Orbáns EU-kritiska annons fick helsida i Dagens industri

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán.
Foto: BEATA ZAWRZEL/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK / BEATA ZAWRZEL/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Annonsen som publicerades i Dagens industri.
Foto: Dagens Industri
Belgiska tidningen De Standaard har i stället vigt en helsida åt att publicera en bild på en sönderriven regnbågsflagga med texten: ”Käre Viktor Orbán, lagar ska aldrig göra skillnad mellan kärlek och kärlek”.
Foto: De Standaard

Ungerns premiärminister Viktor Orbán skriver i en annonskampanj att ”Europaparlamentet har visat sig vara en återvändsgränd” och varnar för ”massiva migrationsströmmar”. 

– Jag tolkar det här som att Viktor Orbán är desperat, säger EU-parlamentarikern Heléne Fritzon (S). 

I Belgien har tidningarna vägrat sälja utrymme till Orbáns annons – men i Sverige har Dagens industri, Di, publicerat den. 

– Han är trots allt en demokratiskt vald premiärminister i ett EU-land, säger Peter Fellman, chefredaktör för Di, till SVT Nyheter

Nyligen införde Ungern en lag som förbjuder spridning av information om homosexualitet och könskorrigeringar till unga. Förbudet ingår i en lagstiftning mot pedofili. 

Den nya lagen har väckt en omfattande kritik mot landet och dess premiärminister Viktor Orbán och nu har denne valt att gå på offensiven genom en annonskampanj i europeiska dagstidningar. 

– Jag tycker ju att agerandet från Viktor Orbán är i allra högsta grad anmärkningsvärt. Jag tolkar hans agerande, när han på det här sättet väljer att betala annonsutrymme för att agera mot EU, som att han är pressad och trängd, säger Heléne Fritzon (S).

Orbáns ”sju punkter” om EU

I annonsen radar Orbán upp sju punkter där han bland annat skriver att ”I Bryssel håller man på att bygga en europeisk superstat som ingen har gett sitt medgivande till: Vi säger nej till ett europeiskt imperium”. 

Viktor Orbán skriver också att ”Beslut skall fattas av folkvalda ledare och inte av internationella NGO:s”, det vill säga icke statliga organisationer. 

– Han har de senaste åren, inte minst i skuggan av pandemin, gjort ingrepp i demokratin och utfört attacker mot medier, journalister och flyktingar. Och nu senast på HBTQI-personer. Han har attackerat de grundläggande demokratiska värdena i en av EU:s medlemsstater. Inte minst Sverige är ett land som inom EU agerar kraftfullt mot Orbáns attacker. Därför tror jag att han är pressad och då väljer att ifrågasätta EU och spela på EU-skepticism, säger Heléne Fritzon. 

Belgiska tidningens svar: Gör inte skillnad

I Belgien har tidningar valt att inte sälja annonsutrymme till Viktor Orbán. En av dessa, De Standaard, har i stället vigt en helsida åt att publicera en bild på en sönderriven regnbågsflagga med texten: ”Käre Viktor Orbán, lagar ska aldrig göra skillnad mellan kärlek och kärlek”. 

I Sverige har Dagens industri valt att publicera Viktor Orbáns annons. Chefredaktör Peter Fellman säger till SVT Nyheter att det var ett svårt beslut men att Di är en liberal tidning som värnar friheten. 

– Han är trots allt en demokratiskt vald premiärminister i ett EU-land. Om vi ska säga nej till honom, hur ska vi då hantera länder, ledare eller åsikter som står ännu längre ifrån de demokratiska principer vi värnar? säger han till SVT. 

Di har i samband med annonspubliceringen efterfrågat en intervju med den ungerska premiärministern för att ställa frågor kring påståendena som görs i annonsen. 

Spelaren visar upp sitt budskap – mot UEFA:s förbud:

Parlamentet i Ungern röstade nyligen ja till en ny lag som förbjuder spridandet av information som anses främja homosexualitet bland unga i landet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.