna.

Bodde på lyxhotell för insamlade pengar

Grundarna anklagas också för att flera gånger ha flugit business class och bott på lyxhotell för insamlade medel. Organisationen utreds nu av Svensk insamlingskontroll efter flera klagomål från privatpersoner.

– De fick sitt 90-konto i mars 2016 och vi har dem under extra utredning. Vi utreder klagomålen och håller på att granska deras ekonomiska redovisning, säger kanslichef Lena Hörnblad, till Aftonbladet.

https://www.instagram.com/p/BPnFQSNhi5h/?taken-by=loveandhopesweden

Ing-Marie Alfvén bekräftar till tidningen att hon och maken köpt dyra flygbiljetter för insamlingspengarna. Hon kan däremot inte svara på vem som bott i sviten på lyxhotellet, och ber om att få återkomma.

Angående de tre flickorna menar Ing-Marie Alfvén att Håkan Gabrielsson sagt till organisationen att de ska ha varit prostituerade.

– Antingen ljög han då, eller också ljuger han nu, säger hon till Aftonbladet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.