Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Orden om hustrun: ”Hon är ett fenomen i sig själv”

Carl Bildt kritiserar petningen av Anna Maria Corazza Bildt i "Morgonpasset i P3". Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Corazza Bildt har sagt att hon inte ser någon framtid inom Moderaterna. Foto: FILIP NORMAN/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Hon är ett fenomen i sig själv. Hon har sin politiska verksamhet på egna ben, och det tror jag har varit viktigt i sammanhanget”, säger Carl Bildt om Anna Maria Corazza Bildt. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Anna Maria Corazza Bildt petades från listan inför årets EU-val – trots att hon fick flest personkryss 2014.

Hennes make Carl Bildt riktar än en gång hård kritik mot M-ledningens agerande.

– Det fanns delar i den hanteringen som jag tyckte var rena Moskvarättegången, säger han i "Morgonpasset i P3".

I oktober kunde Expressen avslöja att EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt (M) petas som kandidat inför EU-valet i maj. Enligt uppgifter berodde hennes petning på en kampanj av ett "gubbgäng" i partiet.

Beslutet att stryka Anna Maria Corazza Bildt från listan togs emot med hård kritik av parlamentarikern – som fick flest personkryss av alla moderater i EU-valet 2014, med 16,4 procent av moderatväljarna. Hon beskrev det bland annat som "makt och mygel på ett sovjetiskt sätt". När hennes make Carl Bildt i dag gästade "Morgonpasset i P3" riktade han liknande kritik mot partiet.

– Det fanns delar i den hanteringen som jag tyckte var rena Moskvarättegången, som jag tyckte var oacceptabelt och märkligt att det tolererades. Men så kan det ibland bli i de interna strukturerna, när de blir för interna och sjunker ner i sig själva.

"Hon är ett fenomen i sig själv"

Han hade inget att säga till om angående petningen, trots sin historia som statsminister och utrikesminister i partiet.

– Hon är ett fenomen i sig själv. Hon har sin politiska verksamhet på egna ben, och det tror jag har varit viktigt i sammanhanget.

Nomineringskommitténs ordförande Erik Langby sa i oktober till Expressen att partiet kände ”ett behov av en nystart” efter det dåliga resultatet 2014. Sedan dess har Anna Maria Corazza Bildt sagt att hon inte ser någon framtid inom Moderaterna – och hon kräver att partiet tillsätter en oberoende utredning av nomineringsprocessen. 

Carl Bildt minns råttkavajen

Bildt ombeds i ”Morgonpasset i P3” också kommentera de många virala internetfenomen – eller "memes" – som han gett upphov till genom åren. Framför allt minns han tillbaka på den ökända sidenkavajen med gröna råttor som skapade stor uppståndelse på Grammisgalan 2008.

Carl Bildt på Grammisgalan 2008. Foto: STELLA PICTURES / STELLA PICTURES CHARLOTTE SIMONSSON BRUNZELL

– Vad är det för någonting? Internethumor? Jag vet vad internet är och vad humor är. Min berömda kavaj fick genomslag för några år sen, säger han och fortsätter:

– Jag har sett nån sån där film på Youtube, och någon som hade gjort en melodi och så där. Jag har väl alltid försökt skydda privatlivet, men samtidigt försökt vara personlig och äkta och säga det man tycker. Ibland kanske jag har varit lite okonventionell och odiplomatisk. Det är väl det man plockar upp och försöker göra någonting av.

På samma tema passar han också på att lyfta fram sin forna S-motståndare Göran Persson, och dennes uppmärksammade framträdande i barnprogrammet "Abrakadabra" år 2001.

– Jag kommer ihåg när Göran Persson dansade med en kossa, det blev väl en mediasplash.