Kvinnan plankade in och saknade färdbevis

Ordningsvakternas agerande väckte stor uppmärksamhet sedan en filmsekvens från händelsen spridits i medierna.
Foto: INSTAGRAM
Kvinnan reste tillsammans med ett barn i förskoleåldern.
Foto: Instagram

När ordningsvakter ingrep mot en gravid kvinna på t-banan i Stockholm spreds en film i sociala media från händelsen - och reaktionerna blev starka.

Nu skriver Dagens Nyheter att en av ordningsvakterna under flera år skrivit inlägg på nätforumet Flashback – och använt ord som ”svartingen”, ”tiggarblod” och ”negern”.  

DN:s Hanne Kjöller har granskat den nedlagda förundersökningen om ingripandet i t-banan och skriver att kvinnan hade plankat och saknade giltigt färdbevis. 

I slutet av januari i år tvingades en gravid kvinna av ett tunnelbanetåg vid Hötorget i Stockholm av två ordningsvakter. Enligt SL saknade kvinnan giltigt färdbevis – något som kvinnan hävdat att hon hade men inte lyckades hitta. 

En film från ordningsvakternas ingripande spreds i sociala media och väckte starka reaktioner. Filmen visar hur den gravida kvinnan förs ut från tåget och trycks ner mot en bänk.

Använde rasistiska uttryck

En av ordningsvakterna som utreddes om våld mot kvinnan har, enligt DN, vid flera tillfällen spridit rasism på internet. Vakten har skrivit inlägg på nätforumet Flashback och använt ord som ”svartingen”, ”tiggarblod” och ”negern”.

Mannen har nekat till rasism och ska nu återgå i tjänst, skriver tidningen.

Under en diskussion om kravaller i en Stockholmförort i december 2014: skrev vakten, enligt DN detta: ”Vad hade egentligen hänt om polisen fick befogenheter att skjuta ihjäl aporna?”

Vakten förnekar inte sina inlägg.

– Jag har haft Flashback sedan 2009 och jag har säkert skrivit 1 000–2 000 inlägg, skulle jag gissa. Det finns säkert en massa saker som du kan hitta där som någon säkert kan ifrågasätta. Jag är inte felfri på något sätt, säger mannen till tidningen. 

Granskat förundersökning

DN:s Hanne Kjöller har granskat material i den nedlagda förundersökningen om vakternas ingripande mot kvinnan och talat med poliskällor.

Hon skriver i sin krönika på ledarsidorna att övervakningskameror fångat när kvinnan väntar vid spärrarna vid Rågsveds tunnelbanestation och senare ”tar rygg” på en annan person och sedan håller upp dörrarna för att släppa in en familjemedlem.

Kvinnan har hävdat att hon hade ett månadskort som var giltigt.

I en intervju med Expressen efter händelsen sade kvinnan att hon först inte hittade kortet vid kontrollen men visade sin legitimation och fick böterna. Då hittade hon sin biljett, säger hon.

– Jag hade det i fickan hela tiden.

Kvinnan hävdade att hon sedan visade biljetten för vakter och kontrollanter men de ville inte ville se på det.

– Då sa de åt mig att gå av.

Hade ingen biljett

I Hanne Kjöllers text i DN om händelsen sägs att kvinnan i tåget visar upp ett blått accesskort – men det är tomt. Det visar de två olika kortläsare som användes. 

Kvinnan får en kontrollavgift där inbetalningskortet gäller resan ut, vilket hon enligt DN:s källor ska ha informerats om. Men kvinnan vägrar ta emot det och kastar det på golvet , varpå en biljettkontrollant försöker ge henne papperet igen. 

Kvinnan vägrar sedan att gå av vid T-centralen, den station där hon ska byta tåg för att ta sig till Karolinska sjukhuset, det resmål hon uppgett att hon skulle till och hon blir i stället utslängd på Hötorgets tunnelbanestation. 

En förundersökning inleddes mot de två väktarna men lades senare ned. Enligt åklagaren Lucas Eriksson ”visar inte filmmaterialet från händelsen på att personen utsatts för något allvarligare våld”. 

Förundersökning mot kvinnan lades också ner. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.