Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ordet som Håkan Juholt vill få bort

Foto: Suvad Mrkonjic

Det finns ett särskilt ord som Håkan Juholt (S) inte tycker om.

Kund.

I en motion i riksdagen som nu uppmärksammas på sociala medier vill han att ordet ska bort från skattefinansierad välfärdsverksamhet.

– Det är något djupt odemokratiskt över begreppet kund, skriver Juholt.

Sedan han slutade som partiledare för Socialdemokraterna har Håkan Juholt haft en mer tillbakadragen roll. Men som riksdagsledamot har man alltid möjligheten att skriva motioner.

Påverkar samhället

I en sådan går nu Juholt till storms mot användandet av ordet "kund" i allt fler offentliga verksamheter.

– ”Medborgare” är ett ord som används alltmer sällan av politiker och myndigheter. Istället liknas samhället vid en butik där människor är kunder.

I motionen argumenterar Juholt för att hur förändringen i språket påverkar samhället.

– Att betrakta medborgare som kunder skapar ytterligare distans mellan individ och samhälle. En kund som har betalat en viss summa pengar förväntar sig en viss service. Där slutar kundens åtagande.

Tveklöst leder denna förskjutning till en förändrad samhällsmoral.

När detta marknadstänkande invaderat politiken, begränsas demokratin som blir alltmer maktlös. När politiker och myndighetsföreträdare ser sig som säljare inför medborgaren som kund, ställs det stora skattekollektivets intressen först.

Citerar Cornelis

Som avslutning på motionen citerar han Cornelis Vreeswijk låt "Systemblues".

Motionen är daterad 30 september men är en enligt riksdagens hemsida inlämnad 3 oktober. Under torsdagskvällen fick den spridning i sociala medier då flera personer skrev uppskattande om förslaget.

"Ibland saknar jag Juholt som partiledare extra mycket", "Jag tycker Juholt tar upp något viktigt i den här motionen. Ord spelar roll" och "Juholt briljerar" var några av omdömena.