”Morgan Johansson saknar helt krisinsikt”, säger Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson för Moderaterna. Foto: MICHAELA HASANOVIC”Morgan Johansson saknar helt krisinsikt”, säger Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson för Moderaterna. Foto: MICHAELA HASANOVIC
”Morgan Johansson saknar helt krisinsikt”, säger Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson för Moderaterna. Foto: MICHAELA HASANOVIC
Inrikesminister Morgan Johansson skyller poliskrisen på den förra regeringen. Foto: SVEN LINDWALLInrikesminister Morgan Johansson skyller poliskrisen på den förra regeringen. Foto: SVEN LINDWALL
Inrikesminister Morgan Johansson skyller poliskrisen på den förra regeringen.  Foto: SVEN LINDWALL

Ordbråket om polisen: ”Saknar helt krisinsikt”

Publicerad

Otryggheten växer i Sverige. Expressens granskning har visat att endast två poliser ska garantera trygghet för 100 000 invånare. 

Inrikesminister Morgan Johansson (S) lägger skulden på den förra regeringen:

– Vi ärvde 60 miljarder i budgetunderskott. Det var svårt för oss att genomföra några satsningar.

Moderaterna kräver nu en riksdagsdebatt om poliskrisen.

– Morgan Johansson saknar helt krisinsikt, säger Tomas Tobé (M).

Socialdemokraterna har suttit i regeringen i tre och ett halvt år. Under den tiden har polisavhoppen ökat – och polistätheten minskat.

Expressens granskning har visat att polisens officiella siffror på polistäthet, 195 poliser per 100 000 invånare, är långt från verkligheten. I utryckningsverksamheten är polistätheten under vissa arbetspass så låg som två poliser per 100 000 invånare. 

Men inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S) anser inte att den nuvarande regeringen bär något ansvar för detta. Trots nästan fyra år med regeringsmakten skyller han på den förra regeringen. 

– Utöver den låga utbildningstakt som vi ärvde av den borgerliga regeringen, så ärvde vi också 60 miljarder i budgetunderskott. Det var svårt för oss att genomföra några satsningar direkt, säger Morgan Johansson till Expressen. 

Menar du att den poliskris vi ser nu är de borgerliga partiernas fel?

– Det är en effekt av att de hade alldeles för låg utbildningstakt. Om de hade haft samma utbildningstakt som vi har nu, så hade vi aldrig hamnat i den här situationen. 

I höstas kom beskedet att regeringen satsar strax över 7 miljarder kronor på polisen, över en period på tre år. Fyra miljarder är redan öronmärkta på andra satsningar, enligt protokoll från Polismyndighetens insynsråd.

Tidigare rikspolischef Dan Eliasson.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Dan Eliasson bad om miljarder

Satsningen kom först ett år efter att Polismyndigheten bett om flera miljarder extra för att klara sitt uppdrag. Tidigare rikspolischefen Dan Eliasson krävde förra året 3,9 miljarder över en treårsperiod.  

Men regeringen sköt då för det första året, 2017, bara till 100 miljoner kronor – och därefter 700 miljoner akut för att möjliggöra anställningar av civila. Till höstbudgeten som gäller för 2018 kom regeringens satsning om 7,1 miljarder för tre år.

I Stockholm är situationen för polisen nu så allvarlig att kommunen satsar 25 miljoner på att låta ordningsvakter patrullera gatorna för att öka tryggheten – när poliserna inte räcker till

– Det är klart att alla utgifter måste vägas mot andra. När man har pengar i kassan kan man satsa på det som man behöver. Bristen har inte handlat om pengar utan om tiden det tar att utbilda poliser, säger Morgan Johansson. 

Efter Expressens granskning kräver Moderaterna nu en riksdagsdebatt om poliskrisen.

– Morgan Johansson saknar helt krisinsikt. De åtgärder som är vidtagna räcker uppenbarligen inte, säger Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson för Moderaterna. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag