Ordförande slutar
efter forskarfest

Publicerad

Festfixaren Bindefeld och kalas i Blå Hallen.

I efterspelet avgår nu forskningsstiftelsens ordförande inför den kritiska rapport som väntas.

I somras avslöjade Dagens Nyheter ett vidlyftigt festande med forskningspengarna i Stiftelsen för strategisk forskning. En granskningsrapport tillsattes och nu avgår alltså styrelseordföranden för stiftelsen, Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist, redan innan utredningen blivit offentlig.

Exakt vad utredningen kommer att slå ner på är oklart, men kritik riktas mot styrelsens arbete.

– Ja, det är klart att det är så, säger stiftelsens kommunikationschef Eva Regårdh utan att vilja gå in på detaljer.

Utredningen, gjord av vetenskapsakademierna IVA och KVA, väntas senare i veckan.

– Man har tittat på hur det är förenligt med stadgans ändamålsuppdrag från regeringen. Sedan har man också tittat på arbetsordning och liknande, säger Eva Regårdh.

Under tre års tid betalade stiftelsen över nio miljoner kronor till festfixaren Micael Bindefeld för olika fester och marknadsföringsuppdrag, bland annat en fest i Blå hallen, Stockholms stadshus, i samband med stiftelsens 15-årsjubileum. Kritiken gick även ut på att stiftelsen inte upphandlat festerna – något Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist medgav var fel redan när det uppdagades.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag