Orden om Löfvens avtal: ”En dolkstöt i hjärtat”

Stefan Löfven höjer tonläget mot de ”högerextrema”.
Foto: PATRICK TRÄGÅRDH
Stefan Löfven höll sitt första maj-tal i Umeå på onsdagen.
Foto: PATRICK TRÄGÅRDH

Isoleringen av Sverigedemokraterna har blivit Socialdemokraternas stora politiska projekt när andra hjärtefrågor slaktats. 

Men samtidigt som Stefan Löfven höjer tonläget allt mer mot de ”högerextrema” växer oron i de egna leden för att det politiska priset blir allt för högt när partiet bedriver en politik som helt saknar stöd i de egna leden. 

”Som en dolkstöt rakt in i hjärtat.” Så beskriver Tryggve Wigertsson hur det kändes när det stod klart att Socialdemokraterna gått med på att luckra upp den arbetsrätt som han och rörelsen gick till val på att försvara till varje pris. Mot högern. 

Han är pensionär och har varit medlem i partiet länge och står där i ett regnigt Umeå och väntar på Stefan Löfven som snart ska anlända. 

Var det verkligen värt det då, de så smärtsamma kompromisserna med Centerpartiet och Liberalerna för att behålla makten? 

– Svår fråga, svarar Tryggve Wigertsson och funderar ett tag. 

– Man var väl så illa tvungna, säger han sen.  

Tryggve Wigertsson.
Foto: PATRICK TRÄGÅRDH

Smärtar och svider

Svaren går igen bland flera andra åhörare. Det smärtar och svider, säger de, men ändå gjorde nog partiet rätt. 

Men vad är det egentligen som gör att partiet och dess gräsrötter sluter upp bakom något som de tycker så genuint illa om?

En del stavas just makt, och att det sitter så djupt rotat i den socialdemokratiska folksjälen att man alltid ska sträva efter att ta makt, och ansvar för landet. 

Torbjörn Lindquist, som gick med i partiet under Olof Palmes tid, är på plats med sin fru Lena L Emanuelsson i Döbelns park där det är samling inför avmarschen mot Rådhustorget. 

Han tycker skattesänkningarna för rika svider mest, men så säger han också som de andra. 

– Nu har vi regeringsmakten och det är viktigt. Och vi tryckte tillbaka de reaktionära högerkrafterna med SD och annat, och det var oerhört viktigt, säger han.

Torbjörn Lindquist med frun Lena L Emanuelsson.
Foto: PATRICK TRÄGÅRDH

Löfven: ”Aldrig igen”

Och just det här med att socialdemokratin håller Sverigedemokraterna borta från makten är något Stefan Löfven lägger stor vikt vid i sitt tal på Rådhustorget denna kyliga första maj. 

Han talar om Europas mörka historia, och säger: 

– Aldrig, aldrig igen ska de onda krafterna få hota vår frihet. Aldrig!

Applåderna blir starka. 

Och det är Socialdemokraterna och arbetarrörelsen som är garanten när Moderaterna och Kristdemokraterna nu ”sneglar på ett parti som grundades av Vit maktrörelsen”, fortsätter Stefan Löfven.

– Vi måste samla det här motståndet för flera av de konservativa har gång på gång visat att de inte är att lita på för den här uppgiften. De är många av dem som gett upp kampen mot de högerextrema och i stället försöker använda deras röster för att själv komma till makten, säger han. 

Stefan Löfven lägger i talet stor vikt vid att Sverigedemokraterna hålls borta från makten.
Foto: PATRICK TRÄGÅRDH

”Inget vi kommer att släppa”

Socialdemokraterna och Stefan Löfven har gjort frågan om att hålla SD borta från makten till den övergripande politiska berättelsen som man nu håller sig till allt hårdare. Och det har hittills fungerat väl. 

LYSSNA: Daniel Suhonen i senaste avsnittet av Politikpodden: Fridolin passar bättre i S än i MP

Det var så han vann makten och fick det där historiska att hända i januari med Centerpartiets och Liberalernas sidbyte i svensk politik. Det som gjorde att han nu står där som landets statsminister trots en riksdag som till närmare 60 procent gått till val på att avsätta honom.

– Det där är inget vi kommer att släppa eftersom vi tror på det och det fungerar, som en i partiet uttrycker saken för Expressen.

Och vad ska Stefan Löfven annars prata om där han står på scenen i Umeå? Uppluckrad arbetsrätt och sänkta skatter för höginkomsttagare, som brukar förekomma flitigt i första maj-tal när de politiska motståndarna angrips, är knappast ett ämne för dagen. 

Men frågan är om den här politiska berättelsen som helt bygger på avståndstagandet till SD kommer att hålla i längden när priset är att stora delar av den egna politiken får stå tillbaka. Tryggve Wigertsson tror inte det, där han står i duggregnet. 

– Det är många av traditionalisterna i partiet som redan lämnat och gått till SD. Jag tror det här kan bli väldigt tufft för oss, säger han.

Stefan Löfven höll sitt första maj-tal i Umeå.
Foto: PATRICK TRÄGÅRDH

”Vi litar på honom”

Ytterligare ett skäl till varför partiet än så länge sluter upp bakom Stefan Löfvens kraftiga högergir är han själv. Hade Mona Sahlin eller Mikael Damberg för den delen försökt göra något liknande hade rörelsen sannolikt inte stått med armarna i kors. 

– Vi litar på honom, Stefan, och känner oss trygga med honom. Han har en förankring ute i den verkligheten som vi lever i, säger Lena L Emanuelsson i Umeå.

Men samtidigt börjar nu även Stefan Löfven att ifrågasättas. 

– Jag tror att Löfven och partiet var för dåliga förhandlare helt enkelt, säger Göran Greider om januariöverenskommelsen. 

– Om inte vi får se prov på riktig socialdemokratisk politik snart får vi en situation där Löfven inte längre framstår som företrädare för en bred arbetarklass, fortsätter han.

Och Göran Greiders ord tenderar att väga tungt i rörelsen. 

Göran Greider.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

”Utvecklingen är ofattbar”

Det är också om själva basen för partiet som det nu skakar allra mest. LO-medlemmarnas flykt från Socialdemokraterna det senaste fyra åren är dramatisk. Det handlar om ett tapp från 53 till 41 procent. Den andra gruppen som flytt är väljarna i norra Sverige. 

En bit från scenen i Umeå står Östen Lindberg med ett eget plakat: ”Återskapa det solidariska samhället”, står det.

– Utvecklingen är ofattbar. Om vi inte lyckas bryta det här har vi tappat allt. Men nu har vi Stefan som statsminister och då har vi chansen att bedriva en egen politik och det måste vi nu göra, säger han. 

Moderatledaren Ulf Kristersson reagerar kraftfullt på Stefan Löfvens uttalanden, och skriver i en kommentar att ”svensk socialdemokrati skämmer ut sig”. 

Han beskriver det också som unikt att ”en statsminister i en västerländsk demokrati utmålar två demokratiska oppositionspartier, Moderaterna och Kristdemokraterna, som högerextrema” och att Stefan Löfven ”tar debatten till nya bottennivåer”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.