Ordförande bjöd vän på resa för fackpengar

Lars Lindgren ska ha låtit sin son bo i förbundets lägenhet på Östermalm.
Foto: Justina Öster / TRANSPORTARBETARFÖRBUNDET
Lars Lindgren är ordförande i Transport.
Foto: / TRANSPORTARBETARFÖRBUNDET

Transports förbundsordförande Lars Lindgren bjöd med sin vän på flera affärsresor, använde tjänstebilen privat och lät sin son bo i förbundets lägenhet

Nu lämnar Lindgren sin post med omedelbart verkan, skriver Transportarbetaren.

– Självklart är jag oerhört besviken, säger Lindgren till tidningen.

Beskedet att Lars Lindgren lämnar sin post två månader före förbundets kongress lämnades till personalen direkt efter ett extrainkallat styrelsemöte på fredagen, uppger Transportarbetaren.

Han slutar med omedelbar verkan.

– Jag kan inte fortsätta som ordförande utan att känna förbundsstyrelsens fulla stöd, sa han till de anställda på förbundskontoret, enligt facktidningen.

Lindgren förklarade också efter mötet att han inte förväntat sig att en arbetskamrat på förbundskontoret skulle kopiera handlingar och läcka uppgifter till pressen.

Den före detta fackbasen anser att kritiken mot honom kunde ha hanterats internt.

Aftonbladet avslöjade på torsdagen att Fackförbundet Transports ordförande Lars Lindgren har druckit årgångswhisky, dyra viner och shots för tusentals kronor – och låtit medlemmarna stå för notan.

Nu kommer nästa avslöjande. Enligt tidningen har även ha bjudit med sig en vän på flera av sina affärsresor och lagt alla hotellkostnader på fackförbundet. Enligt källor till Aftonbladet är det ingen som vet vad Lars Lindgren gör på resorna – om han arbetar eller har semester.

När Lars Lindgren konfronteras med uppgifterna vill han inte svara på vad han gjort på resorna eller vem han haft med sig som sällskap.

Lars Lindgren: "Hjälper faktiskt min son om jag kan göra det"

Förutom att ha bjudit med sig vänner på sina resor så har han också låtit sin son bo i en av förbundets lägenheter på Strandvägen i Stockholm - och en än gång låtit medlemmarna står för kostnaden. Den uppgiften bekräftar han och säger samtidigt att han har svårt att tänka sig att det skulle irritera medlemmarna.

– Jag är inte bara förbundsordförande, jag är dessutom pappa. Jag hjälper faktiskt min son om jag kan göra det och vi har inte några som helst regler som förbjuder detta, säger han till Aftonbladet.

Lindgren: Har inte brustit i omdöme

Lars Lindgren ska även ha använt sin tjänstbil privat – utan att skriva upp det privata användandet. Han anser dock inte att visat på dåligt omdöme vare sig när det gäller alkoholnotorna, affärsresorna, lägenheten eller sin tjänstebil.

– Nej, absolut inte. Jag blir ju reviderad och kontrollerad av våra revisorer varje år. Och vartenda år ska förbundsstyrelsen godkänna verksamhetsberättelsen och förvaltningsberättelsen. Om någon annan hade haft en uppfattning att jag brustit i omdöme, är jag säker på att de hade sagt till mig, säger Lars Lindgren till Aftonbladet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.