Orden efter Tegnells ilska: ”Missförstånd”

Tegnells hårda ord efter samordnarens Astra Zeneca-löfte
Richard Bergström, nationell vaccinsamordnare.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Det var på en pressträff som Anders Tegnell röt ifrån mot Richard Bergströms uttalande. Ett missförstånd, säger Bergström i dag.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

På en fråga från en journalist vid myndigheternas presskonferens röt Anders Tegnell ifrån efter Richard Bergströms uttalande. 

Två månader senare kallar vaccinsamordnaren det för ”ett missförstånd”. 

Folkhälsomyndighetens ansvarsområde är bland annat att kommunicera Sveriges coronastrategi. Tillsammans med regionerna bestämmer myndigheten också vilka vaccin som erbjuds.

Det berättade statsepidemiolog Anders Tegnell med all tydlighet efter att tidningen ”Senioren” ställt en fråga på en presskonferens den 20 maj. 

– Om jag ska vara väldigt tydlig är det inte Richard Bergström som hanterar det svenska vaccinationsprogrammet, sa Tegnell. 

”Då hade han rättat journalisten” 

Utspelet kom efter att Sverige nyligen beslutat att inom några veckor att även ge andra Astra Zenecas vaccin som första dos till äldre. Vaccinsamordnaren sa då till Sveriges Radio att man kommande veckor skulle gå över till Pfizer och Moderna för ”nyvaccination, om vi kallar det för det”. 

Bergström förklarade visserligen att Tegnell hade rätt – men att det är han som styr leveranserna till Sverige baserat på vad Folkhälsomyndigheten meddelar honom.

– Detta var förstås drömkonflikten för medierna. Vaccinsamordnaren i strid med statsepidemiologen. Men stormen blåste över på något dygn.

Tegnell: ”Tar det steg för steg”

Anders Tegnell om ett eventuellt utbrott i samband med lättade restriktioner

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.