Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Orbán: "Vi vill inte ha muslimer i vårt land"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán.
Foto: Virginia Mayo
Tysklands förbundskansler Angela Merkel
Foto: Lukas Lehmann
Frankrikes president Francois Hollande
Foto: Etienne Laurent / Pool / Epa / Tt

Flyktingkrisen splittrar Europa.

I ena ringhörnan den ungerske premiärministern Viktor Orbán, en stenhård motståndare till muslimer som stänger gränserna med taggtrådsstängsel.

I den andra Tysklands förbundskansler Angela Merkel som konsekvent välkomnar människor i nöd.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán, ledare för det högerpopulistiska partiet Fidesz, förespråkar en hård linje i flyktingfrågan. Han vill stänga ute migranter, han inför skärpta gränskontroller och har låtit bygga ett 17 mil långt taggtrådsstängsel längs gränsen mot Serbien för att stoppa den stora flyktingströmmen som kommer den vägen.

Den redan tidigare invandrarfientlige Orbán gör nu en rad extrema uttalanden som skakar den mera liberala opinionen i EU. Den ungerske premiärministern hävdade på en presskonferens i Bryssel i går att han försvarar kristenheten i Europa mot en muslimsk inmarsch.

- Vi vill inte ha ett stort antal muslimer i vårt land, säger Viktor Orbán.

- De som kommer är uppfostrade in radikalt annorlunda religion och representerar en radikalt annorlunda kultur. De flesta av dem är inte kristna utan muslimer.

- Är det inte oroande att den europeiska kristenheten nu knappast kan bevara Europa kristet? Det finns inget alternativ, vi måste försvara våra gränser, säger han.

Anklagar Tyskland

Viktor Orbán anklagar Tyskland för att ligga bakom den akuta krisen i Europa efter som tyskarna öppnar sina gränser för flyktingar mer än något annat land. Och dessa migranter passerar Ungern och andra europeiska länder på väg mot slutmålet.

Samtidigt framstår Tysklands förbundskansler Angela Merkel allt mer som det humanitära samvetets röst i Europa. Hennes land är den största flyktingmottagaren och hon slår fast att Tyskland kan ta emot fler - men att också övriga EU-länder måste ta sitt ansvar. Medan Ungern skärper invandringslagarna räknar Tyskland med att ta emot minst 800 000 asylsökande i år.

- Tyskland gör vad som krävs av oss, moraliskt och juridiskt. Varken mer eller mindre. Därför angår det här problemet oss alla i Europa, säger Angela Merkel som svar på Orbáns uttalande.

- Vi kan inte stänga av oss från vad som händer i världen. Vi talar en massa om globalisering och vad vi nu ser är en del av det, säger hon.

Tyskland och Frankrike eniga

Tyskland och Frankrike enades i går om att EU-länderna ska ha bindande kvoter för flyktingar, vilket innebär att alla länder ska ta sin del av ansvaret. Orbán avvisade först förslaget i skarpa ordalag. Men senare i går förklarade han att han kan tänka sig att stödja ett system med kvoter. Det är dock oklart om detta innebär en verklig sinnesförändring hos den ungerske premiärministern. Eller om det bara är ett försök att framstå som mjukare i flyktingfrågan sedan hans tidigare uttalanden väckt hård internationell kritik.

Frankrikes president Francois Hollande förklarade i går att kvoterna ska vara permanenta och obligatoriska. Också EU-kommissionen föreslog i våras bindande kvoter, men EU-toppmötet i maj beslutade att de ska vara frivilliga. Nu vill EU:s två dominerande ledare, Hollande och Merkel, ha obligatoriska kvoter som är baserade på ländernas ekonomiska styrka och storlek.

Flyktingfrågan är det allt överskuggande ärendet på EU:s dagordning just nu. EU:s utrikesministrar inleder i dag ett toppmöte där kvoter och andra aspekter av krisen ska diskuteras.

- I dag är allt invandring, säger förre polske premiärministern Donald Tusk som är ordförande i Europeiska rådet.

Också Tusk har börjat mjuka upp sitt motstånd mot bindande flyktingkvoter. Samtidigt förklarar den brittiske premiärministern David Cameron att hans land inte ska ta emot fler flyktingar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.