"Va ett svenskt namn smög sig in i utkanten av ett narkotikabrott", skriver Peter Springare i sitt Facebookinlägg. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Sven Lindwall"Va ett svenskt namn smög sig in i utkanten av ett narkotikabrott", skriver Peter Springare i sitt Facebookinlägg. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Sven Lindwall
"Va ett svenskt namn smög sig in i utkanten av ett narkotikabrott", skriver Peter Springare i sitt Facebookinlägg. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Sven Lindwall
Kriminologen Jerzy Sarnecki kallar Peter Springares sätt att se verkligheten för "enögt". Foto: Ylwa YngvessonKriminologen Jerzy Sarnecki kallar Peter Springares sätt att se verkligheten för "enögt". Foto: Ylwa Yngvesson
Kriminologen Jerzy Sarnecki kallar Peter Springares sätt att se verkligheten för "enögt". Foto: Ylwa Yngvesson

Örebropolis anmäls efter Facebookinlägg

Publicerad

Örebropolisen Peter Springare skriver en rad namn som exempel på misstänkta för grova våldsbrott på sin Facebooksida.

Alla namn utom ett är utländskt.

Nu anmäls inlägget – där Springare bland annat skriver att han är "bekymrad över den kriminalitet och tänket hos de invandrade kriminella".

– Det här kommer vi titta på rättsligt, säger Bo Andersson, länspolismästare i Örebro län, till NA.

"Jag är så jävla trött. Det jag kommer att skriva här nedan, är inte politiskt korrekt. Men det skiter jag i."

Så inleder Peter Springare, förundersökningsledare vid grova brottsenheten vid Örebropolisen, det inlägg på Facebook han nu anmäls för – som Nerikes Allehanda först skrev om.

Därefter berättar han vilka fall han haft på sitt skrivbord senaste veckan. Han räknar upp flera allvarliga brott som mordförsök, misshandel och flera våldtäkter – han skriver sedan ut förnamnen på de misstänkta.

Alla namn är utländska – utom ett.

"Enögt sätt att se verkligheten"

"Va ett svenskt namn smög sig in i utkanten av ett narkotikabrott", skriver Peter Springare, tidigare chef för grova brott vid Örebropolisen som bland annat utrett ökände brottslingen Lars-Inge Svartenbrandts död i en lägenhetsbrand i fjol.

Sedan radar han upp de länder de misstänkta kommer ifrån. Han avslutar med ett löfte om liknande rapporter varje vecka.

– Om man ska förhålla sig till det han skriver är det ett enögt sätt att se på verkligheten, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.

Kommentarerna på Springares Facebookinlägg har strömmat in – de flesta positiva.

"Peter, du är en förebild", "Peter Springare som rikspolischef " och "Äntligen en polis med kurage.... sanningen bör komma fram utan att bli tystad som rasistiskt" är några av dem.

"Ska titta på det rättsligt"

Nu ska inlägget utredas.

– Det här kommer vi titta på rättsligt, om en statligt anställd kan göra på det här sättet, säger Bo Andersson, länspolismästare i Örebro län, till NA.

Han understryker dock att polisen har meddelarfrihet.

– Man får skriva väldigt mycket men man får inte skriva allt, säger Andersson till NA.

Peter Springare har gjort ytterligare ett inlägg på sin Facebooksida, där han skriver att han inte är rasist.

"Jag är för invandring och mottagande av asylsökanden under ordnade och strukturerade former/.../Dock är jag mycket bekymrad över den kriminalitet och tänket hos de invandrade kriminella, som kraftigt överbelastar och håller på att stjälpa vårt rättsystem", skriver han.

Springare: Försöker finna embryo till brott

Han menar att han värnar om alla icke kriminella i Sverige.

"Det handlar om invandrad kriminalitet och invandrade kriminella. Inte om invandrare/asylsökande som grupp", skriver Springare på Facebook.

Han vill inte uttala sig närmare utan hänvisar till de båda Facebookinläggen.

"Sen har jag inga ytterligare kommentarer kring olika personer som vill tolka och läsa in andra saker i inläggen. Samt med lupp försöka finna ett embryo till brott som de kan anmäla mig för. Det verkar vara det viktigaste just nu", skriver Peter Springare i ett sms till Expressen.

Kriminologen: Enögd verklighetsbild

Kriminologen Jerzy Sarnecki tycker att det är rimligt att Örebropolisen har anmält inlägget – men han tror inte att Peter Springare gjort sig skyldig till något brott.

– Poliser har som alla andra yttrandefrihet och rätt att uttrycka sina åsikter. Men problemet i det här fallet är att han blandar sin yrkesroll och sina privata åsikter.

Kriminologen Jerzy Sarnecki kallar Peter Springares sätt att se verkligheten för "enögt".Foto: Ylwa Yngvesson

Jerzy Sarnecki kallar Peter Springares sätt att se verkligheten för "enögt".

– Vi vet att invandrare, särskilt från länder med lågt human development index, är överrepresenterade bland brottsmisstänkta. I synnerhet i sexual- och våldsbrott. Så det här bidrar inte till våra kunskaper på något sätt. Dessutom är det svårt att ta ett stickprov på en vecka och göra generella uttalanden utifrån det.

Sarnecki: "Oerhört obalanserat"

Enligt Sarnecki missar Springare positiva aspekter av invandring. I sitt inlägg nämner han problem i sjukvården – men bortser från att många invandrare anställs inom just den sektorn.

– Invandrarnas överrepresentation bland läkare är nästan lika stor som bland misstänkta för brott. Han ser bara det negativa. Det är oerhört obalanserat och spelar rasisterna i händerna, säger kriminologen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag