Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ordförande tog ut 369 000 för mycket i bidrag

Arbetsförmedlingens styrelseordförande Christina Johansson (M).
Foto: Christoffer Landgren

Arbetsförmedlingen fortsätter att vara i blåsväder.

Under söndagen fick generaldirektören Angeles Bermudez-Svankvist lämna sin post. Nu skriver TT att myndighetens ordförande Christina Johansson (M) plockat ut hundratusentals kronor för mycket i statsbidrag i sitt uppdrag som vd i ett utbildningsföretag.

Det har blåst kraftigt kring Arbetsförmedlingen den senaste helgen.

Och i kölvattnet av beskedet att generaldirektören lämnar sin post, kommer nu nästa smäll.

Enligt TT ska Arbetsförmedlingens styrelseordförande Christina Johansson (M) ha som vd för ett utbildningsföretag plockat ut 369 000 kronor för mycket i statsbidrag. Dessutom har bolaget, Rinman Education, som affärsidé att ta uppdrag av Arbetsförmedlingen.

Johansson vill inte svara på TT:s frågor kring hur lämpligt det är att sitta på två stolar samtidigt.

Beslutet om att kräva tillbaka statsbidrag togs av Myndigheten för yrkeshögskolan i förra veckan. Rinman Education och Christina Johansson, som har bekräftat felaktigheterna, har ålagts att betala tillbaka pengarna inom en månad.

Angav för många studenter

Rinman angav för många studenter än vad som i själva verket gick på utbildningen Förberedande industridesignutbildning i Hällefors, enligt myndighetens granskning. Därmed fick de 369 000 kronor för mycket i statsbidrag.

Enligt Rinman Educations årsredovisning har bolaget som sin affärsidé att bland annat ta uppdrag av Arbetsförmedlingen.

I ett kort sms-svar meddelar Christina Johansson att Rinman dock inte under hennes ledning haft några uppdrag för Arbetsförmedlingen.

Rinman Education är ett helägt dotterbolag till Rinman Stiftelsen, som till 46 procent ägs av Hällefors kommun.

Christina Johansson är också vice ordförande i Hällefors kommunstyrelse.

Expressen.se har sökt Christina Johansson för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.