Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hon anmälde Soran Ismail: ”Orättvisan är fruktansvärd”

Komikern har av flera kvinnor anklagats för sexuella övergrepp och våldtäkt, men alla utredningar lades ner och Soran har nekat till anklagelserna.
Kvinnan berättar för Expressen om känslan av att Soran Ismail får tala ut i tv – medan kvinnorna inte kommer till tals.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
”Han får sitta där och säga vad han vill i princip. Den orättvisan är fruktansvärd att leva med”, säger kvinnan.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Elin upplevde aldrig att SVT ville ha med hennes berättelse.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
För Elin känns möjligheterna att prata om vad hon varit med om kringskurna.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Soran Ismail i dokumentären.
Foto: SVT / SVT

SVT:s miniserie om Soran Ismail har fått massiv kritik.

Ett trauma, säger en av kvinnorna som anmält honom om dokumentären.

För Expressen berättar hon om känslan av att han får tala ut i tv – medan kvinnorna inte kommer till tals.

– Han får sitta där och säga vad han vill i princip. Den orättvisan är fruktansvärd att leva med, säger hon. 

Kvinnan, som vi här kallar Elin, är en av de som har anmält Soran Ismail. Komikern har av flera kvinnor anklagats för sexuella övergrepp och våldtäkt, men alla utredningar lades ner och Soran har nekat till anklagelserna. 

När Elin fick reda på att SVT arbetade med dokumentären ”Persona non grata” tog hon kontakt med redaktionen, för att ta reda på vad som skulle sändas och när.

Enligt SVT tackade en målsägande nej till att medverka, medan de andra två aldrig återkom.

Men Elin upplevde aldrig att de ville ha med hennes berättelse.

– Frågan ställdes absolut inte. Hon var tydlig från första stund med att det inte fanns något syfte att ge offrens perspektiv, säger Elin.

”Jag ville inte medverka”

En annan av de målsägande, som fick frågan men tackade nej, har berättat om sitt beslut för Veckorevyn.

– Jag ville inte medverka eftersom jag var rädd för hur de skulle använda mina ord, och att de skulle formas efter deras agenda, säger hon till tidningen.

Jorun Collin, redaktör för dokumentären, blev kontaktad av två kvinnor som inte ville uppge sitt namn.

Det kom aldrig till någon fråga om medverkan, enligt Jorun Collin, som dock menar att det inte var bestämt på förhand att deras perspektiv inte skulle komma fram.

– Jag ville höra vad de hade att berätta och vad de ansåg sig ha varit med om, för att se till att historien som vi berättade var nyanserad. Men jag krävde inte av dem att de skulle medverka, säger hon.

Kvinnan berättar för Expressens reporter Emma Åhman.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Har kallats ”extremt oetiskt”

Dokumentären har fått hård kritik – på kultursidor såväl som i sociala medier. Att kvinnorna inte kommer till tals är ”extremt oetiskt”, menar till exempel vänsterdebattören Kajsa Ekis Ekman, som själv intervjuas i programmet.

Elin har inte sett dokumentären.

– Det kommer jag aldrig att göra för det kommer jag inte att klara av. Jag mår fruktansvärt dåligt och jag har till och med svårt att se hans namn utan att få ångest, säger hon.

Som svar på kritiken har SVT sagt att syftet aldrig var att reda ut skuldfrågan, utan skildra vad som händer med en människa som inte är dömd för något brott – men ändå ses som skyldig i mångas ögon.

– Mycket av kritiken handlar om att det här skulle vara en metoo-backlash. Jag håller inte med om det, det här är en nyans i debatten som jag tycker att vi behöver, säger redaktören Jorun Collin, som vill understryka att SVT också har dokumentärer med andra perspektiv på metoo.

Elin tycker dock inte att det motiverar publiceringen.

– Så klart att det finns något intressant i det ämnet. Men man vill bara fokusera på honom. Vad anklagelserna handlar om vill man inte gå in på, säger Elin, som i efterhand har varit i kontakt med SVT och framfört sin kritik.

Elin berättar att hon inte kommer att se dokumentären: ”Det kommer jag aldrig att göra för det kommer jag inte att klara av.”
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

”Känns som en förnedringsprocess”

För Elin känns möjligheterna att prata om vad hon varit med om kringskurna.

– Att anmäla kan kännas som en förnedringsprocess även om man får ett fint bemötande av polisen. Man kan inte gå ut i sociala medier, för det riskerar att bli förtalsanmält, säger hon.

Att Soran Ismail är en offentlig person skapar dessutom en maktobalans, menar hon, eftersom de anmälande kvinnorna inte har tillgång till samma plattform.

– Det är en otroligt stor skillnad i vad man kan göra och säga. Han får sitta där och säga vad han vill i princip. Den orättvisan är fruktansvärd att leva med, säger Elin.

Få anmälningar om våldtäkt leder till åtal eller fällande dom. När Elin väl kontaktade polisen var hon förberedd på att ärendet skulle komma att läggas ner – men gjorde det ändå.

– Mitt motiv var att jag behövde ge mig själv den upprättelsen. Att våga stå upp för mig själv och säga att så här får man inte göra mot mig, säger hon.

Fotnot: Elin är inte kvinnans riktiga namn.

Utreddes för våldtäkt • Anmäldes av tre kvinnor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.