Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Orbáns parti stängs av i EU-parlamentet

Viktor Orbán på väg till dagens möte.
Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kristdemokraterna verkade för att få Fidesz avstängt.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Sara Skyttedal
Foto: JENS CHRISTIAN

Det ungerska regeringspartiet Fidesz – premiärministern Viktor Orbáns parti – stängs av från EU-parlamentets största grupp EPP, meddelar gruppens president Joseph Daul.

– Nu är det dags för Socialdemokraterna och Stefan Löfven att göra samma sak i sin partigrupp, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson till Expressen.

EPP:s gruppledare Joseph Daul skriver på Twitter att Fidesz blir avstängt med omedelbar verkan på obestämd tid. 190 av gruppens medlemmar röstade för en avstängning och tre röstade emot.

https://twitter.com/JosephDaul/status/1108421967756042240

Avstängningen innebär att Fidesz inte får gå på några möten i EPP, inte får vara med i omröstningar och inte får föreslå sina kandidater till uppdrag inom EPP.

Moderatledaren Ulf Kristersson tar emot beskedet om avstängningen med lättnad.

– Det känns väldigt bra att Moderaterna i Sverige och våra nordiska och baltiska partivänner fick så stort stöd i Bryssel i dag. Frågan om det ungerska partiet Fidesz framtid i den europeiska EPP-familjen är nu avgjord med 190 mot 3 i omröstningen. Nu är det dags för Socialdemokraterna och Stefan Löfven att göra samma sak i sin partigrupp. Walk the talk!, säger han till Expressen.

Viktor Orbán, Ebba Busch Thor och Sara Skyttedal.

”Bitvis ganska spänd stämning”

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor var på plats under omröstningen.

– Det var en bitvis ganska spänd stämning i rummet. En tuff och viktig diskussion, säger hon till Expressen TV.

Enligt Ebba Busch Thor har Fidesz under en längre tid haft en negativ påverkan på Ungerns demokrati.

– Vår bärande kritik mot Fidesz handlar om att de har lämnat de grundläggande principerna för en rättsstat. Att värna fri press, stöda fri och oberoende forskning. Man har ju också gjort inskränkningar i det civila samhället, säger Ebba Busch Thor.

– Det har varit förtalskampanjer och man har spridit falska nyheter. Man har hängt ut Georg Soros på ett sätt som är fullständigt oacceptabelt, säger hon vidare och syftar till den affischkampanj som utlöste vågen av kritik mot Fidesz inom EPP.

Sara Skyttedal, KD:s toppkandidat i EU-valet, skrev på Twitter att beslutet av EPP var en ”stark enad markering”.

https://twitter.com/skyttedal/status/1108424017277607937

Orbán missnöjd med beslutet

Den ungerska premiärministern Viktor Orbán säger på en presskonferens att han är förvånad över EPP:s beslut.

– Jag förväntade mig inte en sådan här upplevelse, men det finns alltid överraskningar i politik. Utan oss kommer EPP att bli en organisation som lutar mer åt vänster, säger han enligt den italienska journalisten Emanuele Bonini.

https://twitter.com/emanuelebonini/status/1108429735846166528

– Vi har aldrig drivit en kampanj mot Juncker. Det var en informationskampanj som inte kommer att fortsätta, säger Viktor Orbán enligt finska Yles korrespondent Rikhard Husu.

EPP, European People’s Party, är en centerkonservativ grupp i EU-parlamentet. Det är dessutom den största, med 217 av 751 av parlamentets mandat. Moderaterna och Kristdemokraterna tillhör EPP.

Ungerska Fidesz har varit med i gruppen med sina tolv mandat, men har fått hård kritik från flera av de andra partierna.

Kontroversiell affischkampanj

Kritiken handlar framför allt om en affischkampanj i Ungern inför det kommande EU-valet. Affischerna föreställer den ungerska investeraren Georg Soros tillsammans med den Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

På affischerna står det att de båda vill få Ungern att ta emot fler invandrare på ett sätt som skadar landets intressen.

När flera av medlemmarna i EPP vädrade sitt missnöje med kampanjen slog Viktor Orbán tillbaka och kallade kritikerna ”nyttiga idioter som springer vänsterns ärenden”.

Tretton andra partier hade inför onsdagskvällens omröstning krävt att Fidesz skulle bli avstängt, skriver BBC. Fidesz hade hotat att dra sig ur EPP helt och hållet om det blev avstängt, enligt BBC.

EU har sedan tidigare inlett ett så kallat artikel 7-förfarande mot Ungern för att unionen anser att landet har tagit avsteg från grundläggande demokratiska värden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.