Här är det hot som riktats mot Örebro universitet genom appen Jodel.Här är det hot som riktats mot Örebro universitet genom appen Jodel.
Här är det hot som riktats mot Örebro universitet genom appen Jodel.
Ellen Rönnberg, 22, är student på Örebro universitet: "Klart att man blir lite skrämd" Foto: PrivatEllen Rönnberg, 22, är student på Örebro universitet: "Klart att man blir lite skrämd" Foto: Privat
Ellen Rönnberg, 22, är student på Örebro universitet: "Klart att man blir lite skrämd" Foto: Privat
Universitetet håller stängt efter hotet Foto: Pierre BokvistUniversitetet håller stängt efter hotet Foto: Pierre Bokvist
Universitetet håller stängt efter hotet Foto: Pierre Bokvist

Örebro universitet håller stängt efter hot

Publicerad

Det var en tonårsflicka som låg bakom hotet mot Örebro universitet via appen Jodel, uppger polisen.

– Mamman ringer hit och meddelar det. Så vi ser inte lika allvarligt på det. Nu tror vi inte att det kommer att hända något, säger Jan Materene vid Örebropolisen.

Men universitetet kommer att vara stängt i alla fall.

Örebro universitet tog under söndagen emot ett skriftligt hot. Hotet har skickats via appen Jodel, och universitetet beslutat att hålla stängt.

- De har mottagit ett hot och rektorn har beslutat att de ska hålla stängt. Vi har haft ett samtal med deras säkerhetsansvarige och stöder beslutet, sa Lotta Lindblad, vakthavande befäl på Örebropolisen, till Expressen på söndagskvällen.

"Är jättetråkigt"

Erik Nilsson, säkerhetschef på Örebro universitet, säger att hotet kommit in under helgen.

– Det man skriver är att man inte ska ta sig ut till området. Gör man det, slutar det olyckligt, säger han och fortsätter:

– Det känns jättetråkigt, och det är en stor apparat.

"Mer konkret nu"

Örebro universitets säkerhetsavdelning kommunicerar med kolleger vid andra universitet som råkat ut, till exempel Lund. Örebro har mottagit ett mindre hot tidigare.

– Då valde vi att hålla öppet. Men den här gången är hotet mer konkret, säger Erik Nilsson.

Ellen Rönnberg, 22, som pluggar till lågstadielärare vid Örebro universitet, såg hotet under kvällen.

– Jag tror inte att det är något. Jag tänker att det är någon som vill skrämmas. Men det är klart att man blir lite skrämd, säger Ellen Rönnberg.

Universitetet gick under söndagen ut med ett meddelande på sin hemsida om beslutet:

"Ett hot har riktats mot Örebro universitet på appen Jodel. Vi kan inte riskera säkerheten för våra studenter, medarbetare och besökare. Därför har vi i samråd med polisen beslutat att stänga universitetet under måndag 25 januari. Detta gäller alla våra tre campus, campus Örebro, campus USÖ samt campus Grythyttan."

"Ser inte lika allvarligt på det"

Men sent på söndagskvällen tog historien en ny vändning. En flicka, yngre än 15 år gammal, tog på sig ansvaret för hotet.

– Mamman ringer hit och meddelar det. Så vi ser inte lika allvarligt på det. Nu tror vi inte att det kommer att hända något, säger Jan Materene vid Örebropolisen.

Det finns ingen teknisk bevisning som stöder flickans berättelse.

– Det har vi inte. Hon har raderat uppgifter på telefoner. Men vi har gjort den bedömningen att det är trovärdigt, säger Materne.

Universitetsledningen håller fast vid beslutet att hålla stängt, trots att polisen tonat ned hotet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag